Bunun adı ibadet yasağı... Namaz molası isteyen yolcuya 'laiklik' vurgulu red cevabı!

Şehirlerarası taşımacılık firması Öz Erciş Seyahat, molaların namaz saatlerine göre ayarlanması talebine "laiklik" bahanesiyle karşı çıktı.

Bunun adı ibadet yasağı... Namaz molası isteyen yolcuya 'laiklik' vurgulu red cevabı!
Bunun adı ibadet yasağı... Namaz molası isteyen yolcuya 'laiklik' vurgulu red cevabı!
GİRİŞ 06.11.2022 17:14 GÜNCELLEME 07.11.2022 09:20
Bu Habere 956 Yorum Yapılmış

Başörtüsü serbestiyetinin kanuni güvence altına alınmasıyla ilgili çalışmalar gündemdeki yerini koruyorken, Anayasa'nın 14. maddesiyle korunan ibadet hakkı ihlal edilmeye devam ediyor. Şehirlerarası otobüsler ve tur firmalarının ibadet saati gözetmeksizin gerçekleştirdiği yolculuklar zaman zaman tartışma konusu olurken, son olarak Öz Erciş Seyahat "namaz yasağı" ile adından söz ettirdi.

3 DAKİKAYI ÇOK GÖRDÜLER

Öz Erciş Seyahat firmasının otobüsü ile yolculuk yapan bir vatandaşın, öğle ve akşam namazları için 3 dakikalık mola süresi talebinin reddedildiği sosyal medyaya yansıdı. Abdullah Gündüz isimli yolcu, şahsi Twitter hesabından şu paylaşımı yaptı:

"65 DH 854 plakalı 'Öz Erçiş Seyahat' isimli seyahat firması öğle ve akşam namazları için 3 dakika mola talep etmeme rağmen inatla mola veremeyeceğini, namazı sonra kılabileceğimi ve bu ricamı tüm yolcuların hakkına girmek olduğunu iddia ederek talebimi reddetmiştir

Sosyal medyada gündem olan paylaşım üzerine firma, tepkilere "laiklik" vurgulu bir mesajla cevap verdi.

Öz Erciş Seyahat adına açıklama yapan avukat Tuncay Keserci, şehirlerarası otobüsün molalarının ayarlanmasında ibadet saatlerinin dikkate alınması talebine karşılık, "Anayasa'nın 14. maddesine göre anayasada tanımlı hakların hiçbiri özellikle demokratik ve laik anlayışı ortadan kaldırma amacıyla kullanılamaz." gibi tuhaf ifadelere yer verdi.

Laiklik kalkanı ardına sığınan firmanın konuya ilişkin hukuki açıklaması şöyle:

"Otobüs gibi toplu taşıma araçlarının önceden belirlenen güzergâhlar ve bu güzergahlar üzerinde bulunan mola yerleri dışında, hayati tehlike arz edecek durumlar hariç olmak üzere durması, bizzat toplu taşıma sisteminin bu niteliğinden dolayı amaca uygun değildir. Anayasanın 2. maddesinde Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak tanımlanmıştır. Anayasanın 14.maddesine göre, anayasada tanımlı hakların hiçbiri, özellikle demokratik ve laik anlayışı ortadan kaldırma amacıyla kullanılamaz. Anayasanın 23.maddesi 'yerleşme ve seyahat hürriyeti'ni ve 24.maddesi 'din ve vicdan hürriyeti'ni güvence altına almıştır.
Buradan hareketle müvekkil şirketin sadece bir veya birkaç yolcu ibadet edecek diye ibadet etmeyen ve öngörülen zamanda varmak istediği noktaya ulaşmak isteyen diğer yolcuların, bahsi geçen anayasal haklarını görmezden gelmesi şirket politikamız nedeniyle mümkün değildir. Tüm yolcuların bu prensiplere saygı duymasını beklediğimizi kamuoyuna saygı ile duyururuz"

Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 956
  • 345252 1 yıl önce Şikayet Et
    Ya adamın biri çıkmış arabada kilsaydin namazını diyor adam hiç namaz kilmamis hayatında gelip burada ahkam kesiyor adam bu kere kipleyi nasıl ayarladı sadece yobazlık bu başka birşey deyil
    Cevapla
  • Kral 1 yıl önce Şikayet Et
    Namaz kılmak isteyen otobüste de kılar, herkes için her yerde araç durmaz. Mola zamanı kılarsın namazını zaten seferisin kazasını da kılarsın . Bahanelerinizle ortamı germeyin boş konuşmayın. Millete de dinsiz muamelesi yapmak size mi düştü siz mi belirlediniz Allah'ın yerine !!!
    Cevapla
  • mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Namazın kazasımı olur be adam.
    Cevapla
  • Dost 1 yıl önce Şikayet Et
    Elhamdulillah muslumanim Ama namaz saatine gore nasil ayarlasin o zaman hep o saatte sefer yapmasi lazim bide diger yolcularin hakkina girmis olur belkide Adam musluman degil beklemek istemiyi 5 dakika da olsa sonucta beklemek istememesi onunda hakki o yuzden baskasinin hakkina girmeden ibadet etmek en iyisi diye dusunuyorum firma da laiklik vurgusu yapmis o da ayri bi konu musluman ulkedeyiz Ama o hak hukuktan bahsettse tamam da Ama laiklik. Vurgusu yapmasi art niyet
    Cevapla
  • mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    merak etme Müslüman olmayanlar Müslümanlarının daha çok saygı duyuyor
    Cevapla
  • Gaziantep 2701 1 yıl önce Şikayet Et
    Van Erciş ten ve benzeri uygulamayı destekleyen firmadan bilet almam olur biter...niye sorun edersiniz ki...
    Cevapla
  • Muhammed 1 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşler firma durmuyorsa o firmadan bilet alan her namaz kılan müslüman ona kazanç sağlamış olur.Müslümanlar olarak bu tarz firmalar teşhir edilmeli ve boykot uygulanmasıda gereklidir. Binmeyin bindirmeyin ki bir daha ki sefer değil yolcu, taşıyacak çöp dahi bulamasınlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Beşiktaş Dolmabahçe'de 1 puanı 90+7'de kurtardı
Kassam Tugayları duyurdu: Son zamanların en büyük darbesi! İsrail şoka uğradı