Binali Yıldırım, Ahmet Hakan'da Karadeniz'deki bilinmeyen hazineyi açıkladı

AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, Karadeniz'de bulunan muazzam hidrojen sülfür yataklarının enerjide Türkiye için çok önemli olduğunu, Kanal İstanbul'un da bunun için yapıldığını açıkladı. Yıldırım, Karadeniz'deki hidrojen sülfürün Türkiye'nin 100 yıllık elektrik ihtiyacını giderebilecek kadar olduğunu söyledi.

GİRİŞ 17.02.2022 14:05 GÜNCELLEME 17.02.2022 14:05
Bu Habere 219 Yorum Yapılmış

AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın konuğu oldu. Yıldırım bir birinden önemli konularda önemli açıklamalarda bulunurken, Karadeniz'de bulunan muazzam hidrojen sülfür yataklarının enerjide Türkiye için çok önemli olduğuna dikkat çekti.

  • Karadeniz'in bizim olan kısımlarında ve karşı tarafta 150 metre aşağıda hidrojen sülfür var. Bu geleceğin en temiz yakıtı.
  • Buradaki hidrojen sülfür miktarı o kadar fazla ki şu anda teknolojisi tam gelişmedi ama bütün ülkeler bütün imkanlarıyla 2030-2040'ta... Dünyanın ihtiyacının 45 katı.
  • Araştırmacıların yaptığı fizibilite raporları, Karadeniz'deki mevcut potansiyelin, bölgenin 100 yıllık elektrik ihtiyacını karşılayabileceğini gösteriyor.

"PROJEYE İNANIYORUM"

Kanal İstanbul'un ilan edildiği dönemde hazırlık çalışmalarında bizzat çalıştığını hatırlatan Yıldırım, projeye sonuna kadar inandığını vurguladı.

"GELECEKTEKİ MENFEATLERİMİZİ KORUYACAK"

Yıldırım, Kanal İstanbul'un siyaset malzemesi yapılmaması gerektiğini anlatarak, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin gelecekteki menfaatlerini gözeten bir projedir. Basit tartışmadan çıkalım. Karşı çıkanlar köprülere de karşı çıktılar. Bunlar hep karşı çıkar, bitince de önce onlar kullanır. Kullansınlar da biraz mahcubiyet duysunlar. Bizim yaptığımız işlerden karşı çıkılmayan olmadı.

"DÜNYANIN İHTİYACINI KARŞILAYACAK KADAR VAR"

"Karadeniz'in yarısı bizim. 432 bin kilometrakare alanı var, yarısı bizim. Çünkü en uzun kıyı şeridi bize ait. Karadeniz'in bizim olan kısımlarında ve karşı tarafta 150 metre aşağıda hidrojen sülfür var. Bu geleceğin en temiz yakıtı. Hidrojeni sülfürden ayırıyorsunuz. Buradaki hidrojen sülfür miktarı o kadar fazla ki şu anda teknolojisi tam gelişmedi ama bütün ülkeler bütün imkanlarıyla 2030-2040'ta... Dünyanın ihtiyacının 45 katı. Bu enerji ortaya çıkacak. Bunu nasıl son noktalara taşıyacağız? Bir kanal yetmez, bir kanal da belki gerekecek. Biz yapmazsak bunu başkaları yapacak. Bulgaristan'la Yunanistan... Kanal İstanbul Türkiye'nin kalkınmasını elbette sağlayacak." 

"11 YIL ÖNCE KEŞFEDİLDİ"

Hidrojen enerjileri üzerine ar-ge çalışmaları yürüten Dr. Mükerrem Şahin ve ekibi, 11 yıl önce tamamen Türk araştırmacılarla Karadeniz dip sularında yoğun olarak bulunan hidrojen-sülfürlü suyu geliştirdiği bir katalizör sistemi üzerinden geçirerek ekonomik koşullarda hidrojen gazı elde etmeyi başardı.

"BÖLGENİN 100 YILLIK ELEKTRİK İHTİYACINI KARŞILAR"

Araştırmacıların yaptığı fizibilite raporları, Karadeniz'deki mevcut potansiyelin, bölgenin 100 yıllık elektrik ihtiyacını karşılayabileceğini gösteriyor.

Son yapılan araştırma sonuçlarının, Karadeniz'de hidrojen-sülfür oluşumunun giderek yükseldiğini gösterdiğini aktaran Şahin, ayrıca bu kaynaklara Karadeniz'in 30-40 metre altında bile rastlandığını belirtti.

Dr. Şahin, yaklaşık 5 yıl süren araştırmaları sonunda, Karadeniz dip sularında yoğun olarak bulunan hidrojen sülfürden hidrojenin ayrıştırılarak bir enerji üretimine yönelik ar-ge çalışmalarını tamamladıklarını belirtmişti.

