Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükkılıç açıkladı! 150. yıla özel müthiş proje

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç 150. yıla özel birbirinden önemli prestij projelerle ilgili detayları Haber7’ye anlattı.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükkılıç açıkladı! 150. yıla özel müthiş proje
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükkılıç açıkladı! 150. yıla özel müthiş proje
GİRİŞ 10.09.2021 18:39 GÜNCELLEME 10.09.2021 20:02
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç Haber7 Gündem Masası’nın konuğu oldu.

Diğer şehirler için de örnek teşkil edecek bir çok projeye imza atmaya devam eden Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükkılıç, Haber7 Gündem Masası’nda Haber7.com Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli'nin sorularını cevaplandırdı.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi olarak 224 belediyenin 262 proje ile yaptığı Genç Dostu Şehirler ve Fikir ve Projeler yarışmasında geleceğin mucitleri ile ilgili proje ile birinci oldunuz. Cumhurbaşkanımızın elinden ödül aldınız. Gençlerle ilgili ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz. Bununla ilgili bize bilgi verir misiniz?

Öncelikle bize bu fırsatı verdiğin için teşekkür ediyorum. Kayseri 5 tane üniversitesiyle adeta gençlerin yoğun olduğu 300 bin civarında da orta öğrenim öğrencisinin bulunmasıyla ayrı bir zenginlik kazandı. Geleceğimiz olan bu gençlerimizin donanımlı, eğitimli özgüven içerisinde yerli ve milli olmasını sağlayacak neler yapabilirize kafa yormak durumundayız. Çünkü bizi seven güvenen insanlar elbette ki hem şehrine sahip çıkmak hem gençlerimize sahip çıkmak anlayışı içerisinde beklenti içerisinde olduğunun farkındayız.

GENÇ DOSTU KAYSERİ

Genç Dostu Kayseri bir ödül alıyorsa demek ki gençlerle ilgili yapmamız gereken çalışmalar var. Bu çalışmayla bir bakıma butik şehir oluşturmak suretiyle gençlerimizin akıllı şehirlerle ilgili her tür projeler yapacağına fırsat verme yününde bir irade göstermek için bunu projelendirdik. Ben inşallah bunun şehrimize ve ülkemize de bir yansıması olarak göreceğimize inandım. Çok önemsiyorum. 

"YERLİ VE MİLLİ KÜLTÜRLE GENÇLERİMİZ BEZENECEK"

Sadece gençlerimize bununla değil her türlü kurslarla ilgili, her türlü donanım için yabancı dille ilgili, ya da bu kurslar içerisinde kendilerine meslek edindirici çalışmalara fırsat vermek amacıyla sosyal kültürel ve sportif yönde onların donanımlı olmasını sağlamak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ben şunu da çok önemsiyorum; Kayseri gibi Konya gibi önemli merkezlerden çok daha fazla okuyan eğitimde öğretimde var olan gençlerimiz olmasını arzuluyorum. Yerli ve milli kültürümüzle gençlerimizin bezeneceğini umuyorum. Bunlar lafla olmaz gençleri buraya zorlamayla getiremeyiz.

ERCİYES'İN TURKOVAC BAŞARISI

Örneğin bir Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Türkiye adına  TURKOVAC aşısını geliştirebiliyorsa demek ki burada kreatif bir düşünce, üretici bir yaklaşım var. Öyleyse bunu daha da zenginleştirmemiz lazım. Bu tür nitelikli öğretim üyelerinin sayısının artması lazım. Öğrencileri teşvik edici yada yurtlarla ilgili daha fazla yer ve imkan sağlayan bir yaklaşımla bu çalışmaları yapmamız lazım ki öğrenciler neden Kayseri'yi veya neden Anadolu'da bir şehri tercih edelim diye düşündüğü zaman kendine göre bir gerekçe bulabilsin. 

"KAYSERİ DEVLET TİYATROSU MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN KURULMASINA VESİLE OLDUK"

"Kayseri'yle ilgili her şey güzel de daha farklı şeylerde yapılabilir" diyerek katkı sağlayıcı önerilerde bulunan dostlarımızın eleştirilerine bir takım çalışmalarla karşılık vermeye gayret ediyoruz.  

