Türkiye yaşlanıyor: 2040 ve 2080 uyarısı

Türkiye giderek yaşlanıyor. 2040'ta 65 yaş üstü nüfusun 0-5 yaş grubundaki nüfusu geçeceği belirtildi. 2080 yılında ise; Türkiye'deki her dört kişiden biri 65 yaş üstü olacak. En çok yaşlı ve en az yaşlı nüfüsa sahip iller de belli oldu.

GİRİŞ 13.06.2022 08:09 GÜNCELLEME 13.06.2022 09:29
Bu Habere 44 Yorum Yapılmış

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yaşlıların sorunlarına yönelik çözüm önerileri geliştirmek için kurulan Araştırma Komisyonu'nda, Türkiye'nin yaşlı nüfus profiline ilişkin bilgiler verildi.

Uzmanların yaptığı sunumlarda, Türkiye'de nüfusun giderek yaşlandığına dikkat çekilerek, başta sağlık hizmetleri olmak üzere planlamaların buna göre yapılması istendi.

2040 ve 2080 VURGUSU

Uzmanlar, 2040'a gelindiğinde 65 yaş üstü nüfusun 0-5 yaş grubundaki nüfusu geçeceğini belirterek, bu nedenle 2040'ın kritik bir dönemeç olduğuna vurgu yaptı. 2080 yılından itibaren ise; Türkiye'deki her dört kişiden birinin 65 yaş üstü olacağı öngörüldü.

BİR BUÇUK MİLYON YAŞLI FERT TEK BAŞINA YAŞIYOR

Türkiye'de 6 milyon 112 bin 760 hanede yani yaklaşık her 4 haneden birinde 65 üstü bireyin yaşadığı, bunların çoğunun kadın olduğu belirtilirken, Türkiye'de 1 milyon 561 bin hanede tek başına yaşayan yaşlı fert bulunduğu bilgisi verildi.

YAŞLI NÜFUSUN AZ VE ÇOK OLDUĞU İLLER

Yaşlı nüfusun yoğun olduğu yerler ise; Karadeniz, Orta Anadolu ve Ege Bölgesi’ndeki bazı iller şeklinde sıralandı. Türkiye'de en fazla yaşlı nüfusun Sinop, Kastamonu ve Artvin'de olduğu kaydedilirken; en az yaşlı nüfusun ise; Şırnak, Hakkari ve Şanlıurfa'da yaşadığı aktarıldı.

TOPLAM NÜFUSTAKİ ORAN YÜZDE 10

TBMM Komisyonu'nda bir sunum yapan Sağlık Bakanlığı bürokratları da 2022 yılı itibarıyla 65 yaş üstü nüfusun 8 milyonu aştığına dikkat çekerek, toplam nüfustaki yüzde 8,5 olan yaşlı oranın yüzde 10'lara yükseldiğini dile getirdi.

ÖLEMLERİN ÇOĞU ALZHEİMER KAYNAKLI

Sağlık Bakanlığı uzmanlarının komisyona yaptığı sunumda ayrıca; Türkiye'de ölümlerin yüzde 4,3'ünün alzheimer kaynaklı olduğu bilgisi verildi.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ / SELÇUK BÖKE
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 44
  • S,A,T komandosu 1 yıl önce Şikayet Et
    Ülkede yüksek enflasyon dar gelirli ailelerin ve çocuklarının temel gıda ve ihtiyaçlarını karşılamak yetmiyor en az 3 çocuk yapın deniliyor eskiden insanlar bir işçi maaşla 3-4-5 nüfus bakıp ev yapıyor ,araba alıyordu alım gücü vardı şimdi ay sonunu getiremiyor Avrupalı kâfirlerin Türkiye'de ki projesi nüfus planlaması diye saçma sapan bir projeyi ne yazikki başardılar ve ülke hızla yaşlanıyor göçmenler ise tam tersi nüfusunu arttırıyorlar 20-30 yıl sonra Türkiye'nin durumu hiç parlak görünmüyor ....
    Cevapla
  • Hhshjdj 1 yıl önce Şikayet Et
    En çok nüfusun arttığı ülkeler hep afrika ülkeleri ama hepsininde ne kadar zor durumda olduğunu her Allahın günü görüyoruz
    Cevapla
  • Mahmut 1 yıl önce Şikayet Et
    Kızlarımız Ana ve Ninelerimize benzerseler mesele kalmaz Nüfusda artar aile hayatıda geri gelir
    Cevapla
  • Bir adem 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu arada kadınların çocuk yapma isteğini azaltma yetmediğinden, kadın cinayetleri, kadına şiddet gibi olguları medyada çok öne taşıyıp, kadınların evlenmesini önlemeye çalışıyorlar. Diğer yandan aileleri bozmak da önemli hedef. Fıtrat dışı hayatı da (lgbt) bu sebeple körüklüyorlar. Hedef insanların birbirinden uzaklaşması ve yalnızlaşması.
    Cevapla
  • Bir adem 1 yıl önce Şikayet Et
    Eski topluluklarda bir çok milletler bu şekilde yok olmuş. Refaha kavuşunca çocuk sayısı azalıyor. Sonra refah düzeyi az olduğu halde az imkanlarla yaşamaya alışmış ve çok nüfuslu topluluklar gelip mevcutlarla yer değiştirmiş. Günümüzde dünyada gücü elinde bulunduranlar sırtından geçinecek kadar insanların varlığını hedefliyorlar. Bunun için de tüm toplumsal olguları yönetip, kontrol ediyorlar.
    Cevapla
  • Bir adem 1 yıl önce Şikayet Et
    Dünyada planlı bir nüfus azaltma uygulanıyor. Burada yorum yazanların bir kısmı hayat pahalılığını ifade etmişler. Geçim şartları çocuk yapmayı zorlaştırıyor deniliyor. Burada iki değerlendirme yapmamız gerekiyor. Birincisi hali vakti yerinde olanlar hiç çocuk yapmıyorlar. Bunun sebebi ise rahatlarının bozulmasını istememeleri. Yani neslin devamı diye bir düşüncenin kaybolması. İkinci durum ise evet geçim bakımından sıkıntıda olabiliriz. Ancak iki kişinin doyduğu ile iki kişi daha doyar. Burada doyma değil de günün yaşam konforuna uygun düzeyde yaşamadan kısmak istenmemesi karşımızdadır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İmamoğlu'ndan tepki çeken Hamas çıkışı!
Beşiktaş'ta çok sayıda araç birbirine girdi! Ortalık savaş alanına döndü