Mayınlarda 'ödenek' skandalı mı?

PKK'nın konsept değiştirerek uzaktan kumandalı mayınlarla saldırılarını artırdığı bir yıllık süreç içerisinde, ödenek yokluğundan GSM jammer cihazının alınamadığı iddia edildi.

Mayınlarda 'ödenek' skandalı mı?
Mayınlarda 'ödenek' skandalı mı?
GİRİŞ 14.06.2007 15:15 GÜNCELLEME 19.11.2018 15:42
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

MUHAMMET KUTLU'nun özel haberi

Terör örgütünün konsept değiştirerek uzaktan kumandalı mayınlarla saldırılarını artırdığı yaklaşık bir yıllık süreç içerisinde, ödenek yokluğundan GSM jammer cihazının alınamadığı ortaya çıktı.

Cafesiyaset’in görüştüğü bazı istihbarat uzmanları, ilk uzaktan kumandalı mayın saldırısının gerçekleşmesinin ardından üst makamlara başvurularak GSM jammer cihazının alımını talep ettiklerini, ancak ödenek yokluğu gerekçesiyle alımın gerçekleştirilmediğini söylediler.

Uzmanlar, uzaktan kumandalı mayın ve bombalı eylemlerin dünyada bilinen en iyi çözümünün GSM jammer cihazı olduğuna dikkat çekiyorlar. Yaklaşık 400 metre yarıçaplı bir alanda uzaktan kumanda cihazını, cep telefonunu ya da telsiz cihazını etkisiz hale getiren bu cihazın, terörle mücadelede ‘olmazsa olmaz’ hale geldiği belirtiliyor.

GSM jammer cihazı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları, istihbarat kuruluşları tarafından halen kullanılıyor.

Osman Baydemir jammer’ı aylarca kullandı

Bu cihazı Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı  Baydemir de aylarca kullandı. Üstelik son günlerde fiyatı 140 bin Euro’ya kadar yükseldiği belirtilen bu cihazı Nisan 2006’da 26 bin 428 YTL bedelle aldı.

Ancak bazı hassas kurumlar, Baydemir’in izinsiz olarak bu cihazı kullanmasından rahatsızlık duydu. Cihazı üreten 'Microdis' şirketi, özel izinle takılması gereken Jammer'in Baydemir'in aracına izinsiz takıldığını belirterek Telekomünikasyon Kurumu'na (TK) başvurdu.

Kurum, cihazın sadece, TSK, emniyet birimleri, başbakan ve üst düzey bürokratlar ya da mahkeme kararı alınan kişiler tarafından kullanılabileceğini belirterek savcılığa suç duyurusunda bulundu, bir taraftan da DMO'ya yazı göndererek 'jammer'in Baydemir'in aracından sökülmesini istedi.

Uyarı üzerine Baydemir'in aracı Ankara'ya getirilerek cihazı söküldü ve tutanak tutuldu. Suç duyurusu üzerine Ankara Cumhuriyet Savcısı da cihazı üreten firma hakkında Ankara 12. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı.

“Türk Jammer” emir bekliyor

Öte yandan, TÜBİTAK ve ASELSAN’ın da mayınların uzaktan kumanda ile patlatılmasını engelleyen jammer cihazını geliştirdikleri biliniyor. Henüz seri üretimine geçilmediği belirtilen “Türk Jammer” Mehmetçiklerimizi korumak için sadece emir bekliyor.

İleri teknoloji ürünü jammer’lar Türkiye’de askeri ve istihbarat birimlerinde kullanılıyor. Jammer’ların bunun dışındaki birimlerde kullanılması ancak özel mahkeme iznine bağlı oluyor. Geçtiğimiz yıllarda bazı birliklerin kendi imkanlarıyla jammer alma girişiminde bulundukları ancak Genelkurmay’ın izni dışındaki bu tutumları nedeniyle soruşturma geçirdikleri biliniyor.

YORUMLAR 11
  • SELA HITTIN İ EYYÜBİ 16 yıl önce Şikayet Et
    kanlar ticaret için mi... ARTAN MAYIN OLAYLARI BU CİHAZLARI VE MAYINDAN ETKİLENMEYEN ARAÇ SATABİLMEK İÇİN (mi) bugun komutanlar mayından etkilenmeyen araç incelimiş.. bu cihazlar için çıkan haberler.. bunları abd ye satacak degiller ya..biraz mayın patlat kamuoyu oluştur ödenek yok diye vs.. biz de mecbur kalıp alalım.. yolcu uçaklarına füze savar sistemi satabilmek için israil kendi uçagına saldırı yapmıştı.. amaç pazar oluşsun.. ALLAH sonumuzu hayr etsin.. hesapların en yücesini O yapar.. O nun hesabı şaşmaz.. O na tevekkül ettik
    Cevapla
  • Mirza Budarnayev 16 yıl önce Şikayet Et
    GSM Jammer cihazı. Patlayıcı düzeneklerini etkisiz hale getirmek için bir çözüm değildir. Yalnızca uzaktan kumandalı patlayıcılarda 900-1800 khz\'de işe yarar. 1900 khz\'de işe yaramaz. Mayınlarda işe yaramaz. Özel düzeneklerde, saatli, kurmalı, zaman ayarlı, uzaktan ateşlemeli (fünyeli) patlayıcılarda bir etkisi olmaz. Kamufle edilmiş patlayıcı ile saldırıyı önlemek çok ama çok zordur. Bununla amerikan ordusu bile başa çıkamıyor..
    Cevapla
  • fettullah şahin 16 yıl önce Şikayet Et
    o kadar pahalıysa nedne heryerde var. GSM jammer denen meret alet bir zamanlar çok yaygındı hatta hatırlıyorum bazı camilerde cemaatin telefon çalmasından rahatsız olmasın diye uygulanmıştı bile... isteyen kişiler yasallığını bilmem ama marketten alabiliyor kadar kolay edinebiliyorsa eminim fiyatları onbinlerce lira yada yüzbinlerce euro değildir... olamazda zaten... gsm jammer denen cihaz sadece sinyalleri karıştırıp engelliyor, en basit yolu ile bütün kanallara sinyal yayını yaparsanız yine jammer yapmış olursunz. ama daha güzeli engellemek
    Cevapla
  • Şaban Çifcibası 16 yıl önce Şikayet Et
    haydaaa. senin kafan bukadar basıyorsa ne yapayım
    Cevapla
  • Kemal Tug ATA 16 yıl önce Şikayet Et
    Hadi Canım Sende . \"Çamur at izi kalsın mış?\" Haberleri ya dinlemiyorsun veya anlamıyorsun Bu kaçıncı mayının telefonla patlatılması Yoksa sende mi ....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uğurcan Çakır ve Markus Gisdol arasında gerginlik
İsrailli yetkiliden akılalmaz sözler! Fırsat verilse Harvard'ı bombalayacak