Marketler ve AVM'ler için yeni düzenleme detayları belli oldu! Küçük esnafı koruma paketi...

Alışveriş merkezleri (AVM) ve zincir marketler ile ilgili kuralları belirleyen yasa teklifi netleşmeye başladı. Hükümet küçük esnafı korumak için marketler ve alışveriş merkezleri için yeni düzenlemeyi sunmaya hazırlanıyor. İşte marketler için yapılan düzenleme detayları...

Marketler ve AVM'ler için yeni düzenleme detayları belli oldu! Küçük esnafı koruma paketi...
Marketler ve AVM'ler için yeni düzenleme detayları belli oldu! Küçük esnafı koruma paketi...
GİRİŞ 11.06.2021 09:31 GÜNCELLEME 11.06.2021 09:31
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Alışveriş merkezleri (AVM) ve zincir marketler ile ilgili kuralları belirleyen yasa teklifi hazırlanıyor. Düzenleme hayata geçirildiğinde zincir marketler, mahalle bakkalının 200 metre yanında olamayacak ve bulvar üzerinde ise zincir marketler ile mahalle bakkalı arasında 2 kilometre mesafe kuralı uygulanacak. Zincir marketler Pazar günleri 11:00’dan önce açılmayacak. Ayrıca Pazar günleri zincir marketlerin tamamen kapalı olması formülü de gündemde. Ancak AVM'lerin de haftanın bir günü kapalı olması formülünün korona virüs tedbirleri kapsamında yaşanan sıkıntılar nedeniyle bir süre daha ertelenebileceği üzerinde duruluyor. Öte yandan, yeni açılacak AVM'ler arasında ise en az 5 kilometre mesafe olacak.

Market ve Bakkal Arasında 2 Kilometre Mesafe Kuralı 

Hazırlanan teklifte, mahalle bakkalları ve küçük esnafın korunması için bazı düzenlemeler yer alacak. Hazırlanan düzenleme kapsamında zincir marketler, mahalle bakkalının 200 metre yanında olamayacak.

Ayrıca bulvar üzerinde ise zincir marketler ile mahalle bakkalı arasında 2 kilometre mesafe kuralı uygulanacak.

Nerelerde Zincir Market Açılmayacak ? 

Hazırlanan düzenlemede dikkat çeken konu başlıklarından biri de nüfusu 2 bini altında olan yerlerle ilgili. Buna göre, 2 bin altı nüfuslu bölgelerde zincir market şubeleri açılmayacak. Böylece köy bakkallarının kapanmasının önüne geçilecek.

Nüfus kriterlerine göre zincir marketlerin açılmasının sınırlandırılması da teklifte yer alması beklenen düzenlemeler arasında. Buna göre, her 5 bin nüfusta bir market açılabilecek. Ayrıca, bazı yerlerde 100'er metre arayla aynı zincir marketin farklı şubelerinin açılması da önlenecek.

Zincir Marketlerde Hangi Ürün Satılmayacak ? 

Hükümetin hazırladığı düzenlemede zincir marketlerdeki ürün çeşitliliği de ele alınacak. Alanı bin 500 metre karenin altında olan zincir marketlerde tütün mamulü, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya gibi ürünlerin satışı yapılmayacak. Bin 500 metre kareden büyük zincir marketler ise bu ürünlerin satışını yapabilecek.

Dikkat Çeken Sigara Detayı

Zincir marketlerde tütün mamulü, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya satışı yapılamayacak. Ancak alanı bin 500 metre karenin üstünde ise bunların satışına izin verilebilecek.

YORUMLAR 13
  • Huseyin 2 yıl önce Şikayet Et
    Muhalle esnafından herşeyi almak zorunda değilsiniz ama selam verip iki ekmek bir çikolata alsanız onlara yeter.Muhalle esnafı ayrıca çocuklarınızın sevdiği insanlardır. Güvenilir. Ama işine bakmayan esnafı denetlemek ve düzenlemek kamunun görevi.
    Cevapla
  • Beko 2 yıl önce Şikayet Et
    Pazar günü komple kapatmak en doğrusu hem işçiler içinde iyi olur 11 açsan bile çalışanları 7 oraya dikiyorlar en güzel pazar kapalı olması
    Cevapla
  • Nakip 2 yıl önce Şikayet Et
    Kirtasiye vede zuccaciye malzemeleride eklense kanuna super olurdu bunlari satamayan marketlerde gida fiyatlarindaki indirimle musteri toplamaya calisirlardi halk ucuz gidaya ulasirdi
    Cevapla
  • Mahmut 2 yıl önce Şikayet Et
    Ben, işini geliştirememiş, raflarında ve dolaplarında tarihi geçmiş ürünü bile pahalı satan büyüyememiş esnaftan alışveriş yapmak zorunda mıyım?
    Cevapla
  • Izmitli 2 yıl önce Şikayet Et
    Iftira atma bi fiyatlari karsilastir zincir dediqinde kazik yiyn haberin yok... ayrica Paran bitince hemen onlara kosarsin ama .... bu tiplerden nefret ediyrm.
    Cevapla
  • Osman 2 yıl önce Şikayet Et
    Vatandaşın gündeminde esnaf yok,kendi cebi var.Vatandaş neresi ucuz orayı tercih eder.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında
Ankara'daki kritik ziyaret sonrası MSB kaynaklarından dikkat çeken Eurofighter açıklaması!