CHP'li İBB'nin "kanser" diye katlettiği çınar ağaçlarının hepsi hasta değildi

CHP'li İBB yönetiminin gizlice ve yasal izin olmadan Dolmabahçe ve Çırağan Caddesi'nde “kanser” diyerek katlettiği 112 çınar ağacının hepsinin hasta olmadığı ortaya çıktı.

CHP'li İBB'nin "kanser" diye katlettiği çınar ağaçlarının hepsi hasta değildi
CHP'li İBB'nin "kanser" diye katlettiği çınar ağaçlarının hepsi hasta değildi
GİRİŞ 21.03.2022 22:21 GÜNCELLEME 21.03.2022 22:21
Bu Habere 246 Yorum Yapılmış

Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nejdet Balcı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yönetimi tarafından 112 çınar ağacının kesilmesine tepki gösterdi. "Kesilen 112 ağacın bir kısmının, kök yüzeylerinin sağlıklı olduğu gördük. Özellikle bu ağaçlar için, can ve mal güvenliği tehlikesi oluşturduğuna nasıl karar verdiniz?" diye soran Nejdet Balcı, SABAH'a yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

OLAY YERİNDE İNCELEME YAPTIK

Çınar ağaçlarının kesilmesi ortaya çıkınca Orman Mühendisleri olarak bizzat olay yerine giderek ağaçların kök yüzeylerinde inceleme yaptık. Ancak 2 yılda 112 çınar ağacı kesildiği için hepsinde inceleme gerçekleştiremedik. Sadece 1 günde kesilen 39 ağacın kök yüzeylerine baktığımızda bunlardan 10 tanesinin sağlam olduğunu gördük. Kökleri ve kök yüzeyi sağlam olan bir ağaç herhangi bir şekilde can ve mal güvenliğini tehdit etmez. Biz bunu söyleyince olayı 'mantar hastalığı olduğu için kestik' dediler. Ancak o zaman da mantar hastalığı olan bir ağacın kesimi bu şekilde olmaz. Bunu yaparsanız, 'Diğer ağaçlara da sıçrasın onlar da zaman içinde kurusun onları da keselim' gibi bir anlam çıkar. Bu olayın boyutunu daha farklı noktaya taşır.

Nejdet Balcı

CEZA HER AĞAÇ İÇİN OLMALI

Orman Bölge Müdürlüğü konuya bütün olarak bakmış ve 4 bin 274 TL idari para cezası kesmiştir. Bu para cezası çok düşük. Halbuki tek ağacın kesildiği bir olay ile iki yıl içinde 112 adet ve en son kesilen 39 çınar ağacının kesildiği olayın cezası aynı olmaması gerekir. Kesilen her ağaç için ayrı ayrı düşünmek gerekir.

NEDEN SESSİZ KALDILAR?

 Gezi Parkı'nda ağaçların yeri değiştirileceğinden dolayı ortalığı ayağa kaldıran meslek odaları, çevreci dernek, vakıf ve platformların sessizliğine anlam veremiyorum. Bugün de tamamen ağaç hassasiyeti olan bu konu için iki çift laf etmelerini beklerdik.

Kesilen çınarlarla ilgili yeni iddia: Yerine daha dayanıksız ithal ağaç dikeceklerKesilen çınarlarla ilgili yeni iddia: Yerine daha dayanıksız ithal ağaç dikecekler

ORFAMDER: Hastalığın yayılmasına İBB sebep olmuşturORFAMDER: Hastalığın yayılmasına İBB sebep olmuştur

İBB BU SORULARA YANIT VERMELİ

"Kesilen 112 ağacın bir kısmının, kök yüzeylerinin sağlıklı olduğu gördük." diyen Nejdet Balcı, İBB'ye 7 önemli soru yöneltti:

Bu ağaçlar için, can ve mal güvenliği tehlikesi oluşturduğuna nasıl karar verdiniz?

Ağaçların akustik tomografi çekilmiş midir?

İBB'nin asırlık çınar ağacı katliamına Çengelköy örneğiyle tepkiİBB'nin asırlık çınar ağacı katliamına Çengelköy örneğiyle tepki

Çekildi ise bu tomografi görüntülerini kim yorumlamıştır?

Çekilmedi ise neden çekilmemiş ve o ağaçların kesilmesine, neye göre karar verilmiştir?

Kök yüzeyleri can ve mal güvenliğini tehlikeye atmayacak kadar sağlıklı olduğunu gözlemlediğimiz çınarların kesilmesine, Ceratocystis Platani (Çınar ağacına arız olan mantar) nedeniyle karar verildi ise bu ağaçlarda bu mantarın olup olmadığı tespit edildi mi?

Kalan ağaçlarda bu mantarın bulaşmadığı tespit edildi mi?

Bundan sonra bu bölgede kalan sağlıklı çınarları güvence altına aldık diyebilir miyiz?

Kesilen ağaçların yerine ıhlamur ve batı çınarları diktiklerini veya dikeceklerini söylüyorlar, bu kararı hangi bilimsel gerekçelerle aldınız?

KAYNAK: SABAH - BARIŞ SAVAŞ
YORUMLAR 246
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Amacınız ne ya anlamiyorum ağaçtan ne isterler..zihniyeti bozuk insanlar
    Cevapla
  • Umran gönülal 2 yıl önce Şikayet Et
    Elleriniz kırılsın nasıl kıydınız
    Cevapla
  • Olabilir 2 yıl önce Şikayet Et
    Yayaların ve trafiğin yoğun olduğu bu cadde Beşiktaş Stadından Ortaköy'e kadar tarihi çınar ağaçlarıyla örtülüydü, düne kadar! Ağaçlar 5G internet sinyallerinin düzgün çalışmasını engelliyor. Bu da 5G şirketlerinin hiç hoşuna gitmiyor. Aynı sebeplerden dolayı ağaç kesme sorunları Ankara'da da yaşanıyor. Yine aynı sebeplerden dolayı ağaç kesme çalışmaları diğer illerde de görülecektir. Bu belediyelerin ağaçları kesmeleri için 5G şirketlerinden emir veya bağış alıp almadıklarını kontrol ederseniz, ağaçların neden kesildiğini de anlarsınız.
    Cevapla
  • Serkan 2 yıl önce Şikayet Et
    Azgın azınlığın azgınlığına karşı hükümet ve azgın olmayan insanlar çok mıy mıy ve ezik tavırlı!
    Cevapla
  • hakk 2 yıl önce Şikayet Et
    osmanlidan ve pahitattan intikam aliyorlar kendi dalimizi kendi kendimize emanet ettigimiz İBB nin başindaki Yunanistan in torunu ile yavaş yavaş birtane agac birakmayacaklar dahada guzel olacak boyle giderse okjijen siz kalacagiz islami sevmiyen agaci hic severmi inşallah taput tahtaniz olur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
TFF 2. Lig'de ilginç maç! Beraberlik yetiyordu: İki takım da şut çekmedi
Kalkınma Yolu Projesi'nin yıllık getirisi 600 milyar dolar! 'Ticarete yeni nefes borusu'