Son dakika: Libya'da Hafter'le skandal görüşme! Küstah 'Türkiye' çıkışı

Son dakika haberi: Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın, Bingazi kentindeki sözde yönetimle görüştü. Görüşmenin ardından Libya'nın meşru temsilcisi Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) Türkiye ile 'mutabakat zaptı imzalama hakkının bulunmadığı' ileri sürüldü. Dendias'ın darbeci Hafter ile fotoğraflar yayınlandı. Başkan Erdoğan ise tarihi anlaşmaya karşı çıkan ülkelere sert tepki gösterip rest çekmişti.

Son dakika: Libya'da Hafter'le skandal görüşme! Küstah 'Türkiye' çıkışı
Son dakika: Libya'da Hafter'le skandal görüşme! Küstah 'Türkiye' çıkışı
GİRİŞ 22.12.2019 19:56 GÜNCELLEME 22.12.2019 23:31
Bu Habere 38 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: Libya basınında yer alan haberlere göre, Dendias, bugün Libya'nın Bingazi kentine ziyaret gerçekleştirdi.

SÖZDE YÖNETİMLE GÖRÜŞTÜ

 

Dendias'ın ülkenin doğusundaki darbeci milis lideri Halife Hafter'in yanı sıra sözde yönetim yetkilileri Abdullah es-Sinni ve Abdulhadi el-Havic ile görüştüğü aktarıldı.

SKANDAL SÖZLER

Dendias'ın buradaki görüşmesinde, Libya'nın Birleşmiş Milletler tarafından tanınan meşru hükümeti UMH'nin Türkiye ile "mutabakat zaptı imzalama hakkı olmadığını" öne sürdüğü bölge basınında yer aldı.

Basında Dendias'ın darbeci milis lideri Hafter ile bir araya geldiği fotoğraflar yayınlandı.

LİBYA HÜKÜMETİNDEN SERT AÇIKLAMA: AÇIK ŞEKİLDE İHLALDİR

Öte yandan, uluslararası tanınırlığa sahip Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Dışişleri Bakanı Muhammed Seyyale, Dendias'ın Bingazi'ye gerçekleştirdiği sürpriz ziyareti değerlendirdi.

Seyyale, Dışişleri Bakanlığının Facebook hesabından yayımlanan yazılı açıklamada, "Yunanistan Dışişleri Bakanı'nın ziyareti, Birleşmiş Milletler (BM), BM Güvenlik Konseyi (BMGK) ile Arap Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Afrika Birliği ve Avrupa Birliği (AB) gibi uluslararası kuruluşların kararlarını açık şekilde ihlaldir." ifadesini kullandı.

Seyyale, söz konusu kuruluşların UMH'yi Libya'daki tek meşru hükümet olarak gördüğünü hatta sözde hükümetle kurulacak ilişkiyi gayrimeşru kabul ettiğini vurguladı.

Türkiye ile Libya hükümeti arasında 27 Kasım'da "Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası" ile iki ülkenin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının muhafazasını hedefleyen "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" imzalanmıştı.

SUUDİ ARABİSTAN VE BAE'Yİ DE ZİYARET ETMİŞTİ

Bingazi'nin ardından Kahire'ye giderek temaslarda bulunan Dendias, salı günü Suudi Arabistan'a, ardından Birleşik Arap Emirlikleri'ne resmi ziyarette bulunmuştu.

Türkiye ile Libya hükümeti arasında 27 Kasım'da "Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası" ile iki ülkenin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının muhafazasını hedefleyen "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" imzalanmıştı.

ERDOĞAN'DAN SON DAKİKA LİBYA AÇIKLAMASI


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gölcük Tersane Komutanlığında Yeni Tip Denizaltı Projesi 1’inci Gemisi Pirireis’in Havuza Çekme töreninde çok sert açıklamalarda bulundu. Erdoğan burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Suriye ve Akdeniz'deki faaliyetlerinden asla vazgeçmeyeceğini bu konularda gerekirse askeri boyutunu artırarak karada, denizde ve havada her türlü imkanı değerlendireceğini söyledi.



ABD'YE HAFTER ÇAĞRISI

Libya'nın El-Ahrar televizyonunun haberine göre, Dışişleri Bakanı Muhammed Tahir Seyyale, ülkedeki krizin, Hafter güçlerinin Trablus'a ve terör örgütü DEAŞ'a karşı savaşan ordu mevzilerine düzenlediği saldırılardan kaynaklandığını belirtti.

