Son dakika: D-8'den Batı'yı panikletecek hamle: D-20'ye adım adım!

Son dakika haberi: 8 Müslüman ülkeyi bir araya getirerek ekonomik ilişkileri karşılıklı olarak güçlendirmeyi hedefleyen D-8, 12 ülkenin daha katılımıyla D-20 olma yolunda adım adım ilerliyor.

GİRİŞ 18.04.2022 07:57 GÜNCELLEME 18.04.2022 18:40
Bu Habere 91 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi... Dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan’ın girişimleriyle, 1990ların ortalarında kurularak dünyanın en kalabalık 8 Müslüman ülkesini aynı çatı altında toplayan D-8, D-20 hedefine doğru yaklaşıyor. G-20’ye alternatif olması beklenen D-8’in yeniden canlandırılması için Ankara harekete geçti. D-8’in genişletilip D-20’ye yükseltilmesi için Ankara, Müslüman ülkeler ile bir süredir yoğun bir diplomasi trafiği yürütüyor.

KATILACAK ÜLKELER

12 üye potansiyel ülke arasında ise Azerbaycan ve Özbekistan başta olmak üzere Fas, Cezayir, Tunus, Katar, Kuveyt, Irak, Senegal, Lübnan, Ürdün ve Libya’nın isimleri geçiyor. Söz konusu ülkelerin katılımıyla örgütün genişletilerek başta ekonomik alanda iş birliği olmak üzere teknoloji, enerji, sağlık ve kültürel alanda iş birliklerinin canlandırılması amaçlanıyor.

“DAHA AKTİF OLMAYI ZORUNLU KILIYOR”

Uzun süredir ‘İsmi var, cismi yok’ eleştirilerine maruz kalan ve rutin toplantıların ötesine geçemeyen D8’in genişleyerek D-20’ye yükseltilmesini değerlendiren uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Dr. Bilal Sambur, Türkiye’nin öncülüğündeki bu hamlenin Müslüman ülkeler arasında birçok alanda iş birliğine katkı sağlayacağı görüşünde.

Prof. Dr. Sambur “D-8, Erbakan’ın atılımıyla çok ciddi bir girişim olarak görülmesine rağmen sonraki süreçte çok etkili olamadı. Fakat şu anda dünyadaki mevcut gelişmeler Müslüman ülkeler arasında yeni bir iş birliği formatının geliştirilmesini, uluslararası ilişkilerde ve sorunlarda daha aktif olmasını zorunlu kılıyor” dedi.

G-20’YE ALTERNATİF OLACAK

“D-8’in D-20’ye çıkarılması G-20’ye alternatif bir yapılanma olarak düşünebiliriz” diyen Sambur, “Müslüman ülkelerin böyle bir birlik içinde ticari, teknolojik, sağlık ve kültürel alanlarda daha aktif iş birliği içinde olmasını ve belirli periyotlarla bir araya gelip karşılıklı projeler geliştirmelerinin yararlı olacağını düşünüyorum” diye konuştu. Erbakan’ın D-8 ile ilgili ‘yeni bir dünya mümkün’ diye bir sloganı olduğunu hatırlatan Sambur “D-8’nin D-20’ye çıkarılması ‘yeni bir dünya mümkün’ sloganının ete kemiğe büründürülmesi için yapılmak istenen bir gelişme olarak da değerlendiriyorum” ifadelerini kullandı.

D-8’İN AMAÇLARI

D-8 resmi olarak 15 Haziran 1997’de İstanbul’da gerçekleştirilen Devlet ve Hükümet Başkanları zirvesinde İstanbul Deklarasyonu ile ilan edildi. Örgütün amaçları, üye devletlerin küresel ekonomideki pozisyonunu güçlendirmek, ticaret ilişkilerinde bu ülkelere yeni fırsatlar oluşturmak ve ticareti çeşitlendirmek, uluslararası düzeyde karar alma sürecine katılım sağlamak ve hayat standardının güçlendirilmesiydi.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
YORUMLAR 91
  • Hasan doğru 2 yıl önce Şikayet Et
    Ayrıca D 20 kefereye sömürülmeden kendi aralarında yeraltı ve yerüstü zenginliklerini çalıştırıp kazanmak. Silah sanayinde ve teknolojide batıya bağımlılıktan kurtulmak.
    Cevapla
  • Kelo 2 yıl önce Şikayet Et
    Bir dahaki D-8 toplantisi ne zaman keske onuda yazsaydiniz.
    Cevapla
  • zirve 2 yıl önce Şikayet Et
    27 temmuzda banglades te yanilmiyorsam
    Cevapla
  • Sedat 2 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa Hayalî Peşinde Koşmak Yerine Görevlerini Yerine Getiren Türk İslam Birliğini Kurmamız Gerekiyor
    Cevapla
  • Fetih... 2 yıl önce Şikayet Et
    Malesef ümmet kardeşliği boşa. Bunu tecrübelerden anlıyoruz peygamber efendimizden beri toparlanamamis bu araplar.
    Cevapla
  • Behcet 2 yıl önce Şikayet Et
    Ayrılıkçı olma birlikte hayır vardır.
    Cevapla
  • İklimdeğişikliği 2 yıl önce Şikayet Et
    Filistin acilen üye olmalı ki her alanda ilişkilerin yolu açılabilsin.
    Cevapla
  • İklimdeğişikliği 2 yıl önce Şikayet Et
    Kuzey kıbrıs Türk cumhuriyetide üye olarak girmeli Rahmetli Erbakan hocamızın Tbmm de meşhur bir sözü vardı "" Banane Amerikadan " youtube den izlemenizi tavsiye ederim.Kimseye danışacak değiliz kendi kurduğumuz bir oluşuma kimse karışamaz biz de onlarınkine karışmıyoruz.Guney kıbrısı her platforma soktular kendileri.
    Cevapla
  • İklimdeğişikliği 2 yıl önce Şikayet Et
    Adım adım olacak inş okur nickli kardeş yakından gelişmeleri takip etmeye devam et güzel haberler gelecek inş. Biraz sabır
    Cevapla
  • O k u r 2 yıl önce Şikayet Et
    Hangi Filistin. Filistin önce işgalden kurtarılmalı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin tüm ticareti durdurması, İsrail basınını çıldırttı!
Meteoroloji'den çok sayıda ile sarı kodlu uyarı: Yeni harita yayımlandı!