Yargıtay'dan emsal trafik kazası kararı

Yüksek Mahkeme, buzlu yolda kış lastiği veya zincir takmadan yola çıkan ve teker kayması sonucu kaza yaparak ölüme neden olan şoförün, ‘bilinçli taksirle’ öldürmeden sorumlu olduğuna hükmetti.

Yargıtay'dan emsal trafik kazası kararı
Yargıtay'dan emsal trafik kazası kararı
GİRİŞ 02.09.2021 13:31 GÜNCELLEME 02.09.2021 15:40
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Buzlu yolda zincir ve kış lastiği takmadan seyreden kamyonet, kayarak cadde üzerinde yürüyen yayaya çarptı. Ağır yaralanan genç kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Araç sürücüsü, ‘taksirle ölüme sebebiyet vermek' suçundan Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davada mahkum oldu.

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, emsal nitelikte bir karara imza attı. Kararda, zincirsiz buzlu yolda giden sürücünün olabilecek kazalardan sorumlu olduğu hatırlatıldı.

Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nin kararında; 'sanığın kamyonetle, gündüz vakti, meskun mahalde, iki yönlü, gidiş yönüne göre iniş eğimli, virajlı, yüzeyi buzlu olan asfalt kaplama caddede, sınıfına göre zorunlu olmasına karşın aracında kış lastiği bulunmadığı ve lastiklerine zincir takılı olmadığı halde seyrettiği' vurgulandı.

Kararda, “Kamyonetin 4.9 metre kayması sonucu direksiyon hakimiyetini kaybettiği esnada, seyir istikametine göre soldan yoldan çıkarak, aynı istikamette bankette yürümekte olan yayaya çarpmıştır. Mevcut hızını yol şartlarına göre ayarlamayarak, tam kusuruyla bir kişinin ölümüne sebebiyet verdiği olayda; sanığın eylemini bilinçli taksir ile gerçekleştirdiği ve cezasında 5237 sayılı TCK'nın 22/3. maddesi uyarınca artırım yapılması gerektiği gözetilmemesi yasaya aykırıdır. Mahkeme kararının oy birliği ile bozulmasına karar verilmiştir” ifadeleri yer aldı.

YORUMLAR 7
  • net 2 yıl önce Şikayet Et
    saçma.
    Cevapla
  • okan 2 yıl önce Şikayet Et
    niye önlem almadın diye başkasını öldürüyorsun. Senin önlemini ben mi düşüneyim. Kaygısız bir millet olmuşuz. bence çoğu şeyin buna benzer cezaları olmalı. cama saksı koymanın, içkili araba sürmenin, güvenlik önlemi almadan iş yapmanın ....
    Cevapla
  • muratk 2 yıl önce Şikayet Et
    sadece bu yetmez. içki içip sarhoş olarak araba sürenlere de aynı cezayı verirseniz adalet gerçekleşir. sarhoş durağa arabasıyla dalıp insanları öldürüyor ben ne yaptığımı bilmiyorum,kastım yoktu masumum diyor ve beraat ediyor.
    Cevapla
  • aspnetturkiye.com 2 yıl önce Şikayet Et
    dogru karar tebrikler
    Cevapla
  • Kayan yildiz 2 yıl önce Şikayet Et
    Cok dogru bir karar..Diger yandan bir söyleyi$ ile anlayan millet olmadigimiz icin hangi durumlarda itibaren otolarin zincir takmasi v e ki$inda ki$ lastiklerini takmasini bir ay önceden hatta iki ay önceden Tv..larda radyolarda her gün duyurulmasi gerekli..Yoksa böyle benzer kazalar hep olcak ve oluyorda.
    Cevapla
  • Tuğlu... 2 yıl önce Şikayet Et
    Çok doğru bir karar, darısı alkollü ve uyuşturucu etkisindeki kazalara...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki
Turistik Diyarbakır Ekspresi ilk seferini yaptı!