Sağlık Bakanlığı kılı kırk yarıyor! Türkiye'deki bir koronavirüs vakasının anatomisi

Koronavirüsün yayılma hızını düşürmek için diğer ülkelere oranla, en radikal tedbirleri ilk günden almaya başlayan Türkiye'de, pozitif vakaların, alışveriş yaptığı yerlerden, temas ettiği herkese kadar tüm çevresi takip edilerek virüsün izi sürülüyor. Bu yöntemle, (test yapılanlar hariç) 100 binin üzerinde kişi "ev izolasyonuna" alındı.

Sağlık Bakanlığı kılı kırk yarıyor! Türkiye'deki bir koronavirüs vakasının anatomisi
Sağlık Bakanlığı kılı kırk yarıyor! Türkiye'deki bir koronavirüs vakasının anatomisi
GİRİŞ 04.04.2020 08:47 GÜNCELLEME 04.04.2020 09:07
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs konusundaki test sayılarını artırırken, bir yandan da pozitif vakaların, "filyasyon" denilen temaslılarına ulaşmak için birçok yöntemi devreye soktu. Bunun için 1200 kişilik bir ekip kuruldu. Bu ekip aracılığıyla, pozitif vakanın tespit edildiği kişilerin ailesinden, iş yerine kadar, alışveriş yaptığı yerlerden, mahalle bakkalına ve yemek yediği lokantalara kadar geriye doğru 14 gün içinde temas ettiği herkese ulaşılmaya çalışılıyor. Hastanın verdiği bilgilerden yola çıkılarak, ulaşılan vatandaşlar takibe alınıyor. Bu kişilere gerekli testler yapılarak, kendilerini izolasyona almaları isteniyor ve bir semptom görülmesi hâlinde ulaşacakları telefon numaraları veriliyor. Virüsün izini sürmek maksadıyla bugüne kadar test yapılanlar hariç olmak üzere, 100 binden fazla kişi ev izolasyonu için taramadan geçirildi. Bakanlık kaynakları "Örneğin Kapalı Çarşı'da bir vaka ortaya çıkmıştı. Bu sebeple Kapalı Çarşı’da ilişkisi olan esnaf, çaycı, yemek yediği yer, kendisi ile teması olan müşterilere ulaşıldı ve izolasyon uyarısı yapıldı" değerlendirmesini yaptı. Bu yolla takip edilen insanlardan hastalanan varsa erken evrede teşhis edildiğini belirten Sağlık Bakanlığı yetkilileri "Böylece hızlıca tedavi süreçleri başlıyor. Ciğerlere inmeden yakalanması mümkün olunca kullanılan ilaçlar olumlu sonuç veriyor. Takip sistemi sebebiyle hastalara erken ulaşmak mümkün olduğu için tedavi de erken başlıyor ve bu sebeple Türkiye'nin ölüm yüzdesi diğer ülkelere göre ciddi oranda düşük çıkıyor" görüşünü dile getirdi.

 

İSTANBUL'DAKİ VAKALAR AVRUPA KAYNAKLI

İstanbul'da vaka sayısının fazla olmasının sebebinin ise yurt dışından gelen yolculardan kaynaklı olduğu belirtildi. Özellikle Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Almanya nüfusunun yüzde 60'ının virüsten etkileneceğini açıklamasından sonra, Avrupa ülkelerinde yaşayan çok sayıda gurbetçinin Türkiye'ye geldiği tespiti yapıldı. Avrupa üzerinden, hem kara yolu hem de hava yolu ile Türkiye'ye 350 binin üzerindeki kişinin geldiği, bunların büyük bölümünün İstanbul ve çevre illerde karantinaya alındığı, İstanbul'daki ve Batı illerindeki vaka sayısının fazlalığının bu durumdan kaynaklandığı kaydedildi. Ölenlerin yüzde 80'inin de Avrupa'dan gelenler ve bunların temas ettiği kişilerden oluştuğu belirtildi.

 
KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
YORUMLAR 15
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu virüs bir kaç kişiden bu kadara yayıldıysa binlerce kişiden daha vahim duruma yayılır.alınan önlem başta alınmalıydı. İpin ucunu sağolsun yurt dışından gelen herkes kaçırmıştır. Yasaklara ve temizliğe uymamışlar dışarı çıkma uyarısını evde toplanarak mevlüt vererek parti yaparak dışarı çıkmamışlar bu şekil anlamışlardır. Evde kal uyarısını şehirlerden köye kaçmak olarak anlamışlardır.20 yaş altı 60 yaş üstü evden çıkmayarak orta yaşlar virüsü evine getirmez mantığı var.
    Cevapla
  • misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Hangi radikal karar? Madem radikal karar var ilk vakadan sonra 24. günde italyanın 10 bin, almanyanın 1.600 hastası varken bizim neden 20 bin hastamız var?
    Cevapla
  • Erkan 4 yıl önce Şikayet Et
    Ne gibi radikal kararlar alınması gerekiyordu anlatabilir misiniz?
    Cevapla
  • Cevdet 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu izolasyon çağrısı da ne oluyor? Telefonları izlensin. Zorunlu olarak yurda kapatılsın. Telefon ediyorlar. Evde misiniz. Cevap: evet. Adam nerede? Dükkanda. Kul hakkı, toplum hakkı? Kim önleyecek? Devlet yapmazsa?
    Cevapla
  • Vatansever 4 yıl önce Şikayet Et
    Devlet dışarı çıkmayın diyor, öküzler mangal peşinde, düyun peşinde. Daha da baskı yapsa, bu sefer devlet bizim özgürlüğümüze karışıyor diye avrupaya şikayete giderler. Sanırım sorunu cevaplamış oldum.
    Cevapla
  • kadir 4 yıl önce Şikayet Et
    avrupadan gelenler abd den gelenler sadece almancilar degil suclu terim ve albayrak ta mi almanci ulkemizde yasayip tatil icin yurt disina cikan 350 bin zengin ve sanatci dediklerimizde var onlari da unutmayin almancilar virus le alakasiz sadece yasli emekli senenin 6 ayini ulkemizde geciren 6 ayini almanyada geciren kilasik almancilar onlarin haricinde virusten kacap ulkemize gelen varsa bosa kacmis kaderden kacilmaz insanin eceli nerde olursa bulur insani.
    Cevapla
  • Vatansever 4 yıl önce Şikayet Et
    Yazdığın doğru deyil. Türkiye önlemini alırken, ABD veya almanaya gibi ülkeler hafife aldı. Almanyanın sağlık bakanı TV de fazla abartılıyor, gelip geçer dedi. Sonra yayıldığında önlem almaya başladılar - aynı şimdilik ABD gibi. Bir gerçek var ki, virüs almanya veya italyaya yurt dışından geldi. Almanya geç uyandı, tabiki almanyada veya ABD den türkiyeye gelen vatandaşlar da malum olarak bu virüsü bilinçsiz / bilinçli memlekete getirdi. Doğru oturup doğru konuşalım!
    Cevapla
  • Tedavi 4 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel dikkatli titiz çalışma.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan İsrail-İran açıklaması: İki taraf da farklı şeyler söylüyor
Avrupa'da kim ne kadar kazandı? İşte rakamlar