Dezenformasyonu en çok yapanlar 'sansür' diye kıvranmaya başladı

TBMM'ye sunulan dezenformasyon yasası 'yalan haber ve gerçeğe aykırı bilgilerin yayılmasını engellemek' amacı taşırken, CHP yandaşı medya bu durumu da dezenformasyona çevirerek söz konusu yasayı 'sansür' olarak nitelendirdi.

GİRİŞ 28.05.2022 14:27 GÜNCELLEME 28.05.2022 14:27
Bu Habere 83 Yorum Yapılmış

Özgür Bayrak / Haber7.com - İnternet haber siteleri ve özellikle sosyal medyada kamunun güvenliğini korumak, doğru bilgiyi ulaştırma ve her türlü manipülasyonları engellemek adına meclise sunulan ‘Dezenformasyonla Mücadele Yasası’ için bile CHP yandaşı medya kuruluşları dezenformasyon haberlere başvurdu.

MUHALİF MEDYADAN DEZENFORMASYON YASASIYLA İLGİLİ BİLE DEZENFORMASYON HABER

Halkı kin ve düşmanlığa yönelterek tahrik unsuru içeren sosyal medya paylaşımları ve bu doğrultuda söylemlerde bulunan CHP yandaşı kişilerin açıklamalarını haberleştiren ve dezenformasyonu en çok kullanan muhalif medya, yeni yasayı 'Sansür' olarak nitelendirerek yeni bir skandala imza attı. 

YALAN HABER 'DÜSTUR' DOĞRU HABER 'SANSÜR'

Geçmişte çok fazla örneğini gördüğümüz, Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere devletin bütün kurumlarına karşı yapılan yalan ve iftira dolu haberleri yanı sıra toplumun sinir uçlarına dokunan haberleri ile ilgili bazen düzeltme yayımlamalarına rağmen yalan ve dezenformasyonun merkezi haline gelen gazetenin 'doğru habercilik' ve 'doğru bilgi' için meclise sunulan yasa teklifini karalama kampanyası sürpriz olmadı. Malum geçmişi de göz önünde bulundurulduğu zaman yalan haberi düstur edinmiş gazete, doğru haber için atılan adımı da 'sansür' olarak nitelendirmesi dikkatlerden kaçmadı.

İŞTE CUMHURİYET GAZETESİ'NİN 'DÜSTURLU' HABERLERİ

SÖZCÜ'DEN HABER BAŞLIĞI KURNAZLIĞI

Sözcü Gazetesi de yeni düzenleme ile maddeleri gazetede yayımlarken, 'Sosyal medya yasası ile yeni cezalar' başlığını kullanarak kamunun doğru haber alması, devletin gizli bilgilerinin yayınlanmaması için gerekli düzenlemelerin yapılacağı yasa ile ilgili algı operasyonuna kalkıştı. 

KARAR'IN 'DOĞRU HABER' KORKUSU

Karar gazetesi de söz konusu düzenlemeyle ilgili 'Seçime doğru sansür korkusu' başlığını atarak daha önce yapılan yalan haberlerin tekrar edilememesi ihtimalinden dolayı paniğe kapıldı. 

BİRGÜN DE ŞAŞIRT!

Medyayı doğru haber ve manipülasyondan uzaklaştıracak yasa teklifini 'otosansür' olarak nitelendirerek, geçmişte yaptığı dezenformasyon içeren haberleri ile bilinen bir diğer malum gazete de şaşırtmadı. 

Milletin aleyhine olan her türlü konuda el birliğiyle adeta algı operasyonları yürüten söz konusu gazetelerin 'Doğru haber', 'Doğru bilgi' konusunda kendilerine olan güvensizliklerini bu şekilde gün yüzüne çıkararak adeta 'Biz doğru haber yapamayız' bunun adı 'Otosansür' diyerek çığırtkanlık yapmaları hiç de tesadüf sayılmaz.

