Son dakika: 'Tosuncuk' Türkiye'de: İstanbul'a getirildi!

Son dakika: Brezilya’da teslim olan Çiftlik Bank'ın kurucusu Mehmet Aydın, Türkiye’ye getirildi. "Tosuncuk", hakkında devam eden soruşturma ve daha önce açılan kamu davaları kapsamında İstanbul Havalimanı'nda gözaltına alındı.

GİRİŞ 03.07.2021 23:52 GÜNCELLEME 03.07.2021 23:54
Bu Habere 103 Yorum Yapılmış

Son dakika: Brezilya’da teslim olan ‘Tosuncuk’ lakaplı Mehmet Aydın’ı taşıyan uçak saat 22.06’da İstanbul Havalimanı'na iniş yaptı.

"Tosuncuk" lakaplı Mehmet Aydın, hakkında devam eden soruşturma ve daha önce açılan kamu davaları kapsamında İstanbul Havalimanı'nda gözaltına alındı.

TOSUNCUK İSTANBUL'A GETİRİLDİ!

2018 yılı Mart ayında binlerce kişiyi dolandırarak yurt dışına kaçan ve kırmızı bültenle aranan ‘Tosuncuk’ lakaplı Mehmet Aydın, Perşembe günü Brezilya Sao Paulo’da teslim olmuştu. Brezilya’dan sabah saat 09.50’de hareket eden Mehmet Aydın’ı taşıyan uçak, saat 22.06’da İstanbul Havalimanı'na iniş yaptı.

İŞTE TOSUNCUK'A AİT İLK GÖRÜNTÜLER

TABİPLİĞE ÇIKARILDI

Daha sonra İstanbul Havalimanı Emniyet Şube Müdürlüğü'ne götürülen Aydın, sağlık kontrolü için Havalimanı Adli Tabipliğine çıkarıldı.

EMNİYETE GÖTÜRÜLMESİ BEKLENİYOR

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı ile Bursa ve Geyve Cumhuriyet Başsavcılığında hakkında devam eden soruşturma dosyaları nedeniyle, Gaziosmanpaşa Adliyesi ek binası olarak hizmet veren İstanbul Havalimanı Adliyesi'nde sevk edilerek ifadesi alınacak Aydın'ın hakkında dört günlük gözaltı talebi nedeniyle İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürülmesi bekleniyor.

4 GÜN GÖZALTI SÜRESİ VERİLDİ!

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, kamuoyunda "Çiftlik Bank" olarak bilinen sistemin kurucusu olan ve 2 yıldan fazla süredir firari bulunan Mehmet Aydın hakkında, 4 gün gözaltı süresi verdiği öğrenildi.

Türkiye’nin talebi üzerine Brezilya tarafından sınır dışı edilen ve bu sabah Türkiye saatiyle 09.40’ta havalanan THY’ye ait uçakla 22.30 sularında İstanbul Havalimanı’na getirilmesi beklenen "Tosuncuk" lakaplı Aydın, Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince uçakta gözaltına alınarak işlemlerinin ardından Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü yerleşkesine götürülecek.

NELER YAŞANDI?

Çiftlik Bank sistemine para yatıran çok sayıda kişi mağdur olduğu gerekçesiyle 2018'de yargı yoluna başvurdu. Sistemin kurucusu "Tosuncuk" lakaplı Mehmet Aydın ise, kurduğu sistem üzerinden topladığı paraların bir kısmıyla yurt dışına firar etti.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, bu sisteme katılımcı olarak para yatıran çok sayıda kişinin mağdur olması üzerine soruşturma başlattı. Türkiye'nin birçok ilinden mağdurun ortaya çıkması üzerine Başsavcılık, soruşturmanın tek elden yürütülebilmesi amacıyla diğer illerdeki adliyelere de yazı gönderdi.

NİTELİKLİ, ÖRGÜTLÜ VE BİLİŞİMLİ DOLANDIRICILIK

Gelir getirme vaadiyle vatandaşlar adına para karşılığı açılan sanal hesaplardan oluşan, ayrıca fiilen çiftlikler de kurulup gelir getirdiği iddia edilen Çiftlik Bank adlı sistemin kurucuları hakkında, "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "suç örgütüne üye olma", "bilişim sistemlerini araç olarak kullanmak suretiyle dolandırıcılık" ve "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" suçlarından soruşturma açıldı.

3 MİLYON 90 BİN LİRAYA EL KONULMUŞTU

Soruşturma kapsamında şirket yetkilileri hakkında yurt dışına çıkış yasağı şeklinde adli kontrol tedbirleri uygulanırken, bu sistem sayesinde birikip suçtan elde edildiği anlaşılan 3 milyon 90 bin 340 liraya, ayrıca 16 şüpheli ile sistemde işlem yapan 3 firmanın malvarlıklarına da el konuldu.

BİNLERCE MAĞDUR VAR

Mevcut verilere göre şüphelilerce kurulan internet sitesinde sisteme yatırım yapan 132 bin 222 ayrı katılımcı bulunduğu, ayrıca sistemde yatırım yapmayan 388 bin 99 kişinin daha mevcut olduğu tespit edildi.

