Kısa çalışma ödeneği bitti mi? Ücretsiz izinde devlet ödeme yapacak mı? İşten çıkarma..

Cumhurbaşkanlığı kararıyla iş yerlerine destek olması amacıyla başlanan kısa çalışma ödeneği bir yılını doldurmasının ardından 31 Mart 2021 tarihinde sonra erecek. Peki kısa çalışma ödeneğinin bitmesi ile işten çıkarmalar olacak mı?

Kısa çalışma ödeneği bitti mi? Ücretsiz izinde devlet ödeme yapacak mı? İşten çıkarma..
Kısa çalışma ödeneği bitti mi? Ücretsiz izinde devlet ödeme yapacak mı? İşten çıkarma..
GİRİŞ 30.03.2021 07:40 GÜNCELLEME 30.03.2021 07:56
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Kısa çalışma ödeneği ile birlikte çalışanın maaşının bir kısmı devlet tarafından ödeniyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamada desteğin 31 Mart’ta sona ereceği belirtildi. En son verilere göre şubat ayında 1.3 milyon çalışan kısa çalışma ödeneğinden yararlandı. Peki kısa çalışma ödeneğinden sonra çalışana veya işverene yeni destek verilecek mi?

Kısa Çalışma Sonrası Normalleşme Desteği veya Ücretsiz İzin

Kısa çalışmanın sona ermesiyle işveren 1 Nisan’dan itibaren işçilerini ya normal çalışmaya geçirecek, ya da ücretsiz izne çıkartacak.

İşçilerini kısa çalışmadan normal çalışmaya geçiren işverene, geçen yıl Ağustos ayında yürürlüğe giren kanun uyarınca işçi başına ayda 1341 TL’ye kadar normalleşme desteği sağlanacak. Destek süresince, asgari ücretli bir işçi için ödenmesi gereken tüm primler işsizlik fonundan karşılanıyor. Desteğin süresi 6 ay ile sınırlı. Daha da önemlisi normalleşme desteği hiçbir şekilde işten çıkarma yasağı süresini aşamıyor. Dolayısıyla, normalleşme desteği, yasa değişikliği yapılmadığı takdirde 30 Haziran 2021 tarihinde sona erecek.

Bir başka önemli husus da şu: Normalleşme desteği kısa çalışma yapılan süreyle sınırlı olarak verilecek. Örneğin, ayda 30 gün değil de 20 gün kısa çalışma yapıp, 10 gün normal çalışan işçi için aylık normalleşme desteği 1341 TL değil de 894 TL olacak.

Ücretsiz İzne Çıkarılanlar Nakdi Ücret Desteği Alacak!

Kısa çalışma sonrası normal çalıştırılamayıp ücretsiz izne çıkartılan işçiler, işten çıkarma yasağı süresince nakdi ücret desteği alacaklar. Ücreti ne olursa olsun herkese sadece 1431 TL brüt, 1420 TL net nakdi ücret desteği ödeniyor.

Kısa çalışma ödeneği, ödenek almaya başlamadan önceki 12 aylık ortalama ücretin yüzde 60’ı üzerinden veriliyor ve asgari ücretin yüzde 150’sini aşamıyor. Kısa çalışmada 5 bin 366 TL’ye kadar ödenek alınabilirken, ücretsiz izinde herkes 1.420 TL net para alabiliyor.

Kısa Çalışma Ödeneğinde Son Tarih 31 Mart 2021

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından ekonomi alanındaki gelişmeler ile kısa çalışma ödeneğine de değindi. Erdoğan yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Bu dönemde 3,7 milyon çalışanımıza 30 milyar lirayı bulan tutarda kısa çalışma ödemesi yaptık. Salgının seyrine göre peyderpey uzattığımız bu uygulamayı mart sonunda bitiriyoruz. Ücretsiz izne çıkarılan 2,5 milyon çalışanımıza 10 milyar liraya yakın nakit ödedik. İşsizlik ödeneğinde 1 milyon kişiye 5,5 milyar lira ödeme gerçekleştirdik. 3,6 milyar liradan fazla prim mahsuplaşma imkanı sağladık. 2 aylık telafi çalışma süresini 4 aya çıkardık. Verdiğimiz teşvik ve desteklerin tutarı 80 milyarı buldu."

Bu duruma göre son olarak yayınlanan düzenlemeye göre Kısa Çalışma Ödeneği 31 Mart tarihinde sona erecek.

Toplu İşten Çıkarma Olur mu?

İşten çıkarma yasağının bitmesi toplu işten çıkarmalara yol açabilir mi; bunun önünde bir engel olacak mı?

İşten çıkarma yasağının sona ermesiyle birlikte İş Kanunu’na tabi işçiler açısından normal fesih sistemi tekrar devreye girmiş olacak.

Normal fesih sistemimizde iş güvencesine sahip işçilerin iş sözleşmeleri ancak geçerli nedenle feshedilebilir. İş Kanunu bir işçinin iş güvencesine sahip olmasını, kıdem, çalışan sayısı ve işçinin bulunduğu konum gibi şartlara bağlıyor.
İşçinin iş güvencesine sahip olabilmesinin ilk şartı işverenin aynı işkolundaki işyerlerinde çalışan toplam işçi sayısının otuzdan fazla olmasıdır. İkinci şart ise işçinin kıdeminin altı aydan uzun olmasıdır.

Diğer bir şart ise işçinin belirli konumdaki işveren vekili olmamasıdır. Belirli konumdaki işveren vekili ile kastedilen işletmenin bütününü sevk ve idare eden yöneticilerle işyerinin bütününü sevk ve idare eden ve ayrıca işyerine işçi alıp işten çıkarma yetkisi bulunan yöneticilerdir. Bu şartlara sahip bir işçinin iş sözleşmesi ancak geçerli nedenler varsa feshedilebilir.

YORUMLAR 4
  • Şevket 3 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaslar beni iş yeri sözleşmesi bitti diye iş den çıkardı ve 3yil çalıştığım yerden dazminat bile alamadım
    Cevapla
  • Emrah 3 yıl önce Şikayet Et
    Yazık çok canlar yanıcak.Kısmi çalışma ile beraber insanların alım gücü iyicene düşmüştü işçi çıkartmalarla beraber iyicene kaos ortamı olacak.
    Cevapla
  • Murat 3 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Cumhurbaşkanımız kısa çalışma ödeneği haziran ayına kadar uzatılmalı ki insanlar Ramazan Bayramı'nada huzurla girebilsinler.bunu sizden rica ediyoruz.
    Cevapla
  • SİVAS,LI 3 yıl önce Şikayet Et
    devletin verdiyi 1420,tl den başka para vermiyo.mağduruz
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Rusya NATO'yu göz hapsine aldı! O ülkelerden ev satın alıyorlar
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'