Yasakçılara karşı düzenleme şart! Seyahatlarde 'namaz molası' için yönetmelik talebi

Şehirlerarası otobüs firmalarının mola saatlerini namazlara göre ayarlamaması tartışmalara yol açarken, yolcuların taleplerine kulak verilmesini isteyen ilahiyatçılar, hukukçular ve STK temsilcileri namaz molası için düzenleme istiyor.

Yasakçılara karşı düzenleme şart! Seyahatlarde 'namaz molası' için yönetmelik talebi
Yasakçılara karşı düzenleme şart! Seyahatlarde 'namaz molası' için yönetmelik talebi
GİRİŞ 08.11.2022 12:49 GÜNCELLEME 08.11.2022 12:49
Bu Habere 79 Yorum Yapılmış

Yüzde 99’u Müslüman olan Türkiye’de bazı seyahat firmalarının namaz hassasiyetsizliği devam ediyor. Hemen her gün binlerce insan şehirlerarası yolculuk yaparken, seyahat firmalarının molalarında “vakit namazı” ayarı yapmaması şikayetlere konu oluyor. Öz Erciş Seyahat’in, yolcusunun 3 dakikalık namaz molasını reddetmesiyle yeniden gündem olan bu hususla ilgili, şehirlerarası otobüs firmalarının mola saatlerini “vakit namazları”na göre ayarlamaları için düzenleme talebinde bulunuluyor.

İLAHİYATÇI ÜNAL: NAMAZ EN HAKLI TALEPTİR

Yeni Akit gazetesine konuşan Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkanı Nuri Ünal, otobüs firmalarının diğer ticari firmalar gibi müşteri memnuniyetini takip etmeleri gerektiğini söyleyerek, "Dolayısıyla yolcuların kişisel ve diğer ihtiyaçlarıyla ilgili gerekli düzenleme yaparlar. Yolcularımızın namaz kılma talebi de haklı ve en tabi taleptir. Namaz vaktinde veya vakit çıkmadan mola verilmesi otobüs firmalarınca ayarlanabilir. Bu konuyu bir karmaşa veya karşılıklı çekişme alanı yapmamak gerekir. Çözüm mutlaka bulunur. Yolcular da imkan dahilinde alacakları bileti kendilerine göre ayarlayabilirler. Kısaca firmalardan beklentimiz de mola saatlerinin namaz vakitlerine göre ayarlanmasıdır” dedi.

HUKUKÇU ÇEŞİTCİOĞLU: TARAFSIZLIK, DİNSİZLİK DAYATMASI DEĞİLDİR

Diriliş Postası gazetesine değerlendirmelerde bulunan Avukat Sait Mürsel Çeşitcioğlu, namaz molası vermeyen firmaların yaptığının hem insani olarak hem hukuk nezdinde kabul edilemez olduğunu söyledi. Laikliğin ana vatanı Avrupa'dan benzer örnekler veren Avukat Çeşitcioğlu, "Laiklik, devlete dair siyasi bir ilkedir; otobüs yolculuğu bir özel hukuk sözleşmesidir. Tarafsızlık, kamusal alana dinsizlik dayatması olarak yorumlanamaz. Bu konuda emsal olarak AİHM’in Lautsi-İtalya kararına bakılabilir. Devlet okullarında bile sınıflarda zorunlu haç bulunması, AHİM'e göre tarafsızlığı ihlal etmemiştir. Mesela İngiltere'de Sihler, inançlarındaki sarık zorunluluğu nedeniyle motosiklet sürerken kask takmaktan muaftır. AİHM'in bu konudaki kararlarında ilkesel prensipler vardır, esasen samimiyet ve zorunluluğa bakılır." ifadelerini kullandı.

MEVZUATTA 'MESCİD' VAR, DEMEK Kİ İHTİYAÇ

Avukat Sait Mürsel Çeşitcioğlu bu örnekler üzerinden namaz molasına tahammül edemeyen firmanın tavır ve uygulamasına ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

"Otobüs yolculuğu bakımından ise namaz bırakılmaz, kısa kesilir. Namaz Müslümanların farz ibadetlerindendir. Kara yolunda sabah ve akşam namazları anlıktır, vakit geçebilmektedir. Çok kısa süreli uygun bir yerde namaz talebi meşrudur ve samimidir. Çünkü namazın şartlarından biri vakittir. Uçak ve trende ise yolculuk öngörülebilirdir ve kişiler bilet alırken yolculuk tercihlerini namaz vakitlerine göre ayarlayabilir. Ancak otobüs yolculuğu uzundur ve duraklar sözleşme yapılırken firma tarafından taahhüt edilmemiştir. Çünkü yolculuk ilişkisindeki şartlar, özel durumları da barındırır. Bir çocuğun tuvaleti geldiğinde, bir kişi hasta olduğunda bile o otobüs uygun yerde durabilmelidir. Çünkü orada korunmaya değer üstün bir menfaat vardır. Karayolları mevzuatı dinlenme tesislerinde mescitleri de konu alır, demek ki bu ihtiyaç da kanun koyucu tarafından öngörülmüş bir yolculuk halidir. Firmanın açıklaması gayrimedenidir."