BİR MİLYARIN ÜZERİNDE PARA TOPLANMIŞ

Katılımcıların sisteme para ödeyerek sanal hayvanlara sahip oldukları ve kendilerine sanal ortamda alım-satım yapmak suretiyle yüksek gelir elde etme vaadinde bulunulduğu, bu şekilde işletilen sistem aracılığıyla 31 Temmuz 2016'dan bu yana toplam 132 bin 222 katılımcıdan 1 milyar 139 milyon 972 bin 622 lira toplandığı tespit edildi.

Bu süreçte katılımcılara 687 milyon 838 bin 995 lira geri ödeme yapıldığı tespit edilirken, sistemdeki mal varlığı değerinin 58 milyon 126 bin 75 lira olduğu, şirketlere sermaye olarak toplam 128 milyon 490 bin 850 lira aktarıldığı, şirketlerin 2017 yılı itibarıyla toplam 22 milyon 541 bin 596 lira zarar ettiği belirlendi.

ŞİRKETLERİNE KAYYUM KARARI

Yürütülen soruşturma kapsamında, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine, Çanakkale Dora Gıda İçecek İnşaat Petrol Tarım ve Hayvancılık Turizm Ticaret Limited Şirketi, Çiftlik Bilgi İşlem Bilişim Tarım Hayvancılık Ticaret Limited Şirketi ile Fame Game Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketine 3 kişilik kayyum heyeti atanmasına karar verildi.

6 KİŞİ HAKKINDA KIRMIZI BÜLTEN DÜZENLENMİŞTİ

Mağdur sayısının sürekli artması üzerine soruşturma derinleştirilirken, sistemin kurucularının yakalanması için operasyonlar düzenlendi. Bu kapsamda gözaltına alınan şüphelilerden 13'ü tutuklanırken, haklarında yakalama kararı çıkarılan aralarında sistemin kurucusu firari Mehmet Aydın'ın da bulunduğu 6 kişi hakkında ise kırmızı bülten düzenlendi.

Adalet Bakanlığı aracılığıyla Uruguay ve Bulgaristan ülkelerinden haklarında kırmızı bülten çıkarılan Osman Naim Kaya ve Düzgün Genç'in iadeleri de talep edildi.

Yürütülen soruşturma sürecinde, haklarında yakalama kararı bulunan sistemin yazılımcısı Cudi Cumhur Yurdakul, sistemin beyin takımından Suat Fehmi Emur, finans müdürü olduğu iddia edilen Koray Hasgül tutuklandı. Bulgaristan'da yakalanarak Türkiye'ye iade edilen Düzgün Genç'in de tutuklanmasına karar verildi.

INTERPOL'ÜN EN ÇOK ARANANLAR LİSTESİNE DAHİL EDİLDİ

Emniyet Genel Müdürlüğü Interpol-Europol Dairesi Başkanlığı, "Çiftlik Bank" adıyla kurduğu sistemle çok sayıda kişiyi dolandıran ve daha sonra kayıplara karışan Mehmet Aydın'ın İnterpol'ün en çok arananlar listesine dahil edilmesi için girişimde bulundu.

Yürütülen çalışmaların sonucunda Aydın, söz konusu listeye dahil edildi. İnterpol'ün sisteminde Aydın'ın bilgilerinin yanı sıra fotoğrafları da yer aldı. Aynı listeye, ilgili soruşturma kapsamında zanlının aranan ağabeyi Fatih Aydın da dahil edildi.

YORUMLAR 103
  • Okur 2 yıl önce Şikayet Et
    Adamın daha emniyetteki ifadesi alınıyor, medya mahkemeyi bitirmiş.
    Cevapla
  • İklimdeğişikliği 2 yıl önce Şikayet Et
    “İslâm’da iyi bir çığır açan kimseye, bunun sevabı vardır. O çığırda yürüyenlerin sevabından da kendisine verilir. Fakat onların sevabından hiçbir şey noksanlaşmaz. Her kim de İslâm’da kötü bir çığır açarsa, o kişiye onun günahı vardır. O kötü çığırda yürüyenlerin günahından da ona pay ayırılır. Fakat onların günahından da hiçbir şey noksanlaşmaz.” (Müslim, Zekât 69. Ayrıca bk. Nesâî, Zekât 64)
    Cevapla
  • Guaidoglu 2 yıl önce Şikayet Et
    Yaw adami salin. Cezayi parayi yatiranlara verin. Sanki milletin kafasina silah dayadi. Biktik firsatci vatandas tan. Atin hepsini hapise. Biz de rahat edelim nefes alalim. Kazanirken oh masallah kaybedince devlet nerede. Hadi ordan.
    Cevapla
  • Asabi 2 yıl önce Şikayet Et
    Ömür boyu her gün 50 sopa hakkı var.
    Cevapla
  • MuRaT 2 yıl önce Şikayet Et
    MERAK EDİYORUM..!! Ne zaman Zillet ittifakının Cumhurbaşkanı adayı olacak acaba?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
WhatsApp'a ağır suçlama! Şoke eden Gazze iddiası
O soru çileden çıkarmaya yetti! Mehmet Büyükekşi, kritik toplantıyı terk etti