İŞTE DEZENFORMASYON YASASI MADDELERİ

  • İnternet ortamında işlenen suçlarda yer sağlayıcısının belirlenmesinde yaşanan sorunlar nedeniyle yurt içi – yurt dışı ayrımı kalkacak.
  • Halk içinde endişe, korku ya da panik oluşturmak için, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi kamunun zararına olacak şekilde alenen yaymak suç sayılacak.
  • Kamu düzenini bozmaya yönelik yapılan dezenformasyon amaçlı bilgileri yayanlar 1-3 yıl kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.
  • Bu suçları failin gerçek kimliğini gizlemek suretiyle işliyorsa (Troll hesaplar), ceza yarı oranında artırılacak.
  • ‘Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ başlığıyla müstakil bir suç tanımı oluşturulacak. Böylelikle failde özel kast, gerçeğe aykırı bilgide özel nitelik ve eylemde elverişlilik aranacak.
  • İnternet haber sitelerinde cevap ve düzeltme hakkı teminat altına alınacak.
  • Basın ve ifade özgürlüğüyle ilişkilendirilen basın kartlarının kimlere verileceği yeniden düzenlenecek. Basın kartı gerekliliklerine uymayanların kartları da iptal edilecek.
  • Adli sicil kaydında basın kartı verilmesine engel bir suçtan mahkumiyeti bulunan kişilere bu mahkumiyetler adli sicil kaydından silinmedikçe veya yasaklanmış hakların geri verilmesine karar verilmedikçe basın kartı düzenlenmeyecek.
  • Değişiklik teklifiyle, internet haber siteleri süreli yayın kapsamına alınıyor. Böylelikle, internet haber siteleri de ilanlardan yararlanabilecek.

DÜZELTME VE CEVAP YAZISI
İnternet haber sitelerinde bir içeriğin ilk kez sunulmaya başlandığı tarih ile sonraki güncelleme tarihleri, her erişildiğinde değişmeyecek şekilde içeriğin üzerinde belirtilecek.
İnternet haber sitelerinde zarar gören kişinin düzeltme ve cevap yazısını sorumlu müdür, hiçbir düzeltme ve ekleme yapmaksızın, yazıyı aldığı tarihten itibaren en geç bir gün içinde, ilgili yayının yer aldığı sayfa ve sütunlarda, URL bağlantısı sağlanmak suretiyle, aynı puntolarla ve aynı şekilde yayımlamak zorunda olacak.

Yayın hakkında verilen erişimin engellenmesi ve/veya içeriğin çıkarılması kararının uygulanması ya da internet haber sitesi tarafından içeriğin kendiliğinden çıkarılması durumunda, düzeltme ve cevap metni, ilgili yayının yapıldığı internet haber sitesinin ana sayfasında 1 hafta süreyle yayımlanacak.

HAPİS CEZASI İÇEREN 29'UNCU MADDE
Düzenlemenin en çok konuşulan maddelerinden biri "dezenformasyonla mücadele" olarak bilinen 29'uncu madde. Söz konusu düzenleme ile Türk Ceza Kanunu’na "Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçu eklenecek. Bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası öngörülen maddenin gerekçesinde “internetin sağladığı anonim ortamın yalan, yanlış veya manipülatif içeriklerin artmasına neden olduğu” belirtildi. Dezenformasyonun kanaat açıklama veya haber verme haklarıyla karıştırılmaması için maddede “halk arasında endişe, korku veya panik yaratma” unsurunun aranacağı kaydedildi.

Maddede şöyle denildi:

“Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli olacak şekilde alenen yaymak suç olarak düzenlenmektedir. Fiilin, 'kamu barışını bozmaya' elverişli olması aranarak, bu suçun somut tehlike suçu olduğu vurgulanmıştır. Bunun yanı sıra 'dezenformasyon' olarak nitelendirilen bu fiillerin, kişilerin bireysel kanaatlerini açıklama veya haber verme haklarıyla karıştırılmaması için fiilin, halk arasında endişe, korku veya panik yaratma saikiyle gerçekleştirilmesi ilave bir unsur olarak aranmaktadır.