Örneğin Kayseri'mizde Devlet Tiyatrosu yoktu. Özellikle üniversite gençlerinin en çok istediği alanlardan. Bu süreci başlattık, Kayseri Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü'nün kurulmasına vesile olduk. 

Siz bizzat ilgileniyorsunuz bu konuyla değil mi?

Elbette milletvekillerimizin bakanlarımızın siyasi otoritenin çok büyük katkıları var bunu da göz ardı edemem. Biz kollektif bir çalışma yapıyoruz. Rahmetli Erbakan Hoca bize bir şey öğretmişti Osman bey, takip ve intaç (sonuçlandırmak) derdi. Yani bir işi takip edeceksin ve sonuçlandıracaksın. Takip etmediğin iş senin değildir ve sonuçlanmaz. O açıdan biz de bir yerel yönetici olarak geçmişteki dostluklarımıza, siyasi hukukumuza güvenerek, kendimiz için bir şey istemediğimiz için hasbi olarak şehrimize yakışan, ne yapabilir kaygısıyla hareket ettiğimiz için rahatlıkla bunları takip ediyoruz. Hiçbir yerden de olumsuz bir cevap almıyoruz, hepsi destek veriyor. Bu hizmetleri yaparken gençlerimize yük olmadan, mümkün olduğunda bu hizmetleri ücretsiz vererek onları bünyemizde bulundurmaya çalışıyoruz.     

ÇÖLYAKLA İLGİLİ SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ

Çölyakla ilgili sosyal sorumluluk projemiz var. Kafe restoran mantığı içerisinde çocukların bir eziklik hissetmeden özgüven içerisinde kullanabilmesi için okullarda çölyakla ilgili rahatsızlığı olan, gluten alerjisi olan yavrularımız var ise onların bize listesini verin, biz onlara yemek saatinde bu ürünlerimizi verelim onlar da bir eziklik hissetmesin, beslenme sorunu oluşmasın, ailelere de yük olmasın, rahatlıkla bizim bu imkanlarımızdan yararlansın dedik. Hep diyorum ya Kayseri büyükşehirlerin konforunu taşıyan ama büyükşehirlerin sıkıntısını yaşatmayan bir şehir. 

Hekim olmanızın bu hassasiyete bir etkisi var mı başkanım.

Olmaz olur mu. Ben Devlet Hastanesi'nde çalıştım, Sigorta Hastanesi'nde çalıştım, üniversitede çalıştım. Serbest muayene hekimliğimi de yaptım. yani tıp doktoru, nöroloji uzmanı olarak her aşamada bulundum. Her kesimle oturup kalktım. hepsinin dertleriyle ilgili birikimim, deneyimim var. Örneğin şu anda iki tane misafirhane yaptırıyoruz;  birisi bitme aşamasında diğeri yüzde 40'larda. 

SAĞLIK TURİZMİNDE DE KAYSERİ BİR CAZİBE MERKEZİ

Acil servise giren hastaların yakınlarına bakardım da, ya arabanın içinde ya kaldırımda ya da otoparkında boynu bükük beklerlerdi. Hep bir doktor olarak kafamda bu insanlara 25-30 yataklı bir sosyal tesis yaptırsak; içerisinde duşunu alacağı, istirahatini edeceği, iyi kötü karnını doyuracağı bir yer düşünüyorum. Bunu niye söylüyorum; Kayseri ayrıca sağlık alanındaki 30'a yakın kuruluşuyla birlikte sağlık alanında da bir cazibe merkezi. Bizim 1600 yataklı bir şehir hastanemiz 1200 yataklı üniversite hastanemiz aşağı yukarı  yüzde 90 dolulukta. Bölge illerine de hizmet ediyor, uluslararası hastalar da geliyor. Hiç insanın aklına gelmez ama geçtiğimiz yıl Bahreyn'den bin tane hasta gelmiş. Kayak merkezimiz var, hem kayağa geliyor hem tedavisini oluyor. 

"HAYIRSEVERLER ŞEHRİ OLARAK ANILMAK GURUR VERİCİ"

Kayseri hayırseverler şehri. Şehirler vardır, anılırken o güzellikler paylaşılır. Biz hayırseverler şehri olarak anılmaktan gurur duyarız. Bir sağlık tesisi, cami ya da bir okul yüzde 90'nın üzerinde üstünde bir hayırseverimizin ismini taşır. Hatta açılışlarında teşvik edici olsun diye 4 kuşak birden bulunur.

