Kaçak sigaracılara göz açtırılmıyor, milyonlarca makaron ele geçirildi

Yasa dışı tütün ve tütün ürünleri ticareti ile mücadele kapsamında Edirne Hamzabeyli Sınır Kapısı'nda bir tırda 11 milyon 130 bin makaron ve 72 bin sigara filtresi ele geçirildi.

Kaçak sigaracılara göz açtırılmıyor, milyonlarca makaron ele geçirildi
Kaçak sigaracılara göz açtırılmıyor, milyonlarca makaron ele geçirildi
GİRİŞ 23.03.2022 14:35 GÜNCELLEME 23.03.2022 14:36
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Gümrük Muhafaza ekiplerince tüm ülkede yapılan operasyonlarda milyonlarca kaçak sigara, sarmalık tütün ve makaron (filtreli sigara kağıdı) ele geçirdi. Bugün Edirne Hamzabeyli Sınır Kapısı'nda bir tırda  11 milyon 130 bin makaron ve 72 bin sigara filtresi ele geçirildi. Organize suç haline gelen bu ticaretin devlete faturası sadece vergi kaybında 25 milyar TL’ye varıyor.

BU TİCARETİN DEVLETE FATURASI 25 MİLYAR TL

Türkiye yıllardır yasa dışı tütün ve tütün ürünleri ticareti ile amansız bir mücadele veriyor. Yurt dışından gelen sigaralarla 2014 yılında yüzde 20’nin üzerine çıkarak zirve yapan kaçak sigara ticareti, yıllar içerisinde evrilerek bugün her köşe başında satılan yasa dışı sarmalık tütüne, dolu ve boş makaron ticaretine dönüşerek endişe verici boyuta geldi.  Son dönemde yasa dışı sarmalık tütünün makarona (sigara tüpüne) doldurularak sigara halini almış; poşetlenmiş 20 dal halinde, yasa dışı satışının hızla artığı gözlemleniyor. Artık ciddi boyutlara varan bir organize suç haline gelen bu ticaretin devlete faturası 25 milyar TL’ye varıyor.

KAÇAKÇILIĞIN BOYUTUNU GÖZLER ÖNÜNE SERDİ

Kolluk kuvvetlerinin operasyonları sayesinde neredeyse her gün Türkiye’nin birçok ilinde yakalamalar devam ediyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamalarına göre 2021 yılsonu itibarıyla Türkiye’de 2,1 milyar adet sigara haline getirilmemiş boş makaron yakalandı. Sadece son 15 gün içinde yapılan operasyonlarda ele geçirilen kaçak ürünlerin sayısı yasa dışı ürünlerle mücadelenin ve kaçakçılığın boyutunu gözler önüne serdi.

EKİPLERİN DİKKATİ SAYESİNDE ORTAYA ÇIKTI

Hamzabeyli Sınır Kapısı'nda gümrük muhafaza ekiplerinin dikkati sayesinde bir tırda yasa dışı sigara üretiminde kullanıldığı belirtilen 11 milyon 130 bin makaron ve 72 bin sigara filtresi bulundu. Alınan bilgiye göre, Bulgaristan'dan giriş yapan tır Hamzabeyli Gümrük Kaçakçılık ve İstihbarat Bölge Amirliği ekiplerince incelendi. Dorsenin güvenlik halatlarının kesildiği, boşaltılan yasal yükün yerine makaron ve sigara filtresi yüklendiği, bu durumu gizlemek için halatların kesildiği yerlerin iğneli bir düzenekle tutturulduğu belirlendi. X-ray taramasına sevk edilen tırda yoğunluk belirlenen alanlar arandı. Yasal yükü strafor olarak gösterilen tır dorsesinde koliler içerisinde yasa dışı sigara üretiminde kullanıldığı belirtilen 11 milyon 130 bin makaron (filtreli sigara kağıdı) ve 72 bin sigara filtresi ele geçirildi. Soruşturma sürüyor.

OPERASYON DÜZENLENDİ

17 Martta Gümrük Muhafaza ekiplerince gerçekleştirilen saha araştırması ve istihbarat çalışması sonucu Ankara’nın Altındağ ilçesindeki adresin, yasa dışı sigara üreticileri tarafından depo olarak kullanıldığı tespit edildi. İzlemeye alınan depodan bazı kişilerin ellerinde büyük poşetlerle çıktığı görüldü. Bunun üzerine harekete geçen Ankara Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerimizce sigara kaçakçılarının depo olarak kullandığı adrese operasyon düzenlendi. Depoda yapılan aramada, 5 milyon 920 bin boş makaron ele geçirildi, 1 şüpheli hakkında da yasal işlem başlatıldı.

15 gün önce de İzmir'in Aliağa Limanı'nda içeriği şüpheli bulunan konteynerlerde Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü ekiplerince yapılan aramada 37 milyon 190 bin adet filtreli sigara kağıdı ele geçirilmişti. "Makaron" olarak da tabir edilen sigara kağıtlarının piyasa değerinin ise yaklaşık 6 milyon 750 bin lira olduğu belirtildi. Operasyonun, bugüne kadar tek seferde gerçekleştirilen en yüksek miktarda makaron yakalaması olduğu bildirildi.

CEZASI HAPİS

Tütün mamullerinden 2021 yılında toplanan ÖTV ve KDV tutarı yaklaşık 83 milyar TL’yi bulmuştu. Yasa dışı tütün ve tütün mamullerinin oluşturduğu vergi kaybının ise bu sene 25 milyar TL’yi aşacağı öngörülüyor.

Yasa dışı tütün ve tütün mamulleri ticareti, bu ürünleri ruhsatlı ve vergisiyle satan esnafın gelirini de etkiliyor. Bu ticaretin şu an ülkede 20 bine varan satış noktasında, kahvehanelerde, tezgahlarda büyümesine ek olarak, yasak olmasına rağmen internet üzerinden de devam ettiği biliniyor.

5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında, yasa dışı tütün ve tütün mamulleri ticareti suçlarına, 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası getirildi. İçişleri Bakanlığı tarafından 2017 yılından beri düzenli olarak yurt çapında gerçekleştirilen duman operasyonları ve benzeri uygulamalar etkisini korusa da, bu ticaretin form değiştirerek birçok farklı kanaldan artarak devam etmesi endişe veriyor.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 10
  • tütüncü2 2 yıl önce Şikayet Et
    bu zıkkımı bu kadar pahalı yapmasanız kaçakçılık bu kadar artmaz, keza alkol de öyle.. İyi birşeydir demiyorum ancak çok pahalı olunca ucuza kaçmak için kaçak yollardan yada kendi yapımları ile insanlar ölüyor...
    Cevapla
  • selocan 2 yıl önce Şikayet Et
    acaba suç hep bu kaçakçılardamı hiç düşündüğuzmu
    Cevapla
  • İbrahim 2 yıl önce Şikayet Et
    sanki millet keyfinden paket almıyor.En düşük sigara olmuş 22 lira .Mecburen tütün içiyoruz,zevkten değil.Vergi alacağiz diye artırısan vergiyi.böyle toplayacağın vergiden de olursun.
    Cevapla
  • rgndnxn 2 yıl önce Şikayet Et
    sigara fiyatları çok yüksek,milletin sigarasına dokunmayın
    Cevapla
  • Adalet 2 yıl önce Şikayet Et
    27.50 bir paket sigara olursa tütün kaçakçılarına gün doğar 25 m,lyar zarar etmemek için 12 milyar sigaradan indirim yap içerde kalsın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
IMF'den Türkiye açıklaması
CHP'li belediyelerde akraba kıyağı: Liyakate değil kan bağına bakılıyor