İzmir'deki deprem sonrası 3 uzmandan aktif fay hattı uyarısı

İzmir'de 7 vatandaşın yaralanmasıyla sonuçlanan 4.9 büyüklüğündeki depremin ardından Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Prof. Dr. Şükrü Ersoy ve Prof. Dr. Okan Tüysüz bölgedeki aktif fay hattıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

GİRİŞ 04.11.2022 10:49 GÜNCELLEME 04.11.2022 11:12
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

İzmir bu gece 03.29'da 4.9 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Buca merkezli depremde ilimizde Konak'ta bir cami minaresi yıkılırken, 1'i ağır 7 vatandaş panikle yüksekten atlayarak yaralandı.

6 SAATTE 80 ARTÇI DEPREM

AFAD'dan yapılan açıklamada "Dün gece 03.29 da Buca (İzmir) da meydana gelen Mw 4.9 büyüklüğündeki depremden sonra, saat 09:50 itibarıyla büyüklükleri 1.0 ile 2.7 arasında değişen 80 artçı deprem meydana gelmiştir.  Bölgedeki hasarlı yapılara girilmemesi önemle rica olunur." denildi.

UZMANLAR DEĞERLENDİRDİ

Depremin ardından uzmanlar korkutan sarsıntıya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

PROF. DR. SÖZBİLİR: BUCA FAYI 6'DAN BÜYÜK DEPREM ÜRETEMEZ, PANİK YOK

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Buca ilçesi merkezli 4.9 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklama yaptı. Buca Gölet ile Gaziemir arasındaki fayın kırıldığını belirten Prof. Dr. Sözbilir, "Bizim yaptığımız jeolojik çalışmalara göre; bu fay, batıda Tuzla Fayı'na bağlanan bir fay. Eğim atımlı normal fay türünde. Sisam Fayı gibi çalışan bir fay. Bilindiği gibi İzmir'de can ve mal kaybına neden olabilecek deprem büyüklüğü 6 ve üstü. Fakat Buca Fayı 6'dan büyük deprem üretemez. Panik yaratacak bir durum yok. Buca Fayı, 5 kilometre uzunluğunda. Üreteceği deprem de 5 büyüklüğünde. 4.9'luk depremden sonra artçılar başladı. Daha da sürecektir, 3.7 gibi artçı depremler beklenebilir" dedi.

PROF. DR. ŞÜKRÜ ERSOY: ALÜVYON ZEMİNLER DEPREMİ DAHA BÜYÜK HİSSETTİRİR

Prof. Dr. Şükrü Ersoy da şu bilgileri paylaştı: Malum İzmir bir deprem bölgesi. Dolayısıyla İzmir’in her tarafında faylar var. Marmara gibi değil, çok sayıda fay var. Bu faylarda yıkıcı bir deprem meydana gelmedi ama gelmeyeceği anlamına da gelmiyor. 4 üzerindeki depremler insanlar tarafından hissedilip, kaygıya neden olabiliyor. Alüvyon zeminler depremi daha büyük hissettirir. Yapılarda hasarlara neden olabiliyor. 4,9’luk depremin bir binayı yıkması, zarar vermesi mümkün değil fakat sarsıntıyı olduğundan daha fazla hissettirir. Ülkemizde 5.0’e varan depremler zarar verebiliyor. Bu şiddette depremlerde binanın zarar görmesi için malzemesinin çok kötü olması gerekiyor. Genellikle bunu kırsal kesimlerde yaşıyoruz ama Batı’da bu büyüklükteki depremlerde zarar görmemiz çok affedilir bir şey değil. Bu, yapısal stok açısından çok hazır olmadığımızı gösteriyor. Bu işin şakası yok. 2020 örneğinden konuşacağımız gibi, modern binalar bile 6,9’luk depremde hasar görmüş, yıkılmıştı. Deprem aniden gelebiliyor. Yapısal stoğumuzu çok iyi hazırlamamız gerekiyor ve her an hazır olmak adına çalışmaları sürdürmemiz gerekiyor. Daha büyük deprem gelir mi gelmez mi kehanetinde bulunamayız, spekülatif yaklaşım olur. Bir süre daha artçılar olabilir. Ama 4,9’luk depremin artçılarının 4.0’ü geçmemesi gerekir.