KANSER HASTALARINA TEDAVİ SONRASI BAKIM MERKEZİ

Yine doktor olmanın getirisiyle bir esere daha imza attık. Kanser olmuş çocuklarımızın ‘Hospice’ denilen tıbben yapılacak şey kalmamış, nekāhet dönemi de denilen süreci geçirmeleri için ‘Kanser Hastalarına Tedavi Sonrası Bakım Merkezi’ yapıyoruz. Hizmetten hizmete insan odaklı projelerimizi yapmaya devam ediyoruz.

Erciyes'i yılın 12 ayı istifade edilen bir merkeze dönüştürme gibi bir projeniz var. Proje hakkında ve oradaki mevcut oteller hakkında bilgi verebilir misiniz?

Erciyes gibi bir değerimiz var. Kayak merkezimiz var. Haseki başkanımızın kulaklarını çınlatıp hayırla yad ederek ona da bir parantez açmak istiyorum. Kayak merkezine dair yapılan çalışmaların tamamına yakını onun önemli bir projesi olarak hayata geçti. Erciyes'in 26 milyon metrekarelik alanı, tapusu Kayseri Büyükşehir Belediyemize ait. Sayın Cumhurbaşkanımıza da özellikle teşekkür ediyoruz. Yatırımcılarımız o bölgede kredi kullanıyorlar. Kredi kullanabilmesi için tapusu gerekiyor. Tapu olmayınca o kaynağı alamıyor, nereye kullanacağını ifade edemiyor. Bunun için Sayın Cumhurbaşkanımızın destekleriyle bu tapu alındı. 

Kayakta Türkiye'de kaçıncısınız?

Birinciyiz. Kayseri ve Erzurum. Onun dışındakiler ya kısa ya da sosyeteye hitap ediyor. Kayseri'de kayak merkezimiz havaalanında indikten sonra otoban gibi yollarla 30 dakika. Fazla sürmez. Şehir merkezinden 25 dakika, 5 dakika da havaalanımız. Böyle bir rahatlık hiçbir kayak merkezinde yok. Ayrıca burada şu anda 10 tane otelimiz var, 4 tane daha yapılıyor. 10 tane de yapılacak var.

Otel inşaatına başlamayanlarla ilgili de hukuk davası başlattım. Ya yapacaksınız ya iptal edeceğim tapunuzu dedim. Yasal olarak ne sonuç çıkar bilmiyorum ama benim amacım burada üzüm yemek. Bağcıyı dövmek değil.

"PANDEMİYE RAĞMEN 30 BİN CİVARINDA YABANCI TURİST GELDİ"

Bizim yatak açığımız var. Geçen sene Rusya, Ukrayna, Polonya, Çin dahil yurt dışından Kayseri'mize onlarca uçak geldi. Pandemiye rağmen 30 bin civarında yabancı turist geldi. Türkiye'mizin içinden gelenler ayrı, Kayseri'den yukarı çıkanlar ayrı. Kayseri'de kayak merkezinde kayak yapanların sayısı arzu ettiğimiz seviyede değil. Bununla ilgili de eğitim çalışmalarını sürdürüyoruz. Bunun yanında özellikle ülkemizin değişik şehirlerinden ve yurt dışından kayak için gelenler var. İnşallah bu sene  Latin Amerika'dan  Brezilya, Arjantin gibi ülkelerden gelenler de dahil olacak. Kapadokya bölgesine yüzde 80 civarında yolcu gelecek. Bunun en az 20 bini Kayseri'ye gelecek. Bizim böyle bir açığımız var. Kapadokya'dan buraya gelip kayan oluyor ama yerinde olursa çok daha büyük bir turizm merkezine dönüşecek.

Şehir merkezinde olan otellerimiz var, yukarıda olan otellerimiz var. İdeali yukarıda olması. Sosyal içerikli çalışmalarımız da var. Böyle güzellikleri hayata geçiriyoruz. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yeni yeni planladığımız, Turizm Bakanlığımızın da onayladığı projeler söz konusu.

