İstanbul'da alarm! Sivrisinek ısırıklarına dikkat

Öğr. Üy. Mikrobiyolog İpek Ada Alver pek çok sivrisinek türlerinin hayvandan insana ve insandan insana pek çok bakteri ve virüs taşıyarak ölümcül hastalıklar bulaştırabildiğine dikkat çekip uyarılarda bulundu.

İstanbul'da alarm! Sivrisinek ısırıklarına dikkat
İstanbul'da alarm! Sivrisinek ısırıklarına dikkat
GİRİŞ 27.07.2021 10:47 GÜNCELLEME 27.07.2021 10:47
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Müsilajın yaşanan sivrisinek istilası üzerindeki etkisine değinen Altınbaş Üniversitesi Dr. Öğr. Üy. Mikrobiyolog İpek Ada Alver, “İklim değişiklikleri, sanayi ve evsel atıkların deniz ve göllere karışarak sularda kirlilik oluşturması, çöplerin ve atıkların fazlalaşması ve imha yöntemindeki aksaklıklar, müsilaj ile dere ve nehir sularının kuruması ve kirlenmesi, Asya Kaplan Sivrisineği başta olmak üzere diğer pek çok tehlikeli sivrisinek türleri için yaşam alanları oluşturmakta ve hızla üremelerine neden olmaktadır. Bu nedenle özellikle su kirliliğine çözüm bulunması gerekiyor” dedi.

 “SİVRİSİNEKLER VE GÖÇMEN KUŞLAR HASTALIK TAŞIMADA İLK SIRALARDA”

Sivrisinek türlerinin genellikle belirli bir bölgeye özgü olmakla birlikte göçmen kuşlar gibi ülkeden ülkeye geçişle, enfeksiyonu bulaştıran kuşları ısırarak ya da seyahatlerle taşındığını belirten Alver, “Göçmen kuşlar, pandemi dediğimiz kıtalararası enfeksiyonların bulaşında önemli yere sahip canlılar arasındadır. Kendilerinde patojen (hastalık yapıcı) virüs ya da bakteri türlerini barındıran göçmen kuşları ısıran sivrisinekler, enfeksiyonu insanlara kan yoluyla bulaştırmada aracı durumuna geçiyor ya da şehirlerarası taşımacılıkla da başka bir ülkeye yeni bir sivrisinek türü geçiş yapabiliyor. Böyle bir durumda bakteri ya da virüsü tükürük bezlerinde barındıran sivrisinek, bir insanı ısırdığında insandan kan emerken aynı anda tükürük bezlerindeki mikroorganizmaları da kan yoluyla bulaştırabiliyor. Patojen mikroorganizmalar, direkt kana geçtiğinden diğer doku ve organlara da hızlı bir şekilde yayılım göstererek ölüme kadar götürebiliyor” diye konuştu.

 “ZİKA VE BATI NİL VİRÜSLERİNİ TAŞIYOR”

Şu ana kadar yaklaşık 3 bin 500 türü olduğu bilinen sivrisineklerin pek çoğunun tehlikeli türler olduğunu ve özellikle insanları enfekte edebildiklerini söyleyen Mikrobiyolog Dr. İpek Ada Alver, İstanbul Avcılar’da yaşayanların yoğun sinek ısırıklarından rahatsız olmasıyla gündeme gelen ve bu ısırıkların sebep olduğu bilinen Asya Kaplan Sivrisineği hakkında şu bilgileri paylaştı:

 “Asya Kaplan Sivrisineği başta olmak üzere dişi tatarcık, Anofel, Culex, sarıhumma sivrisineği ölümcül enfeksiyonları taşıyan sivrisinekler arasında yer alır. Asya Kaplan Sivrisineği, Batı Nil ateşi başta olmak üzere sarıhumma, dang humması, Zika virüsü, Chikungunya ve Dirofilarya adlı enfeksiyon hastalıklarına neden olabiliyor. Ülkemizde rastlanan Asya Kaplan Sivrisineği özellikle seyahat hastalığı olarak da bilinen ve ilk olarak Uganda’da salgın hastalık meydana getiren Batı Nil virüsünü taşıdığı için bu sivrisineklerin ısırdığı kişilerde ateş, ishal, kusma, eklem ağrıları, halsizlik, deri döküntüleri meydana gelebilir. Bu semptomlar ilerleyip baş ağrısı, yüksek ateş, ense sertliği, oryantasyon bozukluğu, koma, titremeler, nöbetler veya felç gibi nörolojik hasarlarla ölümlere yol açabildiğinden vakit kaybedilmeksizin tedavi altına alınması gerekmektedir.”

