'Öz Erciş'in namaz yasağı dünya basınında!

Namaz kılmak isteyen bir yolcuya "laiklik" bahanesiyle mola izni vermeyen Öz Erciş Seyahat, İngiliz The Guardian gazetesinde haber oldu. Gazete haberde, "Türkiye'de laiklik tartışması yeniden alevlendi" yorumu yapıldı.

'Öz Erciş'in namaz yasağı dünya basınında!
'Öz Erciş'in namaz yasağı dünya basınında!
GİRİŞ 09.11.2022 17:18 GÜNCELLEME 09.11.2022 17:18
Bu Habere 162 Yorum Yapılmış

Öz Erciş Seyahat firmasının 28 Şubat sürecini hatırlatan uygulaması dünyanın da gündemine geldi.

İngiliz The Guardian gazetesi, seyahat sırasında namaz molası vermek isteyen bir yolcuya sosyal medyada laiklik vurgulu bir yanıt vermesiyle gündem olan Öz Erciş Seyahat'le ilgili bir haber yayınladı. "Türkiye'de laiklik tartışması yeniden alevlendi" başlığı atılan haberde, "Otobüs şoförünün bir yolcunun namaz kılabilmesi için durma konusundaki isteksizliği, çoğunluğu Müslüman olan ülkede laiklik konusunda yeni bir tartışmanın ateşlenmesine neden oldu" yorumu yapıldı.

Bunun adı ibadet yasağı... Namaz molası isteyen yolcuya 'laiklik' vurgulu red cevabı!Bunun adı ibadet yasağı... Namaz molası isteyen yolcuya 'laiklik' vurgulu red cevabı!

Gazeteduvar.com'un haberine göre, The Guardian'ın konuya ilişkin metninde "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan döneminde bu ilkenin erozyona uğramasına rağmen, çoğunluğu Müslüman ancak laik bir geleneğe sahip ülkede uzun süredir devam eden tartışmanın son örneği" denildi.

The Guardian gazetesi yayınladığı haberde, “Otobüs şoförünün bir yolcunun namaz kılabilmesi için durma konusundaki isteksizliği, çoğunluğu Müslüman olan ülkede laiklik konusunda yeni bir tartışmanın ateşlenmesine neden oldu” yorumunu yaptı.

"LAİKLİK MÜSLÜMANLARI DA KORUR"MUŞ

Haberde olayla ilgili detaylar paylaşılırken firmanın avukatı Tuncay Keserci'nin, "Sanki insanları namaz kılmaktan alıkoyuyormuşuz gibi bir linç kampanyasının kurbanlarıyız. Laiklik dindar olmadığımız anlamına gelmez. Laiklik Müslümanları