"İZMİR İÇİNDE AKTİF FAYLAR VAR. O FAYLARDAN BİRİ TUZLA FAYI"

Prof. Dr. Okan Tüysüz NTV canlı yayınında depremle ilgili şu bilgileri paylaştı: Şu anda yapılan araştırmalar var bölgede. İzmir içinde aktif faylar var. O faylardan biri Tuzla fayıdır. Mutlaka hazırlıklı olmalıyız. Uzun yıllar içinde depremler olmuştur olacaktır. 2020’de olan Deprem İzmir’in 70 KM uzaklığındaydı, buna rağmen 117 cana mal olmuştu. Bu da tabi yapılaşmada yaptığımız hataların sonucu. Önümüzdeki süreçte yapılaşmaya son derece dikkat etmeli, depreme hazırlıklı olmalıyız.

Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 6
  • Jeom. Behzat G. 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu gun olan mg:4.9 'luk deprem binalarda yorgunluk yapar, demir ve beton bütünlüğünü ve de demir donatı bağlantı noktalarını zayıflatır. 30/0/2020 y mg:6.9 İzmir depremi ve Ekim/2005 y yaşanan iki adet mg:5.9 ile beşten fazla mg:5.-5.7'lik depremler binaların taşıma ve deprem direncini zayıflattı. Bu nedenle, gelecekte yaşanacak depremlerde bina yıkımları daha çok olabilir. (Jeoloji Müh. Behzat GÖNÜL / KOCAELİ)
    Cevapla
  • Jeom. Behzat G. 1 yıl önce Şikayet Et
    Syn. Prof. Sozbilir 'in açıklamasına hatırlatmalar yapmaktayım. Şubat-2002 y Mg:6.0 ' lık depremin yüzey izi iki km ve ''eğim atımlı fay'' 'da oldu. Buca fayı eğim atımlı ve 6 km uzunlukta...! Buca 'da olabilir bir mg:6.0 deprem, 30/10/2020 y mg:6.9 'lük deprem yorgun binaları daha kuvvetli etkiler.
    Cevapla
  • Osmanlı 1 yıl önce Şikayet Et
    365 gün Allah cc savaş açmış şekilde cebelleşiyorsunuz iki saniye sallanınca can tatlı atıp duruyorsunuz kendinizi. Canilerden çal bellayı çaldırsaydınız. Motivasyon olurdu size. Rlin gevur memleketinde muhafazakar rahatça yaşatken memleketin izmirde yaşayamamak ne acı.
    Cevapla
  • hakan 1 yıl önce Şikayet Et
    hani celal şengör o açıklama yapmamıs kendi işi hariç her işle ilgilenen adam ülkenin encok konuşan ve bir işe yaramayan sapkın kendi mesleği hakkında hiçbir fikri yokmu
    Cevapla
  • Jeom. Behzat G. 1 yıl önce Şikayet Et
    Deprem afet zararlarını azalmada, ilk yöntem uygun zeminlere veya güçlendirilen zeminlere, projesine ve tekniğine uygun binalar yapmak olduğunu bilmekteyiz. İkinci yöntem, depremlerin önceden tahmini ve tespitinin apilmasi ile deprem öncesi alınacak önlemler ile zarar azaltılmasıdır. (Jeoloji Müh. Behzat G.)
    Cevapla
  • Jeom. Behzat G. 1 yıl önce Şikayet Et
    Jeoloji Mühendisi olarak depremlerin önceden tespiti konusunda yaptığım başarılı çalışmalar tv ve basında yer almaktadır. Başta, 17/08/1999 y mg:7.4 'lük Kocaeli depremi ve halen depremleri önceden tespitini yapabilmeyi sürdürmekteyim ve bu işi bırakmayacağım. (Jeoloji Müh. Behzat Gönül / Kocaeli. )
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul, Ankara ve İzmir'de ücretsiz toplu ulaşım kararı!
Ankara'da sağanak şiddetlendi: Meteoroloji'den 14 il için kuvvetli yağış uyarısı!