 “BALIK TÜRLERİNİN AZALMASI DA SİVRİSİNEKLERİN ÇOĞALIŞINA NEDEN OLUYOR”

Hastalık yayıcı sivrisinek türlerinin yayılımının önlenmesinde insanların üzerine düşen sorumluluklar olduğunu hatırlatan Alver, “Tehlikeli sivrisinek türlerinin bertarafı için öncelikle denizlerimizdeki müsilaj kirliliğiyle mücadele edilmeli, bataklıklar kurutulmalı, durgun dere ve nehir su kirliliği önlenmeli, sanayi, evsel ya da endüstriyel atıkların sulara karışmaması yönünde önlemler alınarak cezai yaptırımlar arttırılmalı, havuz temizliğine dikkat edilmeli ve çöplerin ve atıkların imha yönetmeliğine uygun şekilde bekletilmeksizin bertaraf edilmesi sağlanmalıdır” dedi.

Son zamanlarda ülke sularımızda müsilajın da etkisiyle meydana gelen deniz kirliliği nedeniyle pek çok balık türünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Alver, “Balık türlerinin yok olması, tehlikeli sivrisinek türlerinin meydana gelmesine kapı açıyor. Çünkü balıklar sivrisinek larvalarıyla beslendiklerinden çoğalmalarını engelliyorlar” ifadelerini kullandı.

Mikrobiyolog Dr. İpek Ada Alver, sıvı ya da gaz olarak kullanılan kimyasalların her sivrisinek türünü öldürmediği göz önünde tutularak sivrisinek bertarafında yeni kimyasal ajanlarla mücadele politikaları izlenmesi ve biyolojik silahlarla mücadelenin de değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR 15
  • Samuel Bertelman 2 yıl önce Şikayet Et
    Çok değerli Küresel Aşı Çetesinin askerleri bunlaaaaarrrr.....
    Cevapla
  • Vefasızlık 2 yıl önce Şikayet Et
    Devletin hizmetlerine NANKÖRLÜK edenlerin HAZİN halleri.. Malesefki 2023 kadar dahada kötü olacak İstanbul..
    Cevapla
  • Kaan 2 yıl önce Şikayet Et
    Istanbullular kaşındı. Sinekte kaşınmalarına yardımcı oldu. Belediye değişti, deniz kirlendi, tatlısular kirlendi, balıklar öldü. Sokakta hayvanlar arttı. Bu kedi ve köpeklerinde mutlaka bir plan dahilinde korunduğuna eminim. ya veba gelecek ya da kuduz.. insanların soru sormaya başlaması lazım
    Cevapla
  • Şaban 2 yıl önce Şikayet Et
    ne yapması gerekiyor vatandaşın, bunları kim yapacak, elbette sebebi imamoğlu, ben 35 yıldır istanbuldayım ilk defa sivrisinekler bu sene herkesin derdi, herkesin başağrısı oldu, istanbul bir dakika bile boş bırakılacak bir yer değil, aslında bunu konuşmak lazım, insanlar şirketlerini bir hafta başkasına emanet edebilir mi? ama biz bazen 15 gün başkansız yönetiliyoruz, sonuçta olacağı bu, hiçbir şeyin B planı maalesef yok, hayırlısı olsun, inşallah bu eleştirilere kulak verirler, sonuçta yeniden başkan olmak onların elinde
    Cevapla
  • setrtas 2 yıl önce Şikayet Et
    ya hemen siyaset yap arkadaş neler gitti neleredeyiz diye sorma şimdi de herseyi chp düşmanlıgına sıgdırmaya calısın sankı bu devletı sadece istanbul belediyesi yonetiyor herseye el atılıyorda bu kalsın degilmi nede olsa sonuc imamaoluna kesilecek ya ne insanlar varda halime sukrediyorum....
    Cevapla
  • Vatandas 2 yıl önce Şikayet Et
    Ilaclama olmadi yada gec kalindi zamaninda ilackama yapilmadi
    Cevapla
  • VATANDAŞ 2 yıl önce Şikayet Et
    DENİZLERDE DİNAMİT VE ÖZELİKLEDE TROLLER İLE AVLANMA KESİNLİKLE YASAKLANMALI!!! Hatta Tek Başına Yasaklama Yeterli Değil su altına balık türlerinin yaşayabileceği özel resifler yapılmalı
    Cevapla
  • Semih 2 yıl önce Şikayet Et
    bugüne kadar dediklerinden dolayı mı arttı bu sinekler? saçma bence
    Cevapla
  • birvatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    keşke kardeşim. ülkemin her karışında doğayı korumak ve yaşatmak için seferber olmalı, bu bilinçle yaşamalıyız. doğayı kirletene, deniz veya orman kaynaklarımızı, denizde veya karada her türden canlı varlığımızı bencilce zalimce tüketen, öldüren, avlayan kendi çıkarına sömürdükçe sömüren aramızdaki çevre katillerini, doymak bilmeyen aç gözlü insanları resimlerini videolarını çekip gerekli yerlere ivedilikle şikayet etmeli, uygun durumda kendimiz engel olmalıyız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD hazırladı! Skandal rapora Türkiye'den tepki!
Etiketlerde bir devrin sonu, Erdoğan duyurmuştu! Artık fiyatları onlar belirleyecek