Dünyanın en büyük elması Topkapı'da sergileniyor

Dünyanın en büyük ve en bilinen, 86 karatlık 'Kaşıkçı Elması', Topkapı Sarayı'nın silah koleksiyonlarının yer aldığı Dış Hazine Bölümü'nde bir kez daha sergilenmeye başlandı. Ziyarete gelenler gözlerini elmastan alamadı.

Dünyanın en büyük elması Topkapı'da sergileniyor
Dünyanın en büyük elması Topkapı'da sergileniyor
GİRİŞ 04.10.2019 16:28 GÜNCELLEME 04.10.2019 16:36
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Topkapı Sarayı'nın İdare'ye devrinden sonra depolarda muhafaza edilen paha biçilmez hazineler gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.

 

 

Bu hazinelerden ilki olan "Topkapı Hançeri", uzun bir aranın ardından 18 Eylül'de Topkapı Sarayı'nın silah koleksiyonun sergilendiği Dış Hazine Bölümü'nde tarih ve sanatseverlerin ilgisine sunulurken, hazinelerden ikincisi "Sultan II. Mahmud Tahtı" 2 Ekim'de Bağdat Köşkü'nde sergilenmeye başlandı.

Milli Saraylar İdaresi, yerli ve yabancı ziyaretçilerinin en çok sorduğu ve merakla beklediği son hazineyi de yüksek güvenlik önlemleri altında bugün sergiye çıkardı. 

 

 

"Tarihi elmasların en büyüğü ve en meşhuru" olarak gösterilen 86 karatlık "Kaşıkçı Elması", Topkapı Sarayı'nın silah koleksiyonunun sergilendiği Dış Hazine Bölümü'ndeki yerini aldı. Tüm dikkatleri üzerine çeken, etrafı 49 adet iri pırlantayla çevrili Kaşıkçı Elması'nın önünde zaman zaman uzun kuyruklar oluştu.

Kaşıkçı Elması

"TOPKAPI HANÇERİ"

Sultan I. Mahmud'un Nadir Şah'a hediye edilmek üzere yaptırdığı ancak Şah'ın ölümü üzerine Topkapı Sarayı hazinesinde muhafaza altına alınan zümrüt ve elmas taşlarla süslü "Topkapı Hançeri", dünyanın sayılı hazineleri arasında gösteriliyor.

"Dünyanın en değerli hançeri" olarak gösterilen hançerin benzersiz kabzası üzerinde 3-4 milimetrelik üç zümrüt taş ve yine kabzanın en üst kısmındaki kapak üzerinde tek parça bir zümrüt taş yer alıyor. Osmanlı döneminde yaşayan mücevher ustalarının maharetini gözler önüne seren inceliklerle bezeli, kapaktaki zümrüt etrafında kesilmiş mücevherler içinde Londra'da üretilmiş bir saat bulunan hançerin kını da altın sırlar ve sepet içinde stilize hafif kabartma meyve mineleriyle süslü.

"SULTAN 2. MAHMUT TAHTI"

Uzun bir aranın ardından yeniden sergiye çıkan Sultan II. Mahmud'un saltanat koltuğu, 19. yüzyıl etiketli, Avrupai tarzda tasarlanmış bir eser. Osmanlı devlet armalı ve II. Mahmud tuğralı taht, tarihi değeri ve estetiğiyle ilgi çekiyor.

"KAŞIKÇI ELMASI"

Dünyanın sayılı mücevherleri arasında gösterilen armut biçimindeki "Kaşıkçı Elması"nın, birçok elmas uzmanı tarafından 19. yüzyıl başında kaybolan tarihi "Pigot Elması" olabileceği kanıtlanmaya çalışılsa da, bu elmasın 1680'lerin başında Saray Hazinesi'ne satın alma yoluyla girdiği biliniyor.

KAŞIKÇI ELMAS'ININ ÖYKÜSÜ

Kaşıkçı Elması'nın Saray'a gelişi hakkında çok değişik görüşler ileri sürülse de Sultan IV. Mehmed döneminde Defterdar Sarı Mehmed Paşa'nın kaleme aldığı "Zübde-i Vekaiyat (Olayların Özü)" adlı eserde ileri sürülen görüş, bunların içerisinde öne çıkıyor. Defterdar Sarı Mehmed Paşa bu eserinde 1090 (Mayıs 1679) olayları sırasında "Kaşıkçı Elması"nın bulunuş öyküsünü şöyle anlatıyor:

"Eğrikapı semtindeki çöplükte yuvarlak bir taş bulunmuş ve yaymacı üç kaşığa değişerek hırdavat arasına bırakmıştı. Sonra gösterdiği kuyumculardan birisi bu taşı 10 akçeye satın almış ve kendi meslektaşlarından birisine göstermişti. Taşın elmas olduğu anlaşılınca o da hisse talep etmiş, bu yüzden aralarında münakaşa çıkmış, sonunda olay kuyumcubaşıya aksetmişti. O da her iki kuyumcuya birer kese akçe verip taşı ellerinden almıştı. Daha sonra Vezir-i Azam Mustafa Paşa Hazretleri bu taştan haberdar olmuş ve kuyumcubaşıdan almaya karar vermişti ancak vaziyet padişaha aksetmiş, o da bu taşın Saray'a gönderilmesini emretmişti. Hasılı, taş meydana çıkarılıp, işlettirilince 84 karat büyüklüğünde eşsiz bir elmas olduğu anlaşıldı ve padişah tarafından zaptedildi. Bu vesileyle kuyumcubaşıya kapıcıbaşılık ve birkaç kese akçe ihsan edilmiştir."

Kaşıkçı Elması'nın 84 karat ve 86 karat olarak kayıtlarda değişik geçmesinin nedeni metrik ve antik karat sistemleri arasındaki farktan kaynaklanıyor.

 
YORUMLAR 14
  • Fatma Nur 3 yıl önce Şikayet Et
    Bende kitabımdan dandik gördüm dünyanın en büyük 22. elmasıymış
    Cevapla
  • haskar 4 yıl önce Şikayet Et
    fotoğraftaki bayanın bakışlarına bakarmısınız
    Cevapla
  • Eren 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu Hazineler Nasıl olduda , Bunca Sene Muhafaza edildi Hayret.... Bunlar Benim ATA’ yadigarı Hazineler... Yabancı Uzman bilmem Araştırmacı Hepsi Çakallar... Kendince Bizim Zümrüt ve Elmaslara El koyacak...
    Cevapla
  • lokman 4 yıl önce Şikayet Et
    Topkapı sarayı kutsal emanetleri ziyaret etmeyen bence Türkiyede yaşamasın
    Cevapla
  • ssss 4 yıl önce Şikayet Et
    haklısın iban gönderiyorum yol yemek kalacak yer parasını gönder hayrına o zaman..
    Cevapla
  • İSO 4 yıl önce Şikayet Et
    Mal sahibi mülk sahibi hani bunun ilk sahibi. Bütün elmaslar senin olsa boş en güzel elmas namaz dır NOKTA.
    Cevapla
  • Mustafa 4 yıl önce Şikayet Et
    eline gecse affetmez hemen satarsin ev araba isyeri alirsin :))
    Cevapla
  • Uğur 4 yıl önce Şikayet Et
    amenna sadakna... helal
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dünyanın gözü bu görüşmede! Heniyye Türkiye'ye geliyor
“AK Parti’ye ders vermek” iyi bir fikir miydi?