Muhalefet ve Alman basınının yeni yasa için çifte standardı! Asırlık Abdülhamid sancısı

Türkiye'de 'Dezenformasyonla Mücadele Yasası' için geri sayım devam ederken, Alman medya kuruluşu Deutsche Welle'de görev yapan Banu Güven, söz konusu yasayı karalama adına 'dezenformasyona' başvurdu.

GİRİŞ 20.06.2022 17:30 GÜNCELLEME 20.06.2022 17:30
Bu Habere 63 Yorum Yapılmış

Sosyal medyada kamunun güvenliğini korumak, doğru bilgiyi ulaştırma ve her türlü manipülasyonları engellemek adına TBMM'den geçmesi beklenen 'Dezenformasyon Yasası', muhalefet ve dış basının ağız birliği ile kirli algı operasyonlarıyla karşı karşıya kaldı.

DW'DEN ÇİFTE STANDART 

Alman menşeili DW Türkçe'de görev yapan Banu Güven, daha önce Almanya'da da yasalaşan sosyal medya yasasını görmezden gelerek Türkiye'de bilgi kirliliği ve yalan haberle mücadele adına gerçekleştirilmesi beklenen uygulamayı karalamaya kalktı.

Türkiye'de muhalefet ile birlikte ağız birliği yaparak her türlü manipülasyon ve algı operasyonunun içerisinde yer alan DW'de konuşan Güven "Mesela 2023 seçimlerinde şaibe var demek, ya da iktidardakilerin mal varlıklarıyla ilgili haber yapmak, yeni yasayla suç olarak değerlendirilebilir" dedi.

ALGI YAPARKEN İTİRAFTA BULUNDU

Güven, bu sözleriyle daha önce seçim döneminde ortaya atılan 'yalan haberlerin',  iktidar üyeleri ve aileleriyle ilgili ortaya atılan 'çirkin iftiraların' artık yapılamayacağını ima etti ve dezenformasyon yasasının ne kadar gerekli olduğunu, istemeden de olsa gün yüzüne çıkardı. 

ASIRLIK ABDÜLHAMİD SANCISI

Dezenformasyon yasasını 'Sansür yasası' olarak lanse eden Güven, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve HDP Eş Başkanı Pervin Buldan'ın daha önce Sultan 2. Abdülhamid ile ilgili söylediği 'İstibdad' söylemini de tekrarlayarak çirkin bir benzetmede bulundu.

Abdülhamid hakkındaki sözlerini yineleyen Akşener'den Erdoğan'a çirkin benzetme!Abdülhamid hakkındaki sözlerini yineleyen Akşener'den Erdoğan'a çirkin benzetme!

ALMANYA'DA DA BENZER YASA BULUNUYOR

Birçok ülke dezenformasyonla mücadelede yaşanan sorunları çözmek için yollar ararken, Almanya’daki sosyal medya düzenlemesi dikkat çekiyor.

Ülkede aşırı sağcı propaganda ile ırkçı ve nefret söylemlerinin artması üzerine Merkel yönetimi harekete geçmişti.

Aşırı sağcı grupların sosyal medya üzerinden yalan haber yayması, ölüm tehdidinde bulunması, hatta terör saldırıları öncesi bu platformlar üzerinden örgütlenilmesinin önünün alınması için hazırlanan yasa Ekim 2017’de yürürlüğe girdi.

İŞTE DEZENFORMASYON YASASI MADDELERİ

  • İnternet ortamında işlenen suçlarda yer sağlayıcısının belirlenmesinde yaşanan sorunlar nedeniyle yurt içi – yurt dışı ayrımı kalkacak.
  • Halk içinde endişe, korku ya da panik oluşturmak için, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi kamunun zararına olacak şekilde alenen yaymak suç sayılacak.
  • Kamu düzenini bozmaya yönelik yapılan dezenformasyon amaçlı bilgileri yayanlar 1-3 yıl kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.
  • Bu suçları failin gerçek kimliğini gizlemek suretiyle işliyorsa (Troll hesaplar), ceza yarı oranında artırılacak.
  • ‘Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ başlığıyla müstakil bir suç tanımı oluşturulacak. Böylelikle failde özel kast, gerçeğe aykırı bilgide özel nitelik ve eylemde elverişlilik aranacak.
  • İnternet haber sitelerinde cevap ve düzeltme hakkı teminat altına alınacak.
  • Basın ve ifade özgürlüğüyle ilişkilendirilen basın kartlarının kimlere verileceği yeniden düzenlenecek. Basın kartı gerekliliklerine uymayanların kartları da iptal edilecek.
  • Adli sicil kaydında basın kartı verilmesine engel bir suçtan mahkumiyeti bulunan kişilere bu mahkumiyetler adli sicil kaydından silinmedikçe veya yasaklanmış hakların geri verilmesine karar verilmedikçe basın kartı düzenlenmeyecek.
  • Değişiklik teklifiyle, internet haber siteleri süreli yayın kapsamına alınıyor. Böylelikle, internet haber siteleri de ilanlardan yararlanabilecek.
KAYNAK: HABER7
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 63
  • President 1 yıl önce Şikayet Et
    Satılmış fondaşlara itibar etmiyoruz.
    Cevapla
  • Urfalı 1 yıl önce Şikayet Et
    Meymenetsiz suratlı batı uşağı Banu. Ne yaparsanız yapın başaramayacaksınız.
    Cevapla
  • Beko 1 yıl önce Şikayet Et
    Onlar saldıracak ama biz yolumuzdan dönmeyeceğiz. Adı müslüman ruhu haçlı bu tezekler,hak ettiklerini bulurlar.
    Cevapla
  • usta 1 yıl önce Şikayet Et
    TÜRKİYEMİZE EJDADIMIZA hainlik yapan, RUHSUZDUR; RUHSUZ OLANDA ALLAHSIZ CC OLUR..
    Cevapla
  • Hamdi Baba 1 yıl önce Şikayet Et
    al bu maldan kalmaz birazdan. alaman malı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!