2020 KYK borçları silinecek mi? KYK Öğrenim Kredisi faiz affı olacak mı?

KYK borçları silinecek mi? MHP Mersin milletvekili Olcay Kılavuz, KYK borçları konusunda kanun teklifi verildiğini sosyal medya hesabından açıkladı. İşte 2020 yılının en çok merak edilen konularının başında yerini alan Öğrenim Kredisi faizlerinin silinmesi ve ya tamamen silinmesine ilişkin son dakika detayları

2020 KYK borçları silinecek mi? KYK Öğrenim Kredisi faiz affı olacak mı?
2020 KYK borçları silinecek mi? KYK Öğrenim Kredisi faiz affı olacak mı?
GİRİŞ 11.09.2020 13:08 GÜNCELLEME 11.09.2020 13:08
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

KYK borçlarının silinip silinmeyeceği 2020 yılında en çok merak edilen konuların başında yerini aldı. Üniversite eğitimi süresince Öğrenim Kredisi alan öğrenciler geri ödemekte zorluk yaşadıkları KYK borçlarının silinmesini talep ediyor. Daha öncesinde KYK borçlarının silinmesine ilişkin adımlar atılmaya başlamıştı. Şimdi ise yeniden MHP Mersin milletvekili Olcay Kılavuz, KYK borçları konusunda kanun teklifi verildiğini sosyal medya hesabından açıkladı. Sunulan teklif üzerine KYK borçlarını ilişkin yeni teklif mecliste yeniden görüşülmeye başlayacak. 

 

KYK BORÇLARI SİLİNECEK Mİ? 

MHP Mersin milletvekili Olcay Kılavuz, KYK borçları konusunda kanun teklifi verildiğini sosyal medya hesabından açıkladı. Twitter üzerinden yaptığı açıklamada "Üniversite öğrenimi görürken öğrencilerimizin aldığı öğrenim ve katkı kredilerinin geri ödeme döneminde, ana paranın üç katı kadar ekstra borca sebep olan faizin kaldırılmasına yönelik kanun teklifi verdik." şeklinde duyuruda bulundu.

CUMHURBAŞKAN'I KYK BORÇLARI İLE İLGİLİ NE SÖYLEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milyonlarca vatandaşın merakla beklediği KYK borçları silinecek mi konusu hakkında açıklama yaptı.

Erdoğan, "Kredi olayı farklı. Krediyi her müracaat eden alıyor ama daha sonra ödemek üzere alıyor. Burs konusunda ödeme sorunu yok. Beklentinizi biliyorum tamamıyla bu borçların silinmesi süreci olacaktır. O zaman burada bir başka tercih gündeme gelecektir. O da nedir? Demek ki kredi olayı kalkacaktır. Sadece burs verme noktasına gidilecektir. Onun çalışmasını, değerlendirmelerini yapıp adımımızı da ona göre inşallah atacağız." dedi.

HAZİNE VE MALİYE BAKANI'NDAN KYK BORÇ AFFI AÇIKLAMASI

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) borçlarının yapılandırılmasına ilişkin çalışmayla devlet milyonlarca üniversiteliye barış eli uzatacak. Bakan Albayrak, gençler için 2020 özelinde çalışma yaptıklarını söyledi. KYK borçlarına ilişkin yaklaşık 5 milyon üniversiteliyi ilgilendiren 6-7 milyarlık bir paket üzerinde çalışılıyor. 2020 itibarıyla yaşama geçirilecek paket kapsamında farklı formüller üzerinde çalışılıyor. Faizler nedeniyle anapara iki üç katına çıkarken, faizlerin yapılandırılması ya da silinmesi, taksit sayısının artırılması da seçenekler arasında yer alıyor.

KYK BORÇLARI YAPILANDIRMA NASIL YAPILIR?

KYK borçlarının tahsili öğrenci mezun olduktan iki yıl sonra başlıyor. Kredi borcu, öğrenim kredisi olarak verilen miktarlara, TÜİK'in toptan eşya fiyat endeksindeki artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesiyle tespit ediliyor.

İş bulamayanlar birer yıllık ertelemeler yapabiliyor. Ödenmeyen borçlara aylık yüzde 1.40 gecikme faizi uygulanırken, geciken borçlar nedeniyle alınan kredi 2-3 katına çıkıyor.

KYK kredi borçlarını birer yıllık süreyle ertelemek mümkün. Borç ödeme vadesi henüz başlamayanlar ile borçlarını aksatmadan ödeyenler "turkiye.gov. tr"'den e-devlet şifreleri ile erteleme talebinde bulunabiliyor. Erteleme başvurusunda bulunmak için işsizlik, askerlik durumlarının oluşması ve yüksek lisans ya da doktora eğitiminin devam etmesi gerekiyor.

YORUMLAR 15
  • Kasımpaşalı 3 yıl önce Şikayet Et
    Bende üniversite okudum şehir dışında maddi imkanı olupta sırf sonra ödemeli diye alan çok kişi vardı . Biz evden gelen üç kuruş parayla ay sonunu nasıl getiririz diye düşünürken ihtiyacı olmayıpta ne geri ödemesi ne de faizi silinsin . Devlet kimseye zorla imza attırmadı . Kuruşuna lkadar alınmazda hakkım helal değildir...İhtiyacı olana sözüm yoktur...
    Cevapla
  • Ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Faizler silinse, taksitler de artırılırsa iyi olur, az az ödenilebilir. Üniversiteleri zamanında okumamış olup şimdi pişman olmuş olanlara da geri dönme afı alınırsa iyi olur.
    Cevapla
  • Aynur 3 yıl önce Şikayet Et
    Af gelsin bence ıssız bi insan nasıl ödesin biz de ödedik yarısını şuan ödeme gücüm yok napim yani borçlar silinsin odedigim parada önemli değil yeterli bu işsizlikte birde borç düşünmek psikolojisini bozuyo insanın silinsin
    Cevapla
  • Baybars 3 yıl önce Şikayet Et
    Affın her türüne karşıyım. Parayı almışsan borcunu ödeyeceksin. O kadar...
    Cevapla
  • Tamet 3 yıl önce Şikayet Et
    Umarım anaparadan faizler düşülür. Taksit sayısı artar. Ödeme imkanımız olur. Yoksa zor öderim. 3.150 TL kaldı... 5 Bin TL üstünde bir borç ödedim faizleriyle. Zor zamanlar geçiriyorum. Güncel kadar geldim ama diğer borçlar arkadan geldi. Sağdan soldan borçlar ile borç ödüyoruz. Onların borç ödemekte zorlanıyoruz. Öleceğiz galiba. En sonunda. Kalpten gidecem. Borç ta silinecek. Olan borç aldıklarıma olur. Borç verdik öldü derler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir!