Yangın felaketindeki son duruma ilişkin Bakan Pakdemirli'den son dakika açıklamalar

Antalya Manavgat'ta başlayan orman yangınları ile ilgili peş peşe son dakika açıklamaları geldi. Bakan Pakdemirli '7 ilde 36 noktada orman yangınları devam ediyor. Antalya'da 3 can kaybımız var.' dedi.

GİRİŞ 30.07.2021 00:06 GÜNCELLEME 30.07.2021 00:35
Bu Habere 328 Yorum Yapılmış

SON DAKİKA HABERİ: 7 ilde 36 orman yangınına havadan ve karadan çok sayıda araçla müdahale sürüyor. 

23.26: Muğla'nın Milas ilçesinde çıkan orman yangınının kontrol altına alındığı belirtildi. Yangında 80 hektar ormanlık alan zarar gördü.

22.23: Bakan Pakdemirli yaptığı açıklamada "Bu savaşta başta orman kahramanlarımız, kamu kurumlarımız ve tüm halkımız; cansiparene, özenle, tüm gücümüzle geleceğimiz için savaşıyoruz. Tüm Türkiye'nin duaları bizimle. Canımız yanıyor. Söndüreceğiz." ifadelerini kullandı.

22.57: Manisa'nın Soma ilçesindeki ormanlık alanda yangın çıktı. İlçeye bağlı Darkale Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alandan alevler yükseldi. Rüzgarın etikili olduğu bölgedeki yangına 8 arazözle müdahale edildiği belirtildi.

22.52:  Mersin'in Aydıncık ilçesinde başlayan orman yangını, ikinci günün akşamında halen devam ediyor. Rüzgarın şiddetini artırmasıyla yangın, ilçe merkezine yaklaştı. Havanın kararması nedeniyle havadan müdahale yapılamazken, ekipler karadan söndürme çalışmasını sürdürüyor.

22.50: Türk Hava Yolları (THY), yangın bölgelerine uçuşu olanlara ücretsiz değişiklik ve iade hakkı tanındığını duyurdu.

22.32: AFAD tarafından yapılan açıklamada, "112 Acil Çağrı Merkezine gelen ihbar üzerine Adana Kozan ilçesi Salmanlı mahallesine ulaşan AFAD, ANDA ve YAKUT ekiplerimiz, 85 yaşındaki anne ile 61 yaşındaki kızını görüntüdeki alevlerin içinden kurtardı. Büyük bir özveriyle çalışan tüm ekiplerimize sonsuz teşekkürler." ifadeleri yer aldı.

22.06:  Bakan Pakdemirli yaptığı son açıklamada, "Marmaris’te maalesef bir canı, vatandaşımızı kaybettik. Başımız sağ olsun. Ailesine ve sevenlerine sabır diliyorum." açıklamasında bulundu.

22.06:  Muğla'nın Marmaris ilçesindeki ormanlık alanda çıkan yangından motosikletiyle uzaklaşırken kaza yapan bir kişi alevlerin arasında kalarak hayatını kaybetti. 

21:26: Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın, Bakan Mevlüt Çavuşoğlu'na, Türkiye'deki orman yangınları nedeniyle geçmiş olsun dileğinde bulunduğunu açıkladı.

21: 25:  Kütahya'nın Emet ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı. Kütahya Valisi Ali Çelik "Çok şükür şu anda sadece 4 hektarlık bir alanda zarar meydana geldi. Yangın şu an için kontrol altına alındı ve soğutma çalışmaları sürüyor' açıklamasında bulundu. Bakan Pakdemirli yaptığı açıklamada, "Kütahya Emet yangını kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarımız devam ediyor." dedi.

21.17: Mersin'in Silifke ilçesindeki orman yangınlarını kontrol altına alma çalışmaları devam ediyor. Havanın kararması nedeniyle yangına havadan müdahaleye ara verildi. Silifke Kaymakamı Namık Kemal Nazlı "Boğsak'ın deniz tarafında yangını büyük oranda kontrol altına aldık. Yüksek kesimlerinde ise devam ediyor. Burası ile diğer 2 noktadaki yangınlarımızı kontrol altına almak için ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor." açıklamasında bulundu.

21:16: Bakan Kurum, yangının etkili olduğu Manavgat'ın Kalemler Mahallesi'nde incelemede bulundu. Bakan Kurum'un ziyaretine AK Parti Antalya Milletvekili Sena Nur Çelik de katıldı. 

