Osman Yüksel Serdengeçti kimdir?
Tek parti (CHP) yönetiminin halk üzerindeki ağır baskılarını protesto eden aydınların önde gelenlerin arasında yer alan Osman Yüksel Serdengeçti'in vefatının üzerinden 41 sene geçti.

10 Kasım 1983'te vefat eden Türk siyasetçi, gazeteci ve şair Osman Yüksel Serdengeçti, vefatının yıl dönümünde unutulmadı. Serdengeçti, ölümünün 41. yılında sevenleri tarafından mezarı başında özlemle anıldı.
Osman Yüksel Serdengeçti kimdir?
HAKİKATİ HAYKIRDI
İslam’ın bütün maneviyatının Anadolu topraklarından atılmaya çalışıldığı bir dönemde çıkardığı Serdengeçti dergisi ile İslami ve milli bir mücadelenin fitilini ateşleyen Osman Yüksel Serdengeçti, yazıları nedeni ile birçok defa hapse girmek zorunda kaldı. İsmiyle müsemma haline gelen Serdengeçti her sayısından sonra Anadolu insanının teveccühünü daha fazla kazandı. Derginin bu yükselişi dönemin muktedirlerini çok fazla rahatsız ettiği için defalarca toplatıldı. İnönü döneminin tek parti yönetimi başta olmak üzere akabinde gelen cuntacıların hüküm sürdüğü süreçte de çok fazla baskı altında kaldı. Hapishaneler onun için adeta ikinci bir ev konumuna geldi. Öyle ki, her yazısından sonra, “açılın kapılar Osman geliyor” sözleriyle hakikat uğruna bedel ödemekten çekinmeyeceğini haykırdı.
Gerçek adı Osman Zeki Yüksel olan yazar, "Serdengeçti" dergisinde bu imzayla çıkan yazılarından dolayı Osman Yüksel Serdengeçti olarak anıldı ve daha sonra kendisi de bu soyadını aldı.
Antalya'nın Akseki ilçesinde 15 Mayıs 1917'de dünyaya gelen Osman Yüksel, Ahmet Hamdi Akseki ve Müftü Hacı Selim Efendi'nin de bulunduğu bir aileye mensuptur. ilk ve orta öğrenimini Antalya'da tamamlayan Serdengeçti, Ankara Atatürk Lisesi'nden mezun oldu.
Serdengeçti, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi'nde ikinci sınıftayken, Mayıs 1944'te protesto gösterileri nedeniyle tutuklandı ve eğitimi yarıda kaldı.
Bu yıllarda yazar Nihal Atsız ve siyasetçi Alpaslan Türkeş'le bir süre hapis yatan Serdengeçti, bir süre de Malatya'da, "üstad" olarak benimsediği Necip Fazıl Kısakürek'le hapishane arkadaşı oldu.Serdengeçti, serbest kaldıktan sonra yeniden fakülteye başvurarak öğrenimine devam etmek istese de başvurusu reddedildi. Bunun üzerine dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'e hitaben çok sert bir yazı kaleme alan Serdengeçti, yeniden cezaevine gönderildi.
Yazılarında sıklıkla yer verdiği "Açın kapıları Osman geliyor" sözü tutuklanmalara hazır olduğunu gösteriyordu. Çok sayıda mahkumiyet nedeniyle Serdengeçti 33 sayı yayınlanabilmiştir.Serdengeçti, 1952'de kendi mücadelesine dair zengin espriler içeren "Bağrıyanık" adlı bir mizah gazetesi de çıkardı.Osman Yüksel Serdengeçti, 1965-1969'da Adalet Partisi (AP) Antalya Milletvekili oldu. Meclise, batılılaşmayı protesto amaçlı kravatsız gelip gittiği için "Kravatsız Milletvekili" olarak ün kazandı.Aynı zamanda iyi bir hatip olan Serdengeçti, partisinin politikaları ve parti ileri gelenlerine yönelttiği eleştiriler nedeniyle AP'den ihraç edildi.
