F-35 uçağının özellikleri nelerdir? F-35 savaş uçağı görüntüleri...

Türkiye, Teksas-Fort Worth’te bulunan Lockheed Martin tesislerinde gerçekleştirilen törende beşinci nesil savaş uçağı olan F35 uçağını teslim aldı. Peki, ülkemizin de ortağı olduğu ABD tarafından teslimatı yapılan F35 uçağının özellikleri nelerdir? Türkiye için büyük önem teşkil eden F35 uçağı hakkında ayrıntılı bilgiler!

F-35 uçağının özellikleri nelerdir? F-35 savaş uçağı görüntüleri...
F-35 uçağının özellikleri nelerdir? F-35 savaş uçağı görüntüleri...
GİRİŞ 22.06.2018 22:32 GÜNCELLEME 22.06.2018 22:32

Türkiye ve ABD arasında gerçekleştirilen savunma işbirliği kapsamında, Teksas-Fort Worth’te bulunan Lockheed Martin tesislerinde düzenlenen törende ülkemize beşinci nesil savaş uçağı özelliği taşıyan F-35 Lightning II savaş uçaklarının teslimi gerçekleştirildi. ABD tarafından teslimatı yapılan F35 uçağı; sensör teknolojisi, düşük görünürlük ve radar sistemi gibi yüksek performans gösteren özellikleriyle ön plana çıkmaktadır. Teslim edilen ilk uçağın sonrasında önümüzdeki günlerde ikinci uçağın, Mart 2019 tarihinde üçüncü ve dördüncü uçağın, Kasım 2019 tarihinde ise beşinci ve altınca uçağın üretiminin tamamlanmasının akabinde doğrudan ülkemize gelecek. Bunların yanı sıra, F35 geliştirme programına ortak ülkelerden arasında yer alan Türkiye'nin aldığı savaş uçakları ilk etapta Arizona'daki Luke Hava Üssü'ne götürülecek ve gerekli bilgi ve donanım elde edebilmek için F35 pilotları ve bakım görevlileri uçuş eğitimi alacak. Peki, Türkiye'de Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın operasyonel etkinliğini artıracak F35 uçağının özellikleri nelerdir? Türk pilotların uçuş eğitimi açısından 2019 tarihine dek ABD'de kalması planlanan savaş uçakları hakkında ayrıntılı bilgiler...

F35 UÇAĞI NEDİR? F35 UÇAĞININ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

 

 

Bugüne kadar ki en iyi gizlilik özelliklerine sahip uçaklardan biri olarak nitelenen F35'in haberleşme yetenekleri de üst düzey teknolojiler kullanılarak geliştirildi.

Süpersonik uçak F-35, görebildiği her şeyi, uçakların oluşturduğu ağın tamamıyla, diğer hava aracı ve operasyon merkezleriyle paylaşacak şekilde tasarlanmış.

Dikey inip-kalkabilen bir modelin yanı sıra uçak gemilerine mancınıkla fırlatılabilen ve kancayla yakalanabilen bir diğer model de bulunuyor.

F-35 tasarlanırken istenilen özellikler ise şunlar olmuştur: Geçmişteki avcılardan dört kat daha fazla etkili havadan havaya mücadele, sekiz kat daha etkili karaya saldırı, üç kat daha etkili stratejik keşif ve hava savunması…

Radar sistemlerine elektronik saldırı yapabilen ve pilota şimdiye dek hiç olmadığı kadar geniş bir şekilde, sensörler yardımıyla savaş alanına 360 derece görüş açısı sunabilen F-35, merkezindeki işlemcisi saniyede 400 milyardan fazla işlem yapabiliyor.

F35

Sahip olduğu modern motor sayesinde %60 daha fazla itici güç sağlar, böylece güç/ağırlık oranı ve kanata yükleme, göreceli olarak donanımlı bir F-16'ya çok daha yakındır…

F-35'in elektronik savaş, istihbarat ve tespit yeteneklerinin çoğu, saniyede 400 milyardan fazla işlem gerçekleştirebilen bir çekirdek işlemci tarafından gerçekleştiriliyor.

F-35, 31.000 kg maksimum kalkış ağırlığı ve 1.6 Mach üzerinde bir azami hıza sahiptir. Lightning II, yerini alacağı hafif avcılara göre oldukça ağırdır…

Savaşta olabilecek farklı ihtiyaçlar için farklı uçak geliştirmenin yüksek maliyetini tek uçakta birleştirerek düşürmesi istenen proje hızla iyiye doğru yol alıyor.

F-35 2040'lı yıllarda dünyanın en önde gelen avcı uçağı olması için tasarlanmıştır. Ayrıca havadan-havaya yeteneği olarak F-22'den sonra gelen tek uçak olarak da planlanmıştır.

Bu çekirdek işlemci, düşman radarını ve elektronik savaş emisyonlarını belirlemek için BAE Systems tarafından geliştirilen sınıflandırılmış elektronik savaş paketi verilerinin toplanmasını ve sekiz sensörlü Elektro-Optik Hedefleme Sisteminin (EOTS) pilota 360 derecelik kapsam sağlamasının yanı sıra tehdide karşı koymak veya yok etmek için kinetik veya elektronik yolları kullanıp kullanmaması gerekliliğini kontrol ediyor.

Savaştaki her amaç için farklı uçak geliştirmenin masraflı olmasından dolayı tek bir uçağın tüm görevleri yerine getirmesi amacıyla tasarlanan bir savaş uçağıdır. Aynı zamanda ABD'nin son insanlı savaş uçağı projesidir.

F35 SAVAŞ UÇAĞI

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsmailağa liderini yurt dışına götürmeye çalışmışlar! İkinci Gülen vakası böyle önlenmiş
Kadınların futbol maçında kavga çıktı! 7 kişi yaralandı...