Aşıda 'Patent' uzmanları ikiye böldü! 'Keşke tek sorun patent olsa'

Koronavirüs aşılarındaki patent haklarının geçici olarak kaldırılması çağrısı bilim insanlarını ikiye böldü.

Aşıda 'Patent' uzmanları ikiye böldü! 'Keşke tek sorun patent olsa'
Aşıda 'Patent' uzmanları ikiye böldü! 'Keşke tek sorun patent olsa'
GİRİŞ 07.05.2021 12:16 GÜNCELLEME 07.05.2021 12:16
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyesi ülkeler, yeni tip Corona virüs (Covid-19) aşılarında fikri mülkiyet haklarının kaldırılması için müzakerelere başlanılmasına yeşil ışık yaktı. ABD ve Rusya'nın olumlu baktığı patent haklarının kaldırılmasıyla ilgili Almanya'nın teklife karşı olduğu açıklandı.

Hürriyet gazetesinde Fulya Soybaş'ın haberinde uzmanların konuyla ilgili görüşlerine yer verildi. 

"GÜNEŞİN PATENTİ Mİ VAR?"

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu: “Meseleyi daha doğru yorumlayabilmek için çocuk felci aşısının bulunuş hikâyesine bakmak lazım. Dr. Jonas Edward SALK 1952’de ilk aşıyı geliştirdi. Bu Sinovac gibi, ölü virüs aşısıydı. Dr. Salk’a ‘Patentini aldınız mı?’ diye sorduklarında, ki o dönem patent yaklaşık 8 milyar dolar, ‘Güneşin patenti mi var?’ diye yanıt vermiş. Yani bu tip aşılar insanlığın ortak malıdır. Bu işte para, pul, hesap, kitap olmaz. Eğer bugün aşı eşitsizliğini çözemezsek bu işten kurtulmamız mümkün değildir. Koronavirüsün Fransa’da, ABD’de, İngiltere’de bitmesi ancak Gana’da, Nijerya’da devam etmesi başınızın beladan kurtulamayacağı anlamına gelir. Fakir ülkelerin bu aşıya ulaşması şarttır. BioNTech’in bugüne kadar elde ettiği gelir 20 milyar doların üzerindedir. Kaldı ki bu şirketler aşının araştırılması, geliştirilmesi için zaten kamu kaynaklarını kullandılar.”

BioNTech hisselerinde patent düşüşü

"PATENTİN ÜSTÜNE OTURMASINLAR"

Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Nuriye Ortaylı: “Elbette ‘patent’ çözülse aşılar iki günde çoğalmayacak ama önemli olan adım atılması. Uzmanlar gerekli yatırım ve “know- how” transferiyle birçok ülkede 10- 12 ayda üretime başlanabileceğini tahmin ediyor. Bu üretim kapasitesi ile açık ki 2023’e kadar dünyanın geri kalanını aşılamak mümkün değil. Şimdi Pfizer ‘3. doz gerekiyor’ da dedi. Dönüp dönüp tüm üretimi zengin ülkelere mi satacaklar? Patentin üzerine oturmasınlar.”

Son dakika haberi: Koronavirüsü bitirmek için ABD'den bomba hamle!

"KEŞKE TEK SORUN PATENT OLSA"

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: “Aşılama hızındaki sorun patent değil ki! Dünya genelinde kapasitesinin altında üretim yapan tesis yok şu anda. Hepsi harıl harıl çalışıyor. Siz sanıyorsunuz ki sadece Almanya, ABD, İngiltere aşı üretiyor. Hayır. Hindistan, şu an dünyada en çok pandemi aşısı üreten ülke ve hiçbiri kendi markası değil. Aşıyı bulan firma kapasitesi yetmiyorsa başka bir ülke ile anlaşır, orada da üretime geçilir. İnsanlar da zannediyor ki ‘formül sır gibi saklanıyor’ da ondan aşı yetişmiyor. Diyelim daha fazla aşı üretildi. Bu aşıları saklayacak depo yok, soğuk zincirin yok! Gönderdiğin ülkede de bunları güvenle saklayacak teknik altyapı yok. Yani ‘patent’ en az sorun olan şey burada.”

"POPÜLİST YAKLAŞIM"

ABD Jackson Laboratuvarı Baş Araştırmacısı Prof. Derya Unutmaz patent konusunda popülist bir yaklaşım olduğunu düşünüyor: “Çin’in ürettiği Sinovac’ın bir patenti yok. Neden başka bir ülkede üretilmiyor? Rusya ‘Gelin üretin Sputnik-V aşısını veriyorum’ dedi. 50 ülkeye teklif ettiler. Kimse yanaşmadı. Neden? Aşı üretmek kolay iş değil. Büyük yatırımlar yapmak lazım. Milyar dolarlar yatırsanız dahi en erken ancak 6 ay sonra aşı üretebilirsiniz.”

YORUMLAR 15
  • temel 2 yıl önce Şikayet Et
    su an sadece para ønemli ølen yada insan hayati cok ønemli degil ilac firmasi para kazanmasi sorun degil de burda sabit bir hastalik yok yani herkes risk altinda kisaca bu firma sahiplerini kendini nasil garanti alacak sonuc da kendileri yapti diyelim de yapmayanlar ile bir araya geldigi zaman yine risk ustelik bu ømur boyu koruyor deseler de yalan kisaca para var ise ølme devri anlamadigim sey biz denemeden nasil yapacagiz tam sanki bunlar pat diye mi buldu denersin isteyen herkes ile de bence bu sorun ømur boyu bitmez
    Cevapla
  • esmc 2 yıl önce Şikayet Et
    Bilmiyolar herkes aynı gemide kendilerini farklı yerdemi sanıyolar.okumuş cahiller bilim cahillerin elinde demekki.
    Cevapla
  • ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    pandemide patent demek; firma para kazanır iken, dünyada günde yüzlerce insan ölmesine göz yummak demek değil mi ? pandemide panent olurmu ? patent varsa pandemi olur mu ?
    Cevapla
  • ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    pandemide patent olmaz. eger patent varsa ortada pandemi yoktur NOKTA
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Dünyadaki patentlerin %90 Hırsız yahudi ve masonların elinde patenti kaldırın 10 yılda dünya 500 yıl ileri gider.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kurtuluş Savaşında hizmetleri tespit edilen 4 gaziye İstiklal Madalyası verilecek
CHP Grup Sözcüsünden şoke eden gaf: Cemil Tugay'a “Cemil Bayık” dedi