Korona virüsün ilacı bulundu: Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği deksametazon nedir?

Korona virüs ilacı bulundu mu? Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Oxford Üniversitesi tarafından test edilen Deksametazon adındaki ilaçtan övgü ile bahsetti. Yapılan araştırmaya göre ilaç Koronavirüste ölüm oranlarını yüzde 60 oranında azaltıyor. İşte Deksametazon'un yan etkileri ve diğer detaylar

Korona virüsün ilacı bulundu: Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği deksametazon nedir?
Korona virüsün ilacı bulundu: Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği deksametazon nedir?
GİRİŞ 30.06.2020 15:42 GÜNCELLEME 30.06.2020 15:43

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Koronavirüse karşı etkili olduğu kanıtlanmış ilaç hakkında açıklama yaptı. İngiltere'de Oxford Üniversitesi tarafından yapılan testler sonucunda fiyatı ucuz ve yaygın olarak bulunabilen Deksametazon adlı ilacın ölüm tehlikesi ile karşı karşıya olan hastalarda etkili olduğunu tespit edildi. 

 

Deksametazon adlı ilacın  solunum cihazına bağlı hastalarda ölüm oranının üçte bir oranında, standart oksijen tedavisi gören hastalarda ise beşte bir oranında ölüm tehlikesini azalttığı kanıtlandı. İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock ise bugünden itibaren Kovid-19 hastalarına Deksametazon verilmeye başlanacağını ve ellerinde 200 bin adet bu ilaçtan olduğunu duyurdu. 

DEKSAMETAZON NEDİR?

Deksametazon bir tür kortikosteroid ilacıdır. Romatizmal problemler, bir dizi cilt hastalığı, şiddetli alerji, astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, krup, beyin şişmesi, oftalmik cerrahiyi takiben oküler ağrı ve tüberkülozda antibiyotikler gibi birçok durumun tedavisinde kullanılır.

 

DEKSAMETAZON İLACININ YAN ETKİLERİ NELER?

Deksametazon alan hastalar için aşağıdaki yan etkiler yaygındır (% 30'dan daha fazla görülür):

İştah artışı
Sinirlilik
Uyku güçlüğü (uykusuzluk)
Ayak bileklerinizde ve ayaklarınızda şişme (sıvı tutma)
Göğüste ağrılı yanma hissi
Kas Güçsüzlüğü
Yara iyileşmesinde bozulma
Artan kan şekeri seviyeleri. (Diyabetli kişilerin kan şekeri düzeylerinin daha yakından izlenmesi ve diyabet ilaçlarında olası ayarlamalar yapılması gerekebilir).

Deksametazon alan hastalar için daha az yaygın yan etkiler (>% 10'da görülür):

Baş ağrısı
Baş dönmesi
Ruh hali değişiklikleri
Katarakt ve kemik incelmesi (uzun süreli kullanımda)

DSÖ'DEN KORONAVİRÜS İLACI AÇIKLAMASI!

 

Dünya Sağlık Örgütü'nün açıklamasında steroid tedavisinin corona virüs hastalarında etkili olduğunu söyledi. DSÖ, 'dexamethasone' adlı ilacın corona virüste ölümleri yüzde 60 oranında azaltabileceğini belirtti.

Deksametazon adlı ilacın İlacın koronavirüsle savaşmaya çalışırken zayıf düşen bağışıklık sisteminde oluşan hasarın bir kısmını engellediği belirtiliyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'la Ekrem İmamoğlu arasındaki büyük fark! Seçim döneminde ortaya çıktı
Son dakika: Başkan Erdoğan İstanbullulara müjdeyi verdi!