UMH'nin, Libya'nın meşru hükümeti ve Libya halkının tek temsilcisi olduğunu vurgulayan Seyyale, başta ABD olmak üzere uluslararası ve bölgesel güçlere, Hafter'in Trablus'a yönelik saldırılarına karşı açık tavır takınma çağrısı yaptı.

Seyyale, Hafter güçlerinin Trablus saldırısının, ülkede istikrarın ve demokratik sivil bir devletin kurulmasının önünde önemli bir engel olduğunu ifade etti.

Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Hafter, başkent Trablus'u ele geçirmek için 4 Nisan'da saldırı emri vermiş, bunun üzerine uluslararası meşruiyete sahip UMH birlikleri de karşı operasyon başlatmıştı.



Hedefine ulaşamayan Hafter, son olarak 12 Aralık'ta Trablus'a yönelik "Belirleyici Savaş" adıyla yeni bir saldırı talimatı vermişti.

Darbeci Hafter'in saldırı emrine karşılık ülkenin batısında başta Misrata olmak üzere 10 kentte seferberlik ilan edilmişti.

LİBYA'DAN PEŞ PEŞE DESTEK!

Libya'nın başkenti Trablus'taki Temsilciler Meclisi, Libya Bakanlar Kurulunun, Türkiye ile imzalanan mutabakat muhtıralarının yürürlüğe konması kararını memnuniyetle karşıladı.

Temsilciler Meclisinden yapılan yazılı açıklamada, Bakanlar Kurulunun muhtıraların yürürlüğe girmesini onaylamasının memnuniyetle karşılandığı ifade edildi.

Libya'da kentlerin korunması ve işgalden kurtarılması için gerekli önlemlerin alınması çağrısında bulunulan açıklamada, Libya ordusunun kazandığı başarılar ve darbeci General Halife Hafter liderliğindeki çok uluslu güçlerin elindeki Terhune kentinin kurtuluşu için verilen mücadele övüldü. 

Misrata, Msallata ve Zliten kentlerine Hafter'in destekçisi Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) ait silahlı insansız hava araçları tarafından düzenlenen hava saldırılarının kınandığı açıklamada, uluslararası toplumun bu saldırılara sessiz kalmasına tepki gösterildi. 

BİR DESTEK DE ALİMLER BİRLİĞİNDEN: BAZI ARAP ÜLKELERİNİ SUÇLADILAR

Libya Alimler Birliğinin, Hafter güçlerinin Trablus'a düzenlediği saldırıları görüşmek üzere düzenlediği olağanüstü toplantıda, başkente destek için Türkiye ile imzalanan muhtıraların yürürlüğe girmesi gerektiği vurgulandı. 

Libyalı alimler, söz konusu muhtıraların "sömürgecilik" olduğunu iddia edenlere verilecek cevap üzerinde görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

Hafter güçlerinin Trabus'u işgal etmek için "Hıristiyan ve dinsizlerden" destek aldığına dikkati çeken Birlik, ismini vermediği bazı Arap ülkelerini de Libya'ya zarar vermekle suçladı.

YORUMLAR 38
  • mert 4 yıl önce Şikayet Et
    o hainlerin ne gücü ned planlari neden imanlari var yahudi piyonlarinin hepsi birgün olacak hep beraber gebercekler
    Cevapla
  • yiğido 4 yıl önce Şikayet Et
    abd çıkarları için nasıl savaşıyor ise bizde savaşmaktan çekinmeyiz. mısır da yaşayan kardeşlerimizle görüşelim savaş olursa iç savaş çıkarsınlar. sisiyi devirelim. Mısırın başına dini ni devletini seven insanlar geçsin. israil savaşa dahil olursa filistinde düğmeye basalım. Reis sen tamam de yunanistana hemen çıkarma yapalım, top yekün savaşalım avrupalılar kim gelirse seferberlik ilan edelim. içerideki hainler için dedelerimizden kalan palaları çıkaralım bu iş bizim.
    Cevapla
  • Öteki 4 yıl önce Şikayet Et
    Libyaya noelde gidelim. malum Hristiyan alemi kafayı alkol zehirlenmesi yaşıyor olacak bir 15 gün de kendilerine gelemezler
    Cevapla
  • selim 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu hafter denen zaatı kendi evinde vuracaksınki destek veren arap ülkelerine ders olacak
    Cevapla
  • Mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    kafirler istemesede ALLAH nurunu tamamlayacaktır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: Başkan Erdoğan İstanbullulara müjdeyi verdi!
CHP'li aday Mesut Özarslan okul arkadaşı Murat Kurum'u anlattı!