YKS sonuçları ne zaman hangi gün açıklanacak? 2021 AYT,TYT ve YDT sınav sonuç tarihi...

YKS sınavı 26-27 Haziran tarihlerinde AYT, TYT ve YDT olarak üç farklı oturumda yapıldı. YKS sonuçları için geri sayım başlarken adaylar sonuçlara nasıl ve nereden ulaşabileceklerini araştırıyor. YKS sınav sonuç ekranında adayların sayısal, sözel ve eşit ağırlık türlerinden aldıkları puanları görüntüleyebilecek. Peki 2021 YKS sonuçları ne zaman açıklanacak?

YKS sonuçları ne zaman hangi gün açıklanacak? 2021 AYT,TYT ve YDT sınav sonuç tarihi...
YKS sonuçları ne zaman hangi gün açıklanacak? 2021 AYT,TYT ve YDT sınav sonuç tarihi...
GİRİŞ 07.07.2021 08:56 GÜNCELLEME 07.07.2021 08:56

YKS sonuçları ne zaman açıklanacak? 2.5 milyon aday sonuçların belli olmasıyla birlikte üniversite tercihleri için araştırmaya koyulacak. Heyecanlı bir şekilde ÖSYM’den haber bekleyen adaylar için sonuç takvimi belli oldu. Yerleştirme işlemlerinde OBP puanı ile birlikte sınavdan alınan puanlar belirleyici olacak. Sonuçlar ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi üzerinden T.C kimlik numarası ve şifresiyle sorgulanabilecek. Baraj puanını geçen adaylar tercih hakkına sahip olacak. 180 puanını  aşan öğrenciler lisans programlarını 150 baraj puanını geçen öğrenciler ön lisans programlarını tercih edebilecek. İşte 2021 YKS sınav sonuç tarihi...

2021 YKS Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

ÖSYM'nin belirlediği 2021 yılı takvimine göre YKS sonuçları 4 Ağustos tarihinde açıklanacak. Adaylar osym.sonuc.gov.tr adresine giriş yaparak T.C. kimlik numarası ve aday şifreleriyle sonuçları görüntüleyebilecek.  Sınav sonuç ekranında AYT, YDT ve TYT sınavından alınan puanlar ayrı ayrı olacak şekilde düzenlenecek. Adayların e-postalarına veya adreslerine herhangi bir sonuç belgesi gönderilmeyecek.

2021 YKS'de Tercih Yapmak İçin Baraj Puanı Kaç?

Üniversite sınavı üç farklı oturumda gerçekleştirildi. Temel Yeterlilik Testi (TYT) sınavında 180 ve üzeri puan alan adaylar ön lisans ve lisans bölümlerini tercih etmeye hak kazanacak. TYT puanı 180 puanın altında bulunan adaylar sadece ön lisans (2 yıllık) bölümleri tercih edebilecek. 180 ve üzeri puana sahip adaylar 2 yıllık ve 4 yıllık bölümleri tercih edecek. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvuru yapabilmek için TYT puanının 150 ve üzeri (engelli öğrenciler için 100 ve üzeri) olması gerekmektedir.

OBP Başarı Puanı Yerleştirmelerde Etkili Olacak!

Ortaöğretim Başarı Puanı olarak bilinen OBP öğrencilerin lise eğitimlerinde aldıkları yıl sonu ortalamalarına göre belirlenir. Öğrencilerin sınavlarda yaptıkları sıralama haricinde OBP sıralaması da etkili bir rol üstlenmektedir. Ortaöğretim bitirme notu en küçüğü 250, en büyüğü 500 olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülür. Diploma notu 5 ile çarpılarak OBP başarı puanı hesaplanır. En düşük diploma notu olan 50 için OBP 250, en yüksek diploma notu olan 100 için OBP 500 olarak hesaplanır. Diploma notu bildirmeyen adayların notu 50 olarak değerlendirme alınacak.

Liseyi Birincilikle Bitiren Adaylar Dikkat!

Ortaöğretimi (lise) birincilikle bitiren adaylar yükseköğretim programlarında okul birincisi kontenjanı bulunmaktadır. Okul birincileri genel kontenjan (öncelikle) ve okul birincisi kontenjanı göz önünde bulundurularak merkezi yerleştirme ile yerleştirme puanlarının yeterli olduğu en üst tercihlere yerleştirilmektedir.  Bu haktan sadece YKS sınavına katılan adaylar faydalanır. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Son asrın en büyük katliamlarından birisi Gazze'de yaşanıyor
Deprem uzmanından uyarı: 'Tokat'ta 6 ve üzeri deprem olabilir'