20:24:  Muğla'nın Köyceğiz ilçesindeki makilik alanda çıkan yangına 1 helikopter, 3 arazöz, 2 iş makinesi ve 27 orman işçisi takviye olarak gönderildi. Helikopterin devreye girmesiyle sarp arazideki alevlere etkili şekilde müdahalede bulunuldu. Alevler, karadan ve havadan müdahale ile yaklaşık 6 saatte kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmaları sürüyor.

20:07: Cumhurbaşkanı Erdoğan, orman yangınlarının kontrol altına alınması ve tamamen söndürülmesi için devletin tüm imkanlarıyla seferber olduğunu bildirdi. Yangın bölgesinde bulunan bakanlardan bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaraların sarılması için vatandaşların yanında olduklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yangın söndürme çalışmalarını yakından takip ediyor

19:51:  Adana'nın Aladağ ilçesinde çıkan orman yangınına karadan müdahale ediliyor. Tedbir amaçlı bazı evler boşaltıldı, yangında mahsur kalan 10 kişi kurtarıldı. Havanın kararmasıyla uçak ve helikopter müdahalesine ara verildi.

19:46:  Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Manavgat'taki orman yangınlarına 213 araç ve 481 personelle destek verdiklerini, şu ana kadar 34 mahallenin zarar gördüğünü söyledi.

19:45:Kilis'in Musabeyli ilçesinde çıkan orman yangını söndürüldü. Yaklaşık 5 buçuk saatlik çalışma sonucu yangın kontrol atına alınırken, bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Kilis yangını kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

19.13:  Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Muğla'nın Milas ilçesi Meşelik Mahallesi'nde başlayan, büyüyerek Bodrum'un Güvercinlik Mahallesi'ne kadar ilerleyip, iki oteli tehdit eden yangınla ilgili incelemelerde bulunup, açıklama yaptı. Başkan Aras, "Yangın Kuyucak tarafında başladı ve Güvercinlik bölgesine doğru iki büyük otelimize yaklaştı. Otelin sınırlarına girdikten sonra oteller tahliye edilmeye başlandı ancak otellerin karayolu da yangından etkilendiği için deniz tarafından teknelerle toplam 2 bine yakın misafir Güvercinlik sahiline taşınıyor. Can kaybı ya da yaralanma yok. Bu bizim en büyük tesellimiz. İnşallah da olmaz" dedi.

19.03:  Muğla'nın Marmaris ilçesinde çıkan orman yangınına, biri 8 diğeri 10 yaşındaki 2 çocuğun neden olduğu ileri sürüldü. 3 görgü tanığının ifadeleri üzerinden oyun oynarken, yangını çıkardıkları iddia edilen 2 çocuğun İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde ifadelerine başvurulması için pedagog beklendiği öğrenildi.

18.34: Cumhurbaşkanlığı Sözcsü İbrahim Kalın, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Orman yangınları milli bir felakettir. Tüm kurumlarımız eşgüdüm halinde yoğun bir mücadele veriyor. Savcılıklar yangınların sebeplerini çok yönlü olarak inceliyor. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Çalışmalar aralıksız devam edecek." ifadelerini kullandı.

18.30: Kocaeli'nin Derince ilçesindeki orman yangınının, bölgedeki halk otobüsü kooperatifi işletmesinde çalışan bir işçinin çevre temizliği sırasında eski tahta parçalarını yakması sonucu meydana geldiği öğrenildi.

17:10> Marmaris'teki yangınla ilgili soruşturma başlatıldı

Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı: (Marmaris'teki orman yangını) Derhal soruşturma başlatılmış olup, yangın tüm yönleriyle ve titizlikle incelenmektedir

3 BAKANDAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Antalya'nın Manavgat ilçesindeki Orman Yangını Yönetim Merkezi'nde gazetecileri yangınlarla ilgili bilgilendirdi.

Bakan Pakdemirli, ülke genelindeki yangınlara havadan ve karadan müdahale edildiğini belirterek, "3 uçak, 38 helikopter, 472 arazöz ve 4 bin personelle yangınlarla mücadele ediyoruz." dedi.

Yangınların mutlaka kontrol altına alınacağına değinen Pakdemirli, ciddi bir koordinasyon kurduklarını bildirdi.