Bunun adı ibadet yasağı... Namaz molası isteyen yolcuya 'laiklik' vurgulu red cevabı!Bunun adı ibadet yasağı... Namaz molası isteyen yolcuya 'laiklik' vurgulu red cevabı!

STK TEMSİLCİSİ TÜRKMENOĞLU: İBADETLER İKTİDARLARIN VARLIĞINA ENDEKSLİ OLMAMALI

Daha önce benzer şikayetler üzerine meseleyi Diyanet İşleri Başkanlığı'na götüren Uluslararası Bilgi ve Algı Derneği Başkanı Ömer Lütfi Türkmenoğlu yaşananları gazetemize değerlendirdi. Türkmenoğlu "Ben de şehirlerarası seyahatlerde uçak ve otobüs kullanıyorum. Özellikle sabah namazı vakti dar olduğu için namaz için 5 dakikalık mola otobüsü kullanan şoförün ve firma prensiplerinin inisiyatifine bırakılıyor. Birkaç kez otobüsten inmek durumunda kaldım. Peygamberimiz (s.a.v.) sabah namazının dünya ve içindekilerden daha önemli olduğunu söylüyor. Özellikle sabah namazı İslamiyet'in ilk savaşı Bedir Savaşı'nda bile terk edilmedi. Bu konuda firmanın 'laiklik' ekseninde yaptığı açıklama sap ile samanı birbirine karıştıran eski Türkiye'nin hala varlığını sürdürdüğünün bir delili." diye konuştu.

Türkmenoğlu, "Bugün inananların ibadetlerini yapabildiği sosyolojik ortam iktidarların varlığına endeksli olmamalı. İslam ezelden ebede İslam'dır" sözlerini sarf etti.

YÖNETMELİK VEYA KHK GEREKİYOR

Başkan Türkmenoğlu, şunları kaydetti:

"2021 Mayıs ayında Diyanet İşleri Başkanımıza durumu ifade eden bir yazı yazmıştık. Diyanet İşleri Başkanlığımız aynı dönemde Ulaştırma ve Altyapı, İçişleri, Ticaret, Kültür ve Turizm Bakanlıklarımıza talep içeriği ile ilgili bir yazı yönlendirmişti. konu ile ilgili bir yönetmelik veya kanun hükmünde kararname bile çıksa ciddi manada rahatlama olacak"

Bunun adı ibadet yasağı... Namaz molası isteyen yolcuya 'laiklik' vurgulu red cevabı!

KAYNAK: YENİAKİT VE DİRİLİŞPOSTASI
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 79
  • Etkisiz eleman 1 yıl önce Şikayet Et
    Kamil koç firması ile, Ramazan ayında biri sahur, biri iftar saatinde hizmet almada sorun yaşadık. Firmaya mail yazdım. Cevap bile vermemişlerdi. O günden beri araçlarına binmiyorum.
    Cevapla
  • ADIYAMAN'LI 1 yıl önce Şikayet Et
    Devlet yöneticilerimizin bu haklı talebimize çok geç kalınmasıyla beraber bir an önce mağduriyetimizi gidermelerini rica ederiz. Namazımız şoförlerin saçma sapan bahane veya keyfiyetine artık bırakılmamalıdır. Diyanet İşleri Başkanlığımız'ın da bu konuyla yakından ilgilenip mağduriyete ve mesuliyete son verilmelidir.
    Cevapla
  • AYKIRI 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunları biz böyle yapıyoruz. Akrabamız diye-tanıdığımız diye-yolda kek ikram ediyor diye... bunlara yüz vermeyelim, onlar da "laikliklerini " taşıyıp onlardan kazansınlar.
    Cevapla
  • ali haydar 1 yıl önce Şikayet Et
    ben de tokat seyahatle kavga ettim. durmaması gereken 6 yerde dur ancak benim 5 dakika namazıma olmaz dediler. ben de onlara "eğer müslümansanız, gelin benimle beraber sabah namazınızı kılın, yoksa eğer müslüman değilseniz dinime saygı duyun" ve durmaması gereken yerde durduğunu yüzlerine vurunca "tamam tamam " dediler.
    Cevapla
  • numan 1 yıl önce Şikayet Et
    bence en etkili yol bilet alırken soracaksın namaza duruyor musunuz. hayır derse bilet almayacaksın. çünkü bunların dini imanı para olduğundan bu dilden anlarlar. belki yolculuk biraz zorlaşacak ama en azından müslümanın parası bu tiplere gitmemesi lazım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD ve İran'dan gizli toplantı
Eşsiz koleksiyon... ABD 90 yıl sonra İran'a iade etti!