"ERCİYES'İN KARI, KAYSERİMİZİN KÂRI"

Erciyes'in salt bir kayak merkezi olarak anılmasını istemiyoruz. Klasik bir laf vardır: Erciyes'in karı, Kayserimizin kârı. Yıllık yaklaşık 100 milyon Euro'luk bir potansiyel var. Yeme içme mekanları, otellerimiz, ulaşım vs. Geçen sene yataklarda doluluk oranı yüzde 100'lerdeydi. Yer kalmadı. Bu sene yine aynı şekilde inşallah pandemi sürecini aşarsak, ki ben sıkıntı olacağını sanmıyorum çünkü aşılanma oranında ciddi mesafe aldık.

Bu arada, sosyal medyadaki spekülasyonlara herkes kulaklarını tıkasın, ne olur aşısını yaptırsın. Bu hastalığın nerede duracağını bilmiyoruz. Koma mı olur, yoğun bakım mı olur... Ama bağışıklığını kazanır. Aşı karşıtları içeriğini bilmiyoruz diyor. Hangisini biliyorsun ki? Spekülasyonla olmaz. Bilim adamlarımıza, sağlık camiamıza, devlete güveneceğiz. Devlet bizim düşmanımız değil ki, dostumuz. Hatta yurt dışında sözde kişi başına 50 bin dolar geliri olan kapitalist ülkelerdeki sağlık hizmetinin kalitesine, ücretine bak, ülkemizdekine bak. Böyle bir ülke yok. Bunların kadir kıymetini bilmek lazım.

Servetin, zamanın, sağlığın kıymetini bileceksin. Kaybettikten sonra ah vah etmenin anlamı yok. Biz insanımızın kıymetini biliyoruz.

"75 MİLYON TL’LİK ERCİYES YÜKSEK İRTİFA KAMP MERKEZİ"

O kadar çok projelerimiz, gayretlerimiz var ki. İnsanlar bizi çalışsın diye seçmiş. Hava atsın diye değil.  Ayrıştırmasın, kucaklasın diye seçmiş. Erciyes'imizde kayak merkezimiz tamam. Erciyes'imizde yüksek irtifa merkezini hayata geçiriyoruz. İki senedir kısmen hayata geçirdik, şimdi tamamlıyoruz. Ulusal ve uluslararası takımlar gelip Erciyes'te kamp yapıyor. Neden? Yüksek irtifa. Yukarıda oksijen az, kan hücreleri çoğalıyor. Kan hücreleri çoğalınca ne olacak? Aşağıya inince oksijen deposu olacak. Buna yüksek irtifa deniyor. 1840 metre buna en uygun metre diyorlar. Erciyes 3916 metre. Biz 1800-2000 arasındaki kısımda hayata geçirdik, geçirmeye devam ediyoruz.

SICAK SUYU DA HAYATA GEÇİRİRSEK TADINDAN YENMEZ OLACAK

Biz burada iki tesis yaptık. Bu sene 6 sahamızı daha yapıyoruz. Yanına kapalı olimpik yüzme havuzu, çok amaçlı spor salonu, etrafında jimnastik sahaları ve ayrıca fitness merkezlerini yapmak suretiyle burayı hayata geçiriyoruz. 75 milyon TL'lik bir projeyi hayata geçiriyoruz. Çok şükür yönetim anlayışımızla, uygulamalarımızla israfa fırsat vermeyen ve imkanlarımızı en verimli, en öncelikli nasıl harcarıza gayret gösteren bir yaklaşım. Erciyes'te sıcak su için de çalışmalarımız var. Onu da hayata geçirirsek tadından yenmez olacak. Kaplıca boyutu. Olmazsa hayırlısı diyeceğiz ama o yönde de gayretimiz var. Böylece Erciyes'i yayla turizmiyle gerek bireysel gerekse değişik ekip çalışmasını gerektiren sportif takımlara kamp merkezi imkanı vermek suretiyle hem onlara sağlıklı ortam hazırlayacağız hem de bizim dövizlerimizin dışarılara gidip A ülkesinde, B ülkesinde kamp yapıyoruz denmesini önlemiş olacağız.

12 Eylül Pazar günü Kayseri'de bir etkinlik var. Tüm Kayserilerle beraber koşmaya hazırlanıyorsunuz. 150'nci yılda 150 proje kapsamında ve projelerin yer arasında yer alan bir maratona ev sahipliği yapacaksınız. Bundan bahseder misiniz?

