Klimalar koronavirüsün yayılmasını hızlandırıyor mu?

Koronavirüs salgınının azalmasıyla hayat normale dönmeye başladı. Yaz sıcaklarının gelmesi de koronavirüs döneminde klima kullanımının, virüsün yayılımına etkisi olup olmayacağı sorusunu akıllara getirdi. Ülke TV'de yayınlanan, Mehmet Acet'in sunduğu Akşam Baskısı programına konuk olan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, klimaların virüsün yayılmasına neden olabileceğini açıkladı.

GİRİŞ 23.05.2020 12:03 GÜNCELLEME 23.05.2020 17:23
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Havaların ısınmasıyla birlikte klima kullanımı salgın döneminde virüsün yayılmasına etki edip etmeyeceği sıkça dile getirilen sorulardan biri oldu. Kalabalık ortamlarda kullanılan klimaların bulaştırıcılığı hususunda endişeler artarken evlerde kullanılan klimaya veya vantilatörler de herhangi bir tehlike olmadığı savunuluyor. Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koranavirüs salgını döneminde klima kullanımına ilişkin bilinmesi gerekenleri Ülke TV'de yayınlanan Mehmet Acet'in moderatörlüğündeki Akşam Baskısı programında açıkladı. 

 

 

Klimanın olumsuz etkilediğinin kesin olduğunu söyleyen Mehmet Ceyhan, virüsün başladığı yer olan Çin’den bir örnek vererek durumu açıkladı. Ceyhan “Çin’de Ghanzu’da bir restoranda yan yana 7 koridordan oluşan bir restoranda üç tane yan yana masa ortadaki masaya virüsü taşıyan biri oturuyor. Klimanın hava akımı geldiği yön de bir grup oturuyor ve diğer grupta klimaya doğru oturuyor. O kişi, kendi masasının yüzde 50’sini enfekte ediyor, akımın olduğu yöndekilerin yüzde 75’ine bulaştırıyor. Klima tarafında olan dolayısıyla hava akımının virüsü daha az iletebileceği tarafa sadece yüzde 20’sini enfekte ediyor.” dedi.

KORONAVİRÜS HAVA YOLU İLE DEĞİL DAMLACIK YOLUYLA BULAŞIR

Klimanın virüsü dolaştırarak yaydığı düşüncesinin yanlış olduğunu dile getiren Mehmet Ceyhan, HEPA Filtre, havanın sirkülasyonunda havalandırmadan geçtiği anda virüsü süzdüğünü ve virüsün damlacık yoluyla bulaşmasına engel olamayacağını belirtti. Ceyhan, klimasız ortamda öksürüldüğünde ağızdan çıkan damlacıkların 1 buçuk metreye kadar ulaştığını fakat klima bulunan mekanda 3-4 metreye kadar gidebileceğini söyledi.

 

 

Mehmet Ceyhan, aile ile bir aradayken klimanın herhangi bir zararlı etkisinin olmadığına değindi ve sözlerine “Mümkün olduğunca klima açmayın. Ailenizle zaten bir aradasınız klima size bir şey yapmıyor. Bilmediğiniz insanlarla alışveriş merkezi, otel lobisi, uçak, otobüs gibi bildiğiniz insanların dışında insanlar varsa klima riskli.” şeklinde sözlerine devam etti.

Prof. Dr. Ceyhan, ortamların mümkün olduğunca doğal olarak havalandırılmasına dikkat çekerken temmuz ağustos sıcaklarında klimasız yaşamın zor olabileceğini doğal havalandırmanın mümkün olmadığı mekanlarda aradaki mesafeyi açarak ve maske kullanımına dikkat ederek klima açılabileceğini söyledi.

Mehmet Ceyhan, koronavirüs döneminde camilerde cemaatin nelere dikkat etmesi gerektiğini ise “İmamla müezzinin maskesiz duracağı anlar olacak o zaman da onlar, cemaatten 1 buçuk metre değil 3 metre uzakta duracaklar ya da araya şeffaf bariyer koyulacak.” şeklinde değindi.

KLİMALI ORTAMDA MESAFE EN AZ 2 METRE OLMALI

Klimanın gücünün ölçülerek testler yapıldığını kapasitesine gücünün farklılık gösterdiğini bu yüzden eğer mümkünse 3 metre mesafeye dikkat edilmesi gerektiğini söylerken mümkün olmadığı durumlarda en azından 2 metrenin mutlaka olması gerektiğinin altını çizdi.

ŞAHSİ OTOMOBİL İÇİNDE KLİMADAN VİRÜS BULAŞMIYOR

Programın bir diğer konuğu Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Meltem Özen, insanların şahsi araçları içinde yalnız veya aile bireyleriyle beraber yolculuk ederken klimadan virüs bulaşmayacağını, virüsün klimadan değil klima akımıyla iletildiğini belirtti.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 14
  • vatansever 3 yıl önce Şikayet Et
    arçelikte hepa filtre hem tek olarak hemde klima içinde filtreli cihazları var hem yarli yebancılarına göre çokta cazip takılmalı o kadarda abartmaya gerek yok önlemler alınmalı
    Cevapla
  • Dadaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Ya arkadaş millet için uğraşıyorsunuz eyvallah ama bilimsel bir araştırma yapmadan insanları germeyin. Daha bu salgının ne olduğunu dünya çözmüş değil her kanalda bir prof çıkıp bir şey diyor hangisine uyalım
    Cevapla
  • bayra 3 yıl önce Şikayet Et
    klima tabiki virüsü yayar, kesinlikle toplu kişilerin olduğu yerde klima kullanmı yasaklanmalı
    Cevapla
  • Ferruh 3 yıl önce Şikayet Et
    deprem dede: Ahmet ışıkara Corona dede: mehmet ceyhan ekrana en çok çıkan bu işin dedesi oluyor :)
    Cevapla
  • UZMAN 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu konu doktorların değil, havalandırma mühendislerinin konusudur. Klima ve havalandırma sistemlerinin içi tam bir mikroorganizma yuvasıdır. En temiz havalandırma sistemi pencerelerin açılmasıyla yapılan havalandırmadır. Havalandırma cihazlarının ve hava kanallarının içini, filtrelerini, soğutucu yüzeylerdeki yoğuşan suya yapışan tozların, mikroorganizmaların çamurlaşmasını görseniz bunu anlarsınız. Bunları doktorlar değil, bu cihazların, kanalların, filtrelerin içini dışını bilen, temizliğini yapan teknisyenler ve mühendisler bilir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Guterres: Refah'a yapılacak bir saldırı insani bir kabus olacaktır
Türkiye ve Almanya'dan İsrail'e uyarı niteliğinde açıklama