Yangınlarda oluşan hasarlarla ilgili bilgi veren Pakdemirli, "Hasarlarla ilgili ilk tespitlerimize göre, 150 büyükbaş, bin küçükbaş, 6 bin dekar tarım arazisi ve 500 dekar ağırlıklı muz serasında zarar var." diye konuştu.

Pakdemirli, zarar tespitlerinin devam edeceğine değindi.

Muğla'nın Milas ilçesindeki yangın hakkında konuşan Pakdemirli, "Güvercinlik'te bir otelin boşaltılması söz konusu oldu ve tahliye başladı." ifadesini kullandı.

Pakdemirli, "Yangınların sebebiyle ilgili çok yönlü soruşturma ve araştırma ilgili kolluk kuvvetleri ve adli mercilerle yapılıyor." dedi.

BÖLGEDEKİ HASARLAR TESPİT EDİLİYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da bölgede incelemelere katıldığını belirtti.,

Manavgat'taki orman yangınına ilişkin Kurum, "Yangının söndürüldüğü alanlarda hasar tespit çalışmalarını başlattık." dedi.

Tüm kurumların yangınla mücadele çalışmasına katıldığını vurgulayan Kurum, "Devletin tüm imkanları Antalya'mız için, Manavgat'ımız için seferber edilmiş durumda. Tüm ekiplerimiz sahalarda." ifadesini kullandı.

Yerleşim yerlerindeki hasarlar hakkında bilgi veren Kurum, "76 yapı, 155 bağımsız bölüm incelendi ve bu çerçevede 77 bağımsız bölümün yanarak acil ağır hasarlı veya yıkık olduğunun tespiti yapıldı."

VATANDAŞLARIN İHTİYAÇLARI KARŞILANIYOR

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da dünden itibaren yangın bölgesinde olduklarını ve çalışmaları yakından takip ettiklerini bildirdi. Yangının çıkış nedenleri ile ilgili çalışma yürütüldüğünü aktaran Çavuşoğlu, "Cumhurbaşkanımızın talimatıyla tüm birimlerimiz bu yangınların neden çıktığıyla ilgili gerekli soruşturmayı yapıyor." dedi.

Bir yandan söndürme çalışmaları sürerken, diğer taraftan da yardım çalışmaları yapıldığını anlatan Çavuşoğlu, "6 noktada Kızılay sıcak yemek servisi yapıyor, diğer giyecek gibi acil ihtiyaçların karşılanması için muhtarlarla bir iletişim ağı oluşturuldu. Vatandaşlarımıza yardımları zamanında ulaştırmak için AFAD'ın koordinasyonunda bir lojistik merkezi oluşturuldu." diye konuştu.

16:02> Kilis'te orman yangını çıktı

Kilis'in Demirciler mevkisinde orman yangını çıktı. Ekiplerin müdahale ettiği yangın, rüzgarın da etkisiyle büyüyor. Kilis'in Gülbaba ve Demirciler köyü orasındaki ormanlık alanda henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Yangına 8 arazöz, 3 su tankı, 3 dozer, 10 itfaiye, 70 işçi, 5 teknik personel ile müdahale edildi. Rüzgar nedeniyle kontrol altına alınamayan yangın büyürken, ekiplerin söndürme çalışmaları sürüyor.

15:55> Alanya'da yangın çıktı

Antalya'nın Alanya ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın söndürülmeye çalışılıyor.

Konaklı bölgesi Yeniköy Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı.

Durumun yetkililere bildirilmesi üzerine bölgeye çok sayıda ekip yönlendirildi.

Yerleşim yerine yakın olan yangına, havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Yangını kontrol altına alma çalışmaları sürüyor.

15:52> AFAD SON DURUMU AÇIKLADI

AFAD yangınlardaki son durumu paylaştı. Yapılan açıklamada, "28 Temmuz 2021 tarihinde Adana'da 21 alanda orman yangını meydana gelmiştir. Yangınlardan 7 vatandaşımız etkilenmiştir. 29 Temmuz 2021 tarihinde Muğla'nın Marmaris ilçesi, İçmeler Mahallesi'ndeki ormanlık alanda yangın meydana gelmiştir. Yangına 1 uçak, 5 helikopter ve 30 arazöz ile müdahale edilmektedir. Yangın an itibariyle herhangi bir yerleşim yerini tehdit etmemekle birlikte, yangının yerleşim yerlerine doğru yayılması ihtimaline yönelik olarak tahliye planlamasına başlandı." denildi.

15:42> Şimdi de Milas yanıyor... Oteller bölgesini alevler sardı.