KİMLİĞİ GİZLEMEK CEZA ARTIRIMI SEBEBİ
“Belirtmek gerekir ki, dezenformasyona konu içerik, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili doğrudan asılsız bir bilgi olabileceği gibi tahrif (değiştirilmiş) edilmiş bir bilgi de olabilecektir. Suçun, failin gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hali, cezada artırım sebebi olarak öngörülmektedir.”

MİT'E YÖNELİK SUÇLAR KATALOG KAPSAMINDA
Katalog suçlarla daha etkin mücadele amacıyla yurt içi yurt dışı ayrımı kaldırılacak. Söz konusu düzenlemenin gerekçesinde yapılan değişiklikle "yurt dışındaki bir intihara yönlendirme içeriğine müdahale edebilen Başkanın, yurt içindeki intihara yönlendirme içeriğine de müdahale edebileceği" ifade edildi.

Milli İstihbarat Teşkilatı'nın faaliyetleri ve personeline yönelik suç teşkil eden içerikler katalog suçlar kapsamına dahil edilecek.

BASIN KARTI DÜZENLEMESİ

Teklifle; yargı kararları doğrultusunda basın kartının basın ve ifade özgürlüğüyle ilişkilendirilmesi sebebiyle basın kartının kimlere verileceği kanunla yeniden düzenleniyor.

Basın kartı başvurusu İletişim Başkanlığına yapılacak. Basın kartı, resmi nitelikte bir kimlik belgesi olarak kabul edilecek. Basın kartı talep edenlerin başvuruda bulunabilmeleri için 18 yaşını bitirmiş olması, en az lise veya dengi bir eğitim kurumundan mezun olması, kısıtlı veya kamu hizmetlerinden yasaklı olmaması şartı aranacak.

HÜKÜM GİYMEMİŞ OLMA ŞARTI
Ayrıca basın kartı talep edenlerin başvuruda bulunabilmesi için Türk Ceza Kanunu'nun 53'üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı 5 yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da şantaj, hırsızlık, sahtecilik, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma,milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar, casusluk suçları ve terör suçlarından (...) hüküm giymemiş olması gerekiyor.

NİTELİKLER KAYBEDİLİRSE  BAŞKANLIKÇA KART İPTALİ
Basın kartı sahibinin, sahip olması gereken nitelikleri kaybettiğinin anlaşılması halinde bu durumda Komisyon değerlendirmesine gerek kalmadığından basın kartının Başkanlıkça iptal edilmesi öngörülüyor. Basın kartı sahibinin, basın ahlak esaslarına aykırı faaliyet ve davranışlarda bulunması halinde basın kartlarının Komisyon kararıyla iptal edilmesi düzenleniyor.

Yabancı medya mensuplarının basın kartını hangi şartlarda alacağı düzenlenerek, basın kartı alım işlemlerinde karşılıklılık esasının da gözetileceği hüküm altına alınıyor.

KAYNAK: HABER7
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 83
  • ahmed 1 yıl önce Şikayet Et
    bu gazeteler sansür diyorsa iyi birseydir
    Cevapla
  • A.A.A 1 yıl önce Şikayet Et
    Yalan ve Sahtekarlık, CHP ve yanına Taktığı 5 Ortağının Kanına işlemiş... Bunlara Oy vermeyin, bu güzelim Vatanımıza zarar vermelerine izin vermeyelim.!
    Cevapla
  • Konyalı 1 yıl önce Şikayet Et
    Yalancı Kemalın yalakaları demek yalan söyleyemeyecek
    Cevapla
  • vatansever 1 yıl önce Şikayet Et
    Adı üstünde YAALAAN !
    Cevapla
  • Ahmet Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Nihsyet YALAN HABER SUÇ OLUYOR YASASIN!!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!
CHP kurmayları açıkladı! İşte Özel'in Erdoğan'a götüreceği konular