Gastronomi kültürünü biliyorsunuz Kayseri'nin ağırlıklı olarak biraz kilo faktörünü önemseyen yemekleri var. Bunları yaktırmamız lazım. Bu işin muhabbet boyutu. Malumunuz bir yarı maraton. Biz bunu çok önemsiyoruz. Hem sosyal girdisi hem ekonomik girdisi hem de şehrin pozitif olarak anılmasını sağlamak. O yüzden 12 Eylül günü hem bu yarışmalarda profesyonel olarak yer alan ekibe 3 boyutlu hem de halkımızın işin içinde yer alacağı bir çalışma yürütüyoruz.

150 projemizin arasında bu maraton hem sportif amaçlı katılımı sağlamak hem de ulusal ve uluslararası kamuoyunda şehrimizin gündeme gelmesi için bu çalışmamızı yapıyoruz. 21 kilometre ve iki tane de 10 kilometrelik kategoride yarışmacılarımızı bu çalışmalarımızda yer almaya davet ediyoruz. Teması da Kültepe.

O TABLETLER KAYSERİ'DE TİCARETİN GENLERE İŞLEDİĞİNİN GÖSTERGESİ 

Kültepe Kaniş-Karum bizim UNESCO'nun geçici miras listesinde yer alan bölgede. Mimar Sinan'ın doğduğu bölgede bir kazı merkezimiz. Burayı da hem gündeme taşımak... Burayla ilgili de müze çalışmamız var. Buradan çıkan tabletlerde ticari anlaşmalar, sosyal içerikli anlaşmalar var. Ticaretin bir bakıma anayasasını yeniden yazacak boyutlar var. Biz Kayseri'yi 6 bin yıldır değişik medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir şehir olarak söylerken, ticaretin de genlerimize işlediğini ifade etme cesaretini buradan alıyoruz.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK MİLLET BAHÇESİ KAYSERİ'DE

Türkiye'nin en büyüğü olması ve Cumhurbaşkanımızın ismini taşımasından dolayı kısaca Millet Bahçesinden de bahsedebilir misiniz?

1 milyon 260 bin metrekarelik bir alanı kapsıyor. Bir milyon metrekaresi ağaçtan oluşacak. Geriye kalan kısmında su oyunları, yürüyüş yolları, bisiklet yolları, kütüphaneler, müzeler, yeme içme mekanları, olmazsa olmaz ne istiyorsan orada var mantığında bir yaklaşım.
26 bin civarında yeni ağaç dikilecek. 1 milyon metrekare yeşil ve ağaç içerecek. Her yönüyle sosyal, sportif, kültürel, gençlere yönelik bir millet bahçesi. Anadolu'da tek, Türkiye'de de sayılı millet bahçelerinden olacak. Cumhurbaşkanımıza, Çevre ve Şehircilik Bakanımıza, Milli Savunma Bakanımıza da teşekkür etmeden geçemeyeceğim. Çünkü onların desteği olmasa bunlar olmazdı. Siyasi irade önemlidir. Biz teşekkür etmesini de biliriz, dua etmesini de biliriz.
 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 36
  • Ercan yıldız 2 yıl önce Şikayet Et
    Yakut kaski arkası sular içilmiyor kokuyor
    Cevapla
  • Ercan yıldız 2 yıl önce Şikayet Et
    Yakut mahallesi okul yok sağlık ocağı yok trenyolu alt geçit yapılacaktı yapılmadı pazar yeri yok tranvayla gelirse iyi olur
    Cevapla
  • Anonim 2 yıl önce Şikayet Et
    MaşaAllah, başkanımızı tebrik ediyorum!inşaAllah daha güzel olur Kayseri’m! Bence de havalimanının büyütülmesi ve park yapılmasını istiyoruz!
    Cevapla
  • ERHAN 2 yıl önce Şikayet Et
    Güzel isler devam ...birde havaalanina el atsaniz kayseriye yakismiyor
    Cevapla
  • Murat 2 yıl önce Şikayet Et
    kreatif = creative = yaratıcı bu kelimeyi kullanırken dikkat etmek lazım. Bu kelime yaratılmışların eylemlerini kastederek kullanılamaz!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas'tan ateşkes açıklaması: Kapıyı kapatmadık
Erdoğan-Özel görüşmesine CHP'den ilk itiraz Kılıçdaroğlu'ndan geldi