Definecilerin açtığı çukurda bulundu! Tam 1800...

Manisa'nın Demirci ilçesindeki Sidas Antik Kenti'nde, tarihi eser kaçakçıları tarafından 2 metre çukur kazılarak ortaya çıkarıldıktan sonra götürülmek istenen tavus kuşu motifli yer mozaiğinin bin 800 yıl öncesine ait olduğu tespit edildi.

Definecilerin açtığı çukurda bulundu! Tam 1800...
Definecilerin açtığı çukurda bulundu! Tam 1800...
GİRİŞ 26.12.2018 15:05 GÜNCELLEME 26.12.2018 15:13
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Jandarma ve polis ekipleri, özellikle antik kent ve sit alanları çevresinde izinsiz kazı yaparak tarihi eser kaçaklığı yapan şüphelilere yönelik yoğun mesai harcıyor. 21 Aralık'ta Sidas Antik Kenti'nde bulunan tavus kuşu motifli mozaikle ilgili detaylar ortaya çıktı.

 

 

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerinin teknik ve fiziki takibi sonucu yakalanan 9 şüpheli, yaklaşık 9 ay önce geldikleri Sidas Antik Kenti'nde 2 metre çukur kazarak buldukları mozaiğin fotoğrafını çekip üzerine naylon ve toprakla örttü.

Tarihi eseri satmak için müşteri arayışına giren ve bir kişiyle anlaştığı belirtilen zanlılar geçen hafta mozaiği çıkartmak için antik kente geldiklerinde jandarmanın operasyonuyla suçüstü yakalandı.

 

 

Aralarında emekli bir yarbayın da bulunduğu 9 şüpheli, sevk edildikleri adliyede tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Soruşturmanın ardından kaçak kazının yapıldığı alan koruma altına alındı. 24 saat kesintisiz başında nöbetçinin beklediği mozaik, Manisa Müze Müdürlüğünden gelen yetkililer tarafından incelendi.

İncelemede üzerinde tavus kuşu motifli yer alan mozaiğin yaklaşık bin 800 yıllık olduğu kaydedildi.

Mozaik, önümüzdeki günlerde bulunduğu yerden çıkarılarak Manisa Müzesinde sergilenecek.

YORUMLAR 6
  • Ahmet 5 yıl önce Şikayet Et
    DEVLET NIYE BIR SEY bulamiyor hayret
    Cevapla
  • Fukara 5 yıl önce Şikayet Et
    Aramıyor da ondan... Arkeolojik kazılara destek vermiyor...
    Cevapla
  • HuvelBaki41 5 yıl önce Şikayet Et
    Definecileri hep boş sanırdım. Bu sefer tutturmuşlar. Aslında devlet bu Definecilerin kabiliyetli olanlarını Müzeler müdürlüğünde işe almalı. Ne varsa çıkarırlar valla..
    Cevapla
  • fırat 5 yıl önce Şikayet Et
    Bilinmelidir ki tavus kuşu Ezidiler tarafından kutsal kabul edilir .Onlar da Şeytan a taparlar ve ona melek -i tavus derler .
    Cevapla
  • İsyan 5 yıl önce Şikayet Et
    Ülkede Arkeoloji bölümleri boşuna var. bakıyorsunuz heryerde kazıları yabancılar yapıyor Buluntuların çoğunu Defineciler keşfediyor. hal böyle iken neen kelli felli lafda prof lara maas ödensin verin definecilere ödenek dershane açsınlar arkeolog yetiştirsinler bulduklarınıda devlet satıın alsın yurt dısına kacmasın. Eğer koca proflar defineci kadar olamıyorsa vay akademisyenlerin haline
    Cevapla
  • Demir Ersoy 5 yıl önce Şikayet Et
    Defineciler de olmasa müzeler de bir şey olmayacak devlet definecilere ruhsat versin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan: Taksim Meydanı dayatmasını masum bulmuyorum
Kapıda vize uygulamasında yeni gelişme! İşte eklenen yeni adalar...