Sade bir hayat süren Osman Yüksel Serdengeçti, varını yoğunu davası için harcamasıyla ve fakir öğrencilere sahip çıkmasıyla tanınıyordu.Serdengeçti, “Davamız Allah davası, millet davası, vatan davasıdır. Bu mukaddes dava karşısında biz, nefsimizi sildik.” diyerek dünya görüşünü ortaya koydu.
Heyecanı yüksek lirik şiirlere imza atan Serdengeçti, "Milli Gazete"nin yanı sıra "Yeni İstanbul", "Zafer", "Türk Yurdu" ve "Çağlayan" gibi gazete ve dergilerde çeşitli yazılar yazdı.Mevlana Celaleddin-i Rumi, Yunus Emre ve Mehmet Akif Ersoy gibi isimlerden çok etkilenen Serdengeçti, yazı hayatı boyunca birçok esere imza attı.
Serdengeçti, "Mabedsiz Şehir", "Bu Millet Neden Ağlar?", "Bir Nesli Nasıl Mahvettiler?", "Ayasofya Davası", "Mevlana ve Mehmet Akif", "Türklüğün Perişan Hali", "Gülünç Hakikatlar", "Kara Kitap", "Müslüman Çocuğunun Şiir Kitabı", "Radyo Konuşmaları" ve "Akdeniz Hilalindir" gibi birçok kitap kaleme aldı.
Hayatı boyunca İslam davası üzerine yaptığı mücadeleyle tanınan Osman Yüksel Serdengeçti, yakalandığı parkinson hastalığının ardından 10 Kasım 1983'te vefat etti ve Ankara Cebeci Asri Mezarlığı'na defnedildi.
-
ramazanarıcı 5 yıl önce Şikayet EtAllah rahmet etsin. kutlu davayı yeniden canlandıranların en önde gelenlerinden olan Serdegeçti'den Allah razı olsun.Beğen Toplam 2 beğeni
-
vatandaş55 5 yıl önce Şikayet EtCumhuriyet döneminde islam davasının aslan mücahidlerindendir Cenabı Hak gani gani rahmet yağmurlarıyla yıkasın onu aminBeğen Toplam 2 beğeni
-
Mehmet Necip AVCI 5 yıl önce Şikayet Et2- Temiz, ulvî, sonsuz bir şeye bağlanmak; her yerde hazır, nâzır olana, âlemlerin yaratıcısına bağlanmak, o yolda yürümek, o yolun kara sevdalısı olmak... Evet!.. Ne büyük saadet! OSMAN YUKSEL SERDENGEÇTİ - TARİHÇE-İ HAYAT 632Beğen Toplam 6 beğeni
-
Mehmet Necip AVCI 5 yıl önce Şikayet EtOSMAN YÜKSEL SERDENGEÇTİ: (TARİHÇE-İ HAYAT/ 632) 1- Said Nur ve Talebeleri Bahtiyar bir ihtiyar var. Etrafı, sekiz yaşından seksen yaşına kadar bütün nesiller tarafından sarılmış. Yaşlar ayrı, başlar ayrı, işler ayrı... Fakat bu ayrılıkta gayrılık yok! Hepsi bir şeye inanmış... Allah'a!.. Âlemlerin Rabbı olan Allah'a... Onun ulu Peygamberine.. Onun büyük kitabına.. Kur'an henüz yeni nâzil olmuş gibi, herkes aradığını bulmuş gibi bir hal var onlarda. Said Nur ve talebelerini seyrederken, insan kendini âdeta Asr-ı Saadet'te hissediyor. Yüzleri nur, içleri nur, dışları nur... Hepsi huzur içindeler.Beğen Toplam 6 beğeni
-
erdoğan 5 yıl önce Şikayet Etkitaplarının yeni baskıları var mı bilmek isterim onu yeniden tanımak ve keşfetmek için.Beğen Toplam 2 beğeni