Ukrayna'nın denize bıraktığı mayınlar sonrası Türkiye 11 gemiyle alarma geçti!

Ukrayna’nın Rus savaş gemilerine karşı Odessa’dan denize bıraktığı mayınlar Karadeniz için risk oluşturuyor. Havadan ve denizden gözetleme yapan Deniz Kuvvetleri, İstanbul Boğazı’ndaki riske karşı da mayın avlama gemilerini devreye sokuyor.

GİRİŞ 25.03.2022 06:54 GÜNCELLEME 25.03.2022 18:08
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Rusya-Ukrayna savaşında deniz mayınları Karadeniz ülkeleri için büyük tehlike arz ediyor. Mayın riski Rusya Soçi Liman Müdürlüğünün 18 Mart’taki uyarısı ile ilk kez duyuldu. Ukrayna ordusu, Rusya’ya karşı mayınları denize bıraktı.

Rusya’ya göre Odessa, Oçakov, Çernomorsk ve Yujniy liman bölgelerinde 420 mayın denize bırakıldı. Alarm durumuna geçen Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, NAVTEX yayınlayarak, “Mayınlar tehlike yaratabilir, dikkatli olun” uyarısında bulundu.

EMNİYET TERTİBATI AKTİFSE SORUN YOK

Mayınların risk doğurup doğurmayacağı Ukrayna’nın bu mayınları usulüne uygun, doğru bir şekilde atıp atmadığına bağlı. Eğer mayınlar emniyet tertibatı devreye alınarak bırakıldıysa meteoroloji koşullarına göre ağırlıklarından kurtuldukları ve yerleştirdikleri yerden uzaklaştıkları anda emniyet tertibatı devreye giriyor ve bir gemiyle temas etse dahi normal bir atık gibi davranıyor ve patlama riski ortadan kalkıyor. Ancak mayınların emniyet tertibatı açık değilse tehlike yaratabilir.

YÜZEYE ÇIKAN KOLAY TESPİT EDİLİR

Mayınların bazıları deniz yüzeyine çıkarken bazıları denizin 1-2 metre derinlerinde seyredebiliyor. Yüzeyde görünür durumdaki mayınların insansız hava araçları, helikopterler, keşif uçaklarıyla fark edilmesi kolay. Endişeyi derinde kalanlar ve bunların fark edilmesinin güçlüğü doğuruyor. Derinlerdekileri görebilmenin tek yolu mayın avlama ve tarama gemileriyle yapılacak çalışmalar.

11 GEMİMİZ GÖREVE HAZIR

Deniz Kuvvetleri’nin 5’i Engin sınıfı 6’sı Aydın sınıfı olmak üzere toplam 11 mayın avlama gemisi bulunuyor. Deniz Kuvvetleri envanterinde bulunan Aydın sınıfı gemiler, NATO’nun en modern mayın avlama gemileri arasında yer alıyor. Bu gemiler, gelişmiş sonar sistemleriyle mayınları 400 ile 600 metre mesafeden tespit edebiliyor.

Aydın sınıfında TCG Alanya, TCG Amasra, TCG Ayvalık, TCG Akçakoca, TCG Anamur ve TCG Akçay yer alıyor. Bu doğrultuda mayınlara karşı tedbirler kapsamında bir NATO görevi önerilse de Türkiye’nin bu mücadeleyi tek başına verebilecek kapasitede olduğu belirtiliyor.

BOĞAZ'A EN ERKEN 1 AYDA ULAŞIR

Mayınlara karşı havadan ve denizden gözetleme altına alan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, İstanbul Boğazı’na yaklaşma riskine karşı da çalışma başlattı. Deniz mayınlarının kopup sürüklenmeleri halinde İstanbul Boğazı’na ulaşma süresi, hava ve deniz şartlarına göre değişmekle birlikte en az 1 ay olarak hesaplanıyor. Bu sürede yapılacak çalışmalar dahilinde donanmanın mayın avlama ve mayın tarama gemilerinin İstanbul Boğazı çevresinde görevlendirilmesi ve ticaret gemileri için güvenli yollar açacak şekilde tarama yapması planlanıyor.

RUSYA'NIN MAYIN GEMİSİ NEDEN YOK?

Ukrayna’nın Odessa açıklarında bekleyen Rus donanma gemilerinin çıkarma yapmasını engellemek üzere döşediği yüzlerce mayına karşı bölgede bulunan Rus donanması içerisinde mayın avlama gemisi bulunmuyor. Bu durum da Rusya’nın çıkarma yapmak isteyip istemediği konusunda soru işaretleri yarattığı gibi, kopan mayınların seyrini de olanaksız kılıyor.

YORUMLAR 26
  • Kandırıldı TSK 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne mayını gelecek 1000 kilometreden bogaza yav gemi mi bu transit geçecek? Ruslara boğaz kapandı ya ben boğazı kullanamazsam sen de kadadenize giremezsin diye denizaltılarıyla vurup mayındı demek için tehdit bu. Mayın falan yok. Niye ufacık boğaza gelecekmiş devasa karadeniz dururken o olmayan mayın? Saçma bir yalan.
    Cevapla
  • Trakya 2 yıl önce Şikayet Et
    Karadeniz'in kuzeyinde ülkelerde kar ve buzların erimesiyle ırmak lara karışan sular ilkbaharda devasa akıntılar a sebeb oluyor bu akıntılar İstanbul'a kadar erişiyor , ya şöyle araştırmadan buraya kafanıza göre yorum yapmayın bizimkilerin de bir bildiği vardır .
    Cevapla
  • Ah ah 2 yıl önce Şikayet Et
    Zekanıza hayranım boğaz akıntı güzergahı Karadeniz egeye dökülüyor ondan olabilir mi acaba
    Cevapla
  • alara 2 yıl önce Şikayet Et
    rusyanın mayın gemisi neden yok deneceğine ukranya nasıl karadenize mayın salar desenize, kimse ukranyaya ses çıkarmıyor, inşallah rusya ezip geçer ukranyayı, adamların pisliğine bak
    Cevapla
  • Arif 2 yıl önce Şikayet Et
    Tüm medaya organları taraf tutarak Batıdan destek gelecek umuduyla Rusyayı kötüleyebilmek için Ukrayna'ya toz konduramıyorlar. Rusya çıkarma yapmak istese mayın tarama gemisi gönderebilirdi.
    Cevapla
  • donanma 2 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlı, donanma olmadığı için çok hızlı dağıldı. özellikle adalar meselesi de donanma gücümüzle alakalıydı, dibimizdeki adalara müdahale edemeyen bir ülkeden geldğimiz nokta çok iyi . Özellikle burda Atatürk ün çabası takdire değer. bilenler bilir araştıranlar da fark ederki denizcilik de çok ciddi hamleler yapılmıştır. bugun gelinen noktayı siyast üstü görmek lazım o bakımdan sayın Erdoğan da bu sürecin mimarlarından kabul edilmelidir...
    Cevapla
  • Mehmet ylmaz 2 yıl önce Şikayet Et
    o yuzden yunanlilar burnumuzun dıbinde keko
    Cevapla
  • DİKKAT 2 yıl önce Şikayet Et
    MAYINLAR bizim doğalgaz rezervlerine doğru gitmese bari.
    Cevapla
  • 1453 2 yıl önce Şikayet Et
    Bizim için bedavaya tatbikat olur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!