Muğla'nın Milas ilçesindeki ormanlık alanda çıkan yangın söndürülmeye çalışılıyor.

15:15> Muğla'nın Bodrum ve Aydın'ın Didim ilçelerinde de orman yangınları çıktı.

Muğla'nın Bodrum ve Aydın'ın Didim ilçelerinde de orman yangınları çıktı. Bodrum'un Güvercinlik bölgesinde ormanlık alanda yangın çıktı. Yangın kısa sürede büyüdü. Alevler yerleşim noktalarına yakın bir noktada yükseliyor. 

14:55> 18 köy tahliye edildi

14:48> Deniz kuvvetlerinden yangınla mücadeleye destek

MSB: Marmaris'te çıkan orman yangınına yönelik söndürme çalışmalarına, gelen talep üzerine Deniz Kuvvetlerimize ait tanker, arazöz, keşif aracı ve personelin yanı sıra bir İHA ile destek sağlanmaktadır.

14:00> Kütahya'da yangın çıktı

Kütahya'nın Emet ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale ediliyor. Samrık köyü yakınlarındaki karaçam alanında henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı çok sayıda ekip sevk edildi.

Yangının kontrol altına alınması için çalışmalar sürüyor.

13:50> Hastalar başka hastaneye sevk edildi

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Manavgat Devlet Hastanesi yoğun bakımdaki 10 hastanın tedbir amaçlı başka hastanelere sevk edildiğini bildirdi.

Pakdemirli, yaptığı açıklamada, "Manavgat Devlet Hastanesi yoğun bakımda entübe durumunda olan 10 hasta tedbir amaçlı başka hastaneye nakledilmiştir. Manavgat Devlet Hastanesi yangınla alakalı herhangi bir tehlikeyle karşı karşıya değildir. Hizmetine devam etmektedir." ifadesini kullandı.

Öte yandan, Manavgat ve Akseki ilçelerindeki yangınlara havadan ve karadan müdahale sürüyor.

13:40 > Muğla'da tarım arazisinde çıkan yangın söndürüldü

Muğla'nın Menteşe ilçesinde tarım arazisinde çıkan yangında yaklaşık 30 zeytin ağacı zarar gördü. Kemiklik mevkisindeki arazide henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye sevk edilen Muğla Büyükşehir Belediyesi Menteşe İtfaiye Grup Amirliği ekipleri, yangına müdahale etti.Söndürülen yangında yaklaşık 30 zeytin ağacı zarar gördü.

13:30> Marmaris'te de yangın çıktı

Marmaris Armutalan'da yerleşime yakın bir noktada orman yangını çıktı. Yangını kontrol altına almak için Muğla'daki ekipler bölgeye yönlendirildi.

Yangınlarda son durum

CAN KAYBI 3'E YÜKSELDİ

Manavgat'taki yangınla ilgili AFAD'dan yapılan açıklamada "3 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 122 vatandaşımız etkilenmiştir. 58 vatandaşımızın tedavileri devam etmektedir." denildi. Sabah saatlerinde Bakan Pakdemirli, dumandan etkilenen 82 yaşındaki Hasan Ali Yüksel'in yaşamını yitirdiği açıklamıştı. Bölgedeki yangının müdahale sonucu kontrol altına alındığı belirtildi.

MAHSUR KALANLAR KURTARILIYOR

Anne ile kızı kurtarıldı ilk müdahale yapıldı

Salmanlı Mahallesi'ndeki yangın bölgesinde mahsur kalan anne ile kızını bölgede bulunan İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri kurtardı.

Anne ve kızına bölgedeki sağlık ekiplerince ilk müdahaleleri yapıldı.

Oymapınar Barajı'nda 10 kişi kurtarıldı

Manavgat Kaymakamı Mustafa Yiğit Oymapınar Barajı'nda mahsur kalan 10 vatandaşımızın kurtarıldığını açıkladı.

Kepezbeleni yolu kapanınca 13 kişi mahsur kaldı

Akseki Kaymakamı Volkan Hülür, AA muhabirine, yangının saat 00.30 sıralarında başladığını, 15 dakika içinde müdahale edildiğini söyledi.

