Kotil: Türkiye, ABD'nin kimseye satmadığı F35'in üstündeki uçağın benzerini üretiyor

CNNTürk'te konuşan TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, üzerinde çalıştıkları Milli Muharip Uçağın özelliklerine değinirken 2022'de hangardan çıkacak uçağın Türkiye'yi bu alanda dünyadaki 5 ülkeden birinin içine sokacağını söyledi.

GİRİŞ 11.11.2021 00:20 GÜNCELLEME 11.11.2021 00:47
Bu Habere 151 Yorum Yapılmış

Temel Kotil, üzerinde çalıştıkları uçağın F16'lardan kıyaslanmayacak kadar üstün olduğunu, üzerindeki mühimmatın gövdenin içinde olmasından dolayı radarlara görünmeyeceğini belirtirken uçağın ABD'nin dünyada hiçbir ülkeye satmadığı F35'in de üstünde olan F22'ye yakın teknik özelliklere sahip olacağını söyledi. 

DÜNYADAKİ İLK BEŞ ÜLKEDEN BİRİ TÜRKİYE OLACAK

Kotil üzerinde çalıştıkları uçağın bir benzerini Çin, Rusya ve ABD ile Japonya'nın yaptığını, Türkiye'nin de 2022'de uçağı hangardan çıkarması halinde de bu alanda ilk 5 ülke arasına gireceğine dikkat çekti. 

MİLLİ MUHARİP UÇAKTAKİ YAZILIM ALTYAPISI 

Uçağın hangardan çıktıktan sonra  havacılıktaki kural gereği  2 yıl yer, 3 yıl da hava testlerinin süreceğini ve ondan sonra seri üretimine geçeceğini anlatan Kotil, 2028'den itibaren de  uçağa takılacak yerli uçak motorunun da üretimine başlayacaklarını söyledi. Uçağın Milli Muharip Uçak olması dolayısı ile bilgisayarlarını TÜBİTAK Bilgem yaptığını anlatan Kotil " ASELSAN'la radar, pilotun kaskı hiçbir ülke Türkiye'ye vermez, ASELSAN yapıyor. Proje 5 milyon satırlık yazılımla gerçekleşiyor. Pilot  bir küre içinde tüm dünyayı görüyor.  bir ihbar geldiğinde radarlar görmeden hedefi vurması demek. Bu f35 gibi uçakların teknolojini çok geride bırakan bir sistem. İlk uçuş yapılsa bile işimiz bitmeyecek. " dedi. 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 151
  • Alperen Nokta 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah aşkına ne yapıp edip tasarruf, diğer yatırımlar, yollar, köprüler bütün harcamalar zamlar bir tarafta dursun. Dursun Dursun be milletim. Cenaballah in izniyle biz ABD nin F22 Raptor Uçağından güçlü yapabiliyorsak. Sadece bu UÇAĞIN Üretilmesine gayret edelim. Üstünlüğün gökyüzünde olduğu muhakkaktır. Selâm ve dua ile.
    Cevapla
  • ali hacıhasanoğlu 2 yıl önce Şikayet Et
    TUSAŞ(TAİ) rahmetli ERBAKAN'ın bu ülkeye kazandırdığı bir tesis.Ama en önemlisi toplu "iğneyi dahi yapamayız" zihniyetinin "uçak yapabiliriz"e dönüşmesidir. Bu haberleri okudukça bir Türk vatandaşı olarak iftihar etmemek mümkün değil.
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Düşmanlarımız ABD, fıransa, Yunanistan ın çok sesi çıkmaya başladı demekki iyi yoldayız
    Cevapla
  • Yunus. 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu ulkenin insanlarininda basarabecegini hep gizlediler biz yapamayiz dediler.oysa yapanlarda insandi.tek fark ilk okulda daha cocuklarimiza ali top oyna ogretmeleri.oya ip atla diye ogretmeleriydi.bunun yerine calis basarirsin diye,gelecegin icin calis diye ogretilseydi cok seyi yapardik basarirdik.ali halen topun pesinden kosuyor.oya halen 20 yasina gelmis ip atliyor...tusaş bize gosterdiki bu potensiyel var.bu azim var.
    Cevapla
  • Vedat 2 yıl önce Şikayet Et
    Piyesler oynattilar korolar yaptılar türkü soylettiler.halaa saz çalıp oynuyorken.bir anda müzik durdu.hadi uçak yapacaz, otomobil yapacaz,iha yapacaz dediler.
    Cevapla
  • Kml 2 yıl önce Şikayet Et
    Türk ! Öğün, Çalış , Güven.
    Cevapla
  • murat 2 yıl önce Şikayet Et
    Ama bizdeki heykel mirarisi amerikadayok :-)
    Cevapla
  • Aynen 2 yıl önce Şikayet Et
    Kardeş bu ülkede yerli uçakta yapıldı zamanında arabada ama Amerika yaltakcilari eleştirdi yerin dibine soktu aynı kurtuluş savaşındaki İngiliz yaltakcilari fetva vermesi gibi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hababam Sınıfı'nın efsane sahnesi gerçek oldu!
TOKİ, 33 ilde arsa satışı yapacak