Anadolu Yayıncılar Derneği'nden Can Ataklı'ya tepki

Anadolu Yayıncılar Derneği Yüksek Etik Kurulundan Rize halkına “ kiralık, sersem, Cahil, aptal, korkak beyinsiz,” diyen Can Ataklı’ya sert tepki geldi.

Anadolu Yayıncılar Derneği'nden Can Ataklı'ya tepki
Anadolu Yayıncılar Derneği'nden Can Ataklı'ya tepki
GİRİŞ 22.05.2021 12:22 GÜNCELLEME 22.05.2021 12:22
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Anadolu Yayıncılar Derneği Yüksek Etik Kurulundan Rize halkına “  kiralık, sersem, Cahil, aptal, korkak beyinsiz,” diyen Can Ataklı’ya kınama cezası geldi. Konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle;

Tele1 Televizyonu Program Yapımcısı ve Sunucusu Can Ataklı Rize Halkını İyi Parti Genel Başkanı Sn. Meral Akşener’e yönelik demokratik tepkisine çok ağır hakaretlerde bulunmuştur. Rize halkını cahillik, kiralık, sersem sepelek, geri zekâlılık, aptallık, menfaatçilik, karaktersizlikle suçlamıştır. Bu ifadeler hukuken ve evrensel basın meslek ilkeleri bakımından açıkça suçtur. Ataklı ayrıca, devir değiştiğinde Rize Halkının cezalandırılacağını belirterek tehdit etmiştir. 



Evrensel basın meslek ilkeleri gereğince bir gazeteci toplumu veya bireyi aşağılayamaz, dalga geçemez, küfür ve hakaret edemez. Bu konuyla ilgili meslek etik ilkeleri aşağıda sıralanmıştır 

Kişileri ve kuruluşları, eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez. 

Gazeteci görevini, taşıdığı sıfatın saygınlığına gölge düşürebilecek yöntem ve tutumlarla yapmaktan sakınır. 

Gazeteci, şiddet, nefret, zorbalık ve ayrımcılığı özendirici, insani değerleri incitici yayın yapamaz. 

Gazeteci; milliyet, ırk, etnisite, cinsiyet, cinsel kimlik, cinsel yönelim, dil, din, mezhep, inanç, inançsızlık, sınıf, dünya görüşü ayrımcılığı yapmadan tüm uluslar, halklar ve bireylerin haklarını tanır, saygı gösterir. 

Gazeteci; insanlar, uluslar ve topluluklar arasında nefreti, düşmanlığı körükleyici yayından kaçınır. 

Gazeteci; bireylerin, toplulukların ve ulusların kültürel değerlerini, inançlarını veya inançsızlığını saldırı konusu haline getiremez, küçümseyemez, alay edemez. 
Ayrıca RTÜK Kanunu net bir şekilde yapılanın suç olduğunu ortaya koymaktadır.  İşte ilgili kanun “ 6112 sayılı Kanun'un 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendindeki; “Irk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz”  

Anadolu Yayıncılar Derneği Yüksek Etik Kuruluna yapılan şikayet üzerine konu incelenmiştir. 21 Mayıs Cuma Günü Sabah 07.00-07.40 saatleri arasında TELE1 Televizyonunda yapmış olduğu yayınlarda Rize halkını ağır hakaretler etmiş, aşağılamış, nefret suçu işlemiştir.  O nedenle komisyonumuz yapılan bu seviyesiz konuşmaları kınama kararı almıştır. Öte yandan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Basın Konseyi bu ağır hakaretler karşısında neden suskun kalmaktadır. Tarafsız oldukları iddia edilen bu kuruluşlar bir kez daha tarafsız olmadıklarını ortaya koymuşlardır. 

Hasan Yavuz Bakır 
Anadolu Yayıncılar Derneği Yüksek Etik Kurulu Başkanı

YORUMLAR 2
  • seref 14 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu yaratik zaten sebataisttir.Hakkinda derhal sorusturma acilmasi lazimdir..!
    Cevapla
  • Anadolu alp 2 yıl önce Şikayet Et
    Esasında bu saydığı hasletlerin hepsi vede fazlası bunları söyleyen kişide var..! Aynada kendini görmüş...! Bunların ilmi olarak tanımı 'bunama alametleri ' dir..! Malesef ülkede gazeteciyim diye geçinen bu tipler de var..! Seviye belli ..!
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek: "Harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz"
Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu kendisini hedef alan Oda TV'ye dava açıyor