Yangının kısa sürede Kepezbeleni Mahallesi'ni sardığını aktaran Hülür, "Yangın nedeniyle Kepezbeleni yolu kapandı, 13 kişi mahallede mahsur kaldı. İtfaiye, jandarma ekiplerimizin müdahalesiyle 12 kişi kurtarıldı. Dumandan etkilenen 82 yaşındaki Hasan Ali Yüksel maalesef yaşamını yitirdi. Mahalledeki evlerin yüzde 80'i de yanmış durumda." dedi.

YANGINDA 100’E YAKIN KÜÇÜKBAŞ HAYVAN TELEF OLDU

Yangından etkilenen mahallelerden olan Demirciler’de bir ahırda bulunan 100’e yakın küçükbaş hayvan yanarak telef oldu. Kurtarılan diğer küçükbaş hayvanların ise vücutlarında yanıklar mevcut.

Öte yandan, Antalya Veteriner Hekimler Odası Manavgat Temsilcisi Vedat Gün, orman yangınında yaralanan sahipli ve sahipsiz hayvanlara ücretsiz tedavi uygulanacağını bilirdi.

ADANA'DAKI ORMAN YANGININA HAVADAN VE KARADAN MÜDAHALE YENİDEN BAŞLADI

Adana'nın Kozan ilçesinde çıkan orman yangınını kontrol altına alma çalışmaları havadan ve karadan müdahaleyle sürüyor.

Kızlarsekisi mevkisindeki ormanlık alanda dün saat 19.45 sıralarında çıkan yangına tekrar müdahale ediliyor.

Ekipler, havadan ve karadan müdahale ederek yangını kontrol altına almaya çalışıyor.

MANAVGAT'TAKİ YANGIN KONTROL ALTINDA AMA AKSEKİ DE BAŞLADI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yaptığı açıklamada "Antalya Manavgat yangını kontrol altında ancak gece saatlerinde Akseki'de devam eden bir yangın var" bilgisini verdi.

MERSİN SİLİFKE'DE DE YANGIN BAŞLADI

Mersin'in Silifke ilçesindeki ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Boğsak mevkisindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye yönlendirilen ekipler, alevlere havadan ve karadan müdahale ediyor. 

"EK TEDBİRLER ALABİLİRİZ"

Önemli bir yerleşim yeri tehdidi yok, şu an itibariyle cana yönelik bir tehdit yok. Ama ilerleyen saatlerde rüzgarın yönü değiştirmesiyle beraber ek tedbirler alabiliriz."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da şu bilgileri paylaştı:

Bir vatandaşımız maalesef dün gece vefat etti. Dün akşam hastaneleri dolaşarak yangından etkilenen vatandaşlarımızı ziyaret ettik, hamd olsun ciddi bir durum yok. Temennimiz bir an önce yangınların kontrol altına alınması ve söndürülmesidir. Arkadaşlarımızın büyük gayretleri var, Allah kendilerinden razı olsun. İnşallah can kaybı olmadan bu yangınları kontrol altına alıp söndürürüz.

DEVAM EDEN YANGINLAR

Devam eden yangınlar; Adana Karahisarlı, Adana Poz, Adana Kozan'da da üç ayrı noktada olmak üzere yangınlar devam ediyor. Osmaniye Kadirli'de bir yangın var. Antalya Manavgat yangınımız kontrol altında ancak gece saatlerinde Akseki'de çıkan bir yangın hala devam ediyor. Kayseri Yahyalı'da bir yangın ve Mersin Aydıncık ilçesinde bir yangın devam ediyor. Mersin'de yeni aldığımız bir habere göre Silifke ilçesinde de bir yangın devam ediyor. Silifke'de devam eden yangının yüksek gerilim hattından dolayı olduğu düşünülmekte.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 328
  • Osman 2 yıl önce Şikayet Et
    Ben devletimin yanindayim herzaman bu ulke bizim teroristlerin degil...
    Cevapla
  • Hmm 2 yıl önce Şikayet Et
    Çocuğun yaktığını gördünüz neden sondurmediniz görgü tanıkları
    Cevapla
  • Bayram 2 yıl önce Şikayet Et
    Haini beslediğiniz sürece ihanet eden çok olur.Besle kargayı oysun gözünü
    Cevapla
  • Mehmet onur 2 yıl önce Şikayet Et
    İdam idam idam bu vatana kim ihanet ediyyorsa idam helee ormanı yakanı o ateşin içine atacaksin
    Cevapla
  • ALPASLAN 2 yıl önce Şikayet Et
    Tüm TÜRKİYE'deki ormanlarda av tüfeği ile nöbet tutalım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?