Şahin, o dönem araştırmalarına ilişkin şu bilgileri verdi:

''Çalışmamız, enerjiden kaynaklanan cari açığın yüksek değerlerde olduğu ve önemli bir sorun olarak tartışıldığı bu günlerde yerli bir kaynağın kullanılabileceği husunda ümitlerimizi arttırdı. Hidrojen sülfürlü suyu, geliştirdiğimiz bir katalizör sistemi üzerinden geçirerek ekonomik koşullarda hidrojen gazı elde etmeyi başardık. Projemizde, Karadeniz'in 40 metre altında bulunan kaynağın değerlendirilmesi ve ülke ekonomisine katılması hususunda ilk ciddi sonuçlara ulaşıldı. Şimdiye kadar Karadeniz'deki rezerv tespitleri için yalnızca Rusya, Gürcistan, Ukranya, Romanya gibi ülkelerde çalışmalar yapılmıştı. Ülkemizin de bu konuda eş zamanlı çalışması lazım.''

HİDROJEN SÜLFÜR

Hidrojen Sülfür (H2S) çok düşük konsantrasyonlarda bile zehirli olan yanıcı, renksiz bir gazdır. Öldürücü derecede zehirli olan ve patlayıcı ortam oluşturan bu gaz için mutlaka etkili önlemler almak gereklidir.

Hidrojen sülfür, kolay tutuşur ve havayla patlayıcı karışımlar oluşturabilen bir gazdır. Havadaki konsantrasyonu % 4.3 ile % 46 arasında olması durumunda patlayıcı özellik gösterebilir.

Hidrojen sülfür gazı, havadan ağırdır ve zemine yakın bölgelerde birikebilir. Düşük konsantrasyonlarda “çürük yumurta” gibi kokar ve koku alma duyunuzu çabucak kaybetmenize neden olur.

Hidrojen sülfür suda kolaylıkla ve alkolde çok kolaylıkla çözünür. Metal ve metal oksitleri ile kolaylıkla reaksiyona girerek sülfidleri açığa çıkarır. Bu özelliği ile aşındırıcı olarak ayrıca tehlike oluşturabilir.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 219
  • Kamil 2 yıl önce Şikayet Et
    Denizlerden enerji elde etmek iyi bir fikir ; Denizaltılarımız hidrojen sülfür'ü çevrimden geçirip hidrojen depolayarak yıllar boyu yakıt ikmali yapmaksızın denizler altında binlerce fersah yol katedebilir .
    Cevapla
  • Vedat 2 yıl önce Şikayet Et
    Aklı başında olan bir insan azıcık düşünür ve konuşur RECEP TAYYİP ERDOĞAN HES leri rüzgar enerji santralleri gibi çesitlendirmeyi 10 sene önceden yaparak bu günleri öngören bir lider bu gün eğer o santraller yapilmasaydi elektrik konusundaki zorlukları tahmin bile edemez bu geri zekalı muhalefet ve ekibi
    Cevapla
  • Burjuva Devrimci 2 yıl önce Şikayet Et
    Her şey güzel olacak diye İstanbulluya Ankaralıya hayal satanların kışın yol yerine 48 bin tl ye balık tuzlayıp keyf yaptıklarını geceliği 100 bin tl olan suit otel odasında elektrik faturamı ödemeyeceğim ;) çelişkinde tavan yaptığını bu millet gördü..Karşı çıktığınız boğaz köprüsü,Havalimanı,otoyol tünel tank,iha siha hastahane vb hepsini yaptık yapıyoruz yapacağız..Sıradaki gelsin..Chp nin karşı çıktığı Keban Barajı ve Boğaziçi köprüsünü Ecevitin övgüyle açtığını hatırlatırım..Keban barajına burfa kurbağa çiftliği mi kuracaksınız,Boğaz köprüsü için zenginler için ;) ;) yapılıyor dediğinizi de hatırlatırım..Göreviniz karşı çıkmak,yıkmak,durdurmak..Bu halk size iktidar vermez..
    Cevapla
  • medo 2 yıl önce Şikayet Et
    İşte demeye çalıştığımız bu, Memleketin geleceği bugünden bunları öngörüp adımlar atılmasına bağlı, bu fırsatlar kaçarsa bunların telafisi mümkün olmaz , ömrümüz, bir yüz yıl daha ah la vah la geçer. Elinizi vicdanınıza koyup bir düşünün, eğer bu hükümet giderse iktidara gelecek bu yıkım ekibi bunun gibi hangi projeyi hayata geçirecek de memleket zenginleşecek ve vatandaş refaha kavuşacak. Bırakın yeni bir şeyler yapmayı yapılmışların kapısına kilit vururlar. O yüzden aklınızı başınıza toplayın boş vaatlerin peşine düşüp altın yumurtlayan tavuğu kesen ahmak gibi davranmayın. Yalanın dolanın peşine takılıp Kendinizin ve çocuklarınızın geleceğini ateşe atmayın.
    Cevapla
  • Barbaroslar geliyor 2 yıl önce Şikayet Et
    Yolların kralı Binali baba
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'de yeni bir George Floyd vakası! Tyson nefessiz kalarak ölmüş
26 imza birden, petrol Türkiye'ye akacak! Terör örgütü PKK'ya kötü haber