2022 E-Devlet ikamet değişikliği nasıl yapılır? İnternetten adres değişikliği işlemleri

E devletten adres değişikliği yapmak isteyen vatandaşlar bu işlemin nasıl yapılacağını araştırıyor. Özel veya mecburi sebeplerden dolayı oturduğu adresten başka adrese taşınan vatandaşlar bu durumu bildirmesi gerekiyor. Peki, 2022 ikametgah adresi nasıl değiştiriliyor? Bu sorunun cevabı haberimizde...

2022 E-Devlet ikamet değişikliği nasıl yapılır? İnternetten adres değişikliği işlemleri
2022 E-Devlet ikamet değişikliği nasıl yapılır? İnternetten adres değişikliği işlemleri
GİRİŞ 03.01.2022 14:27 GÜNCELLEME 03.01.2022 14:29
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

İkametgah adresini değiştirmek isteyen birçok vatandaş bu işlemi nasıl yapacağını araştırıyor. Özellikle iş durumundan dolayı farklı yerleşim yerlerine taşınan vatandaşların bu işlemi yapma zorunlulukları var. Adres değişikliği işlemi nüfus müdürlüklerinin yanı sıra E devlet sistemi üzerinden de yapılabilmekte. Peki, 2022 E-Devlet ikamet değişikliği nasıl yapılır? Adres değişikliği ve ikametgah adresinin nasıl değiştirileceği hakkında tüm bilgiler haberimizde…

ADRES DEĞİŞİKLİĞİ KONUSU HANGİ YOLLARLA YAPILIR?

İkamet değişikliği yapmak için yapılması gerekenler iki şekilde olabilmektedir.

Bağlı bulunduğunuz Nüfus Müdürlüğüne müracaat etmek. Bunun için de öncelikle adresinizin bağlı olduğu Nüfus Müdürlüğünü http://adres.nvi.gov.tr internet adresinden sorgulama yaparak öğrenmek.

E devlet sistemi üzerinden e imza ile yapmak.

E DEVLETTEN ADRES DEĞİŞİKLİĞİ NASIL YAPILIYOR?

Adres değişikliğinin nasıl yapıldığı, bu işlemi yapmak isteyenler tarafından yoğun ilgi görüyor. Koronavirüs önlemleri kapsamında adres değişikliği işlemi e-Devlet üzerinden de yapılmaya başlandı. Sistem içerisinde ‘Sadece kendim için adres bildiriminde bulunacağım’ ve ‘Kendim ve aynı konutu paylaştığım aile fertleri için adres bildiriminde bulunacağım’ seçenekleri yer alıyor.

Adres kaydı güncelleme işlemi e-Devlet üzerinden ve en yakın nüfus müdürlüklerinden yapılabiliyor.  e-Devlet üzerinden değişiklik yapabilmeniz için öncelikle sisteme şifreniz ile giriş yapmanız gerekiyor.

Ardından karşınıza gelen sayfadaki “Sadece kendim için adres bildiriminde bulunacağım” Ve “Kendim ve aynı konutu paylaştığım aile fertleri için adres bildiriminde bulunacağım” Seçeneklerinden size uygun olanını işaretleyip, taşınma tarihi bölümüne geçin.

Tüm bilgilerin doldurulmasıyla birlikte sonraki sayfada adres bilgileri talep edilecek. Yerleşim yeri ve/veya diğer adres seçimi için, "Adres Bul" düğmesine tıklayınız. Adres seçim ekranı açılacaktır. Açılan ekrandan bildirimde bulunacağınız adresi seçiniz.

Bu işlemi de tamamladıktan sonra bildirim yöntemi olarak mobil imza, elektronik imza ve SMS ile doğrulama seçeneklerinden birisini seçiniz. Mobil ve elektronik imza operatörler tarafından sağlandığı için SMS ile doğrulama daha erişilebilir bir yöntem olacaktır.

Ardından ilerle tuşuna bastıktan sonra cep telefonuna gelen doğrulama kodunu sayfaya girip tescil işlemine geçiş yapabilirsiniz. 

GEÇ YAPILAN ADRES DEĞİŞİKLİĞİ BEYANI CEZASI NE KADAR?

E-devlet üzerinden yapılacak adres beyan işleminde süresi için yapılan beyanlar haricinde geç beyan yapılması halinde sistem üzerinden de görüleceği gibi 86 TL para cezası uygulanmaktadır. Bunu gören vatandaşların 7 gün içerisinde nüfus müdürlüğüne gelerek parayı peşin yatıracağını ibraz etmesi halinde bu ceza 65 TL'ye düşecektir. Adres beyan işlemi sırasında beyan yapılacak adres dolu gözüküyorsa e-devlet üzerinden işlem yapılamıyor. Bu sorunla karşılaşan vatandaşların nüfus müdürlüğüne gelerek işlemlerini yaptırması gerekmektedir.

KİMLER İKAMETGAH DEĞİŞİKLİĞİ YAPABİLİR?

İkametgâh kaydı oluştururken kişilerin beyanı esas alınır ve bu şekilde kayıt yapılır. Bir ailenin yetişkin bireyleri birbiri yerine ikametgâh bildiriminde bulunabilir ancak 18 yaş altı çocukların ikametgâh değişikliği bildirimini ise veli, vasi ya da yetişkin kardeşleri adres değişikliği işlemini gerçekleştirebilir. İkametgâh adresi olarak belirtilecek mülkte kimse yaşamıyorsa yani yeni girilen mekân boş ise bireylerin kendilerinin bildirimde bulunmaları yeterlidir. Ancak söz konusu adreste yaşayan birisi olduğu takdirde yani misafir, öğrenci gibi ikametgâh bildirimi yapacak kişinin nüfus müdürlüğüne, evde yaşayan kişi ile birlikte başvurması gerekmektedir.

E DEVLETTEN İKAMETGAH BELGESİ SORGULAMA NASIL YAPILIR?

  • Sistemde yer alan hizmetlerden faydalanabilmek için T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapın.

  • Ardından ‘e-Hizmetler' bölümünden ‘Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü' altında yer alan ‘Yerleşim Yeri (İkametgah) ve Diğer Adres Belgesi Sorgulama' hizmetini bulun.

  • Bu hizmete tıkladığınızda karşınıza işlem hakkında bilgilendirme yazısı çıkacaktır. Yazının hemen altında yer alan ‘Yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum' butonunu işaretleyerek ‘Devam Et' butonuna tıklayın.

  • Bu kez açılan ekranda belgeyi kimin için alacağınızı işaretlemeniz gerekiyor.

YORUMLAR 2
  • Gaziantepli 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu ve daha birçok hizmet ne yazıkki Yurtdışında yaşayanlara geçersiz. Asıl Yurtdişinda yaşayanlara böyle hizmet gerekiyor. Ben adresimi değiştirme yerine giriyorum Yurtdışındakilerin bizzat Nüfus müdürlüğüne gelmesi gerektiği bildirisi çıkyor. Yahu ben şimdi bunun için işyerinden izin alıp, uçağa atlayıp gidip nüfus müdürlüğünemi başvurayım? Türkiye'de yaşayan için bu sorun değil, geçerken uğrar yapar.
    Cevapla
  • sss 2 yıl önce Şikayet Et
    ha şöyle.. bunun için kanı beş para etmez adamlara yalvartıyorsunuz.. internet çağındayız.. düz memurluk diye bir şey olmamalı..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
AK Parti teşkilatı İstanbul’da milyonlarca seçmene nasıl dokunabiliyor?
Para sayma skandalı! Canan Kaftancıoğlu ifadeye çağrıldı! Bomba itiraf: CHP adına...