Son dakika: ABD'nin F-35 teklifinin perde arkası! Türkiye vaz mı geçti? Çarpıcı açıklama..

Son dakika: Başkan Erdoğan'ın 17 Ekim'de ABD'nin F-35'ler için yapılan ödemeye karşılık F-16'larla ilgili teklifini duyurması sonrası detaylar ortaya çıktı. Kaynaklar bu durumun F-35'lerden vazgeçildiği anlamını taşımadığını belirtti.

GİRİŞ 20.10.2021 13:55 GÜNCELLEME 20.10.2021 13:59
Bu Habere 57 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi... Askeri kaynaklar, Türkiye'nin ABD ile 40 yeni F-16 ve TSK'daki 80 uçağın modernizasyonu için görüşmeleriyle ilgili olarak dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin F-35'teki hakları için ABD'li hukuk bürosu ile sözleşmeyi 6 ay uzattığını belirten askeri kaynaklar, F-16 filosunun güçlendirilmesinin ise Milli Muharebe Uçağı devreye girene kadar bir ara çözüm olduğunu dile getirdi.

TÜRKİYE HUKUKİ TAKİBİ SÜRDÜYOR

TürkMedya Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel'in haberine göre; Türkiye'nin ABD'den yeni F-16 ve modernizasyon takımları alımına ilişkin görüşmeleri, F-35 programına ilişkin haklarından vazgeçtiği anlamına gelmiyor. Türkiye, ortaklık haklarına ilişkin hukuki takibi sürdürüyor.

Türkiye, ABD'nin de aralarında olduğu 9 ülkeyle birlikte ortak olduğu F-35 projesi için ödediği 1,4 milyar dolara karşılık 'F-16 verelim' önerisini görüşüyor. Ancak Washington'un bu önerisine Ankara'nın sıcak bakması "Türkiye F-35'lerden vazgeçtiği" anlamına gelmiyor.

Üst düzey güvenlik kaynakları, Türkiye'nin proje ortağı olduğu F-35'ten vazgeçmediğini, ortaklıktan doğan haklarını sonuna kadar savunacağını vurguladı. Kaynaklar, "Türkiye en çok uçak siparişi veren ülkelerden biri" ifadesini kullanarak Savunma Sanayi Başkanlığı'nın ABD'li hukuk firması Arnold Porter-Kaye Scholer ile anlaşma süresini Ağustos 2022'ye kadar uzatıldığına işaret etti. Kaynaklar ayrıca ABD ve Türkiye arasındaki sorunların 'hukuk temelli' ve 'müttefiklik ruhu içinde' çözümü için diyaloğun sürdüğüne işaret etti.

MMU'YA KADAR ARA ÇÖZÜM

Sürecin Türkiye'nin ödediği paranın ve ortaklık hakkının tazmini veya başka savunma anlaşmalarıyla 'mahsuplaşılması' ile sonuçlanabileceği gibi yeniden F-35 projesine dahil olmanın da mümkün olabileceği belirtiliyor.

Türkiye'nin 40 adet yeni F-16 ve TSK envanterindeki 200 F-16'dan 80'inin yenilenmesi için 'modernizasyon kiti' alması için teklifin ABD'den geldiğini belirten kaynaklar, "F-35'ler olmasa bile", genişletilmiş ve modernize edilmiş F-16 filosunun, Milli Muharebe Uçağı'nın (MMU) devreye alınacağı 2030'a kadar bir 'ara çözüm' olacağını vurguladılar.

Son dakika: Türkiye F-35'lerden vazgeçti mi? ABD ile F-16 görüşmelerinin perde arkası ortaya çıktı

ABD: GÖRÜŞÜYORUZ

Kaynaklar, ABD'nin Türkiye'ye F-35 vermeme ve projeyi Türkiyesiz yürütme kararının tümüyle siyasi olduğu görüşünü de yinelerken, çözümün de siyasi olacağını ve kararların değişebileceğini de hatırlattılar. Güvenlik kaynakları ayırca, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price'ın "Pentagon, F-35 anlaşmazlığının çözümü için Türkiye ile istişareler yürütüyor" açıklamasına da işaret ettiler.

Son dakika: ABD'nin

HUKUKİ ZEMİN TARTIŞMALI

NATO'nun 5. nesil ortak savaş uçağı olarak planlanan F-35 savaş uçağı, ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya, İtalya, Norveç, Danimarka, Hollanda ve daha sonra Türkiye'nin katılımıyla 2001 yılında JSF (Joint Strike Fighter) Projesi kapsamında üretilmeye başlanmıştı. Ortaklık anlaşmasına göre hiçbir ortak projeden çıkarılamıyor, ancak çekilebiliyorlar.

Son dakika: Türkiye F-35'lerden vazgeçti mi? ABD ile F-16 görüşmelerinin perde arkası ortaya çıktı

Bu nedenle Türkiye projeden çıkarılmamış, ABD'nin isteği üzerine diğer ortaklar çekilerek ayrı bir ortaklık kurma yoluna gitmişlerdi. ABD Kongresi'nin CAATSA yaptırımları kararı üzerine, Türkiye için üretilen ilk 6 uçak teslim edilmemiş, ABD ordusuna devredilmişti.

YORUMLAR 57
  • Murat YILDIZ 2 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar f 35 tam bir taarruz ve istihbarat uçağıdır. Bu teknolojiye kısa zamanda bizim ulaşmamız zor. Yani bu uçakları almamız şart. Nasılsın alicaz. Cennet mekan Özal Nasıl aldı ise öğle.
    Cevapla
  • Sorma gitsin 2 yıl önce Şikayet Et
    He he senin cennet mekan özal 'ın bir koyup üç alıcaktı ırak işgalinde abd den, kol saati aldı ve aldırdı millete
    Cevapla
  • Haşim dogan 2 yıl önce Şikayet Et
    Tek çözüm f35lerdir 10 sonra kendi uçağı mızakavuşuruz inşallah
    Cevapla
  • Adanalı 2 yıl önce Şikayet Et
    Japon Mitsubishi de 5.Nesil savaş uçağı üretecekti oralarla hiç ilgilenmiyoruz , varsa yoksa Avrupa'da ki üreticiler sürekli gündemde ,hükümet keşke sağ gösterip sol vursa Japonlar ile anlaşma sağlasa
    Cevapla
  • Ömer 2 yıl önce Şikayet Et
    İngilizlerin tempest savaş uçağı hepsinden daha iyi 6 ncı nesil
    Cevapla
  • Recai 2 yıl önce Şikayet Et
    O tasarımda 2040 larda ancak ucacak
    Cevapla
  • salla pati 2 yıl önce Şikayet Et
    simdi ben sana nereden biliyorsun diyecegimde.bosver nasilsa salliyorsun.
    Cevapla
  • Hari Seldon 2 yıl önce Şikayet Et
    Su 35 ve su 57 olmaz arkadaşlar. 35 zaten 4.nesil bir uçak ve Rus ekolune geçmek çok para. Su 57 ise tam anlamıyla görünmez değil ve f35 gibi birçok problemi var. En iyi çözüm mmu ama onada 10 yıl var
    Cevapla
  • komedya 2 yıl önce Şikayet Et
    aynen mmu hepsine on basar dimi.gulmemek elde degil bu yorumlara.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan-Özel görüşmesine CHP'den ilk itiraz Kılıçdaroğlu'ndan geldi
Sürpriz gelişme: Hamas silah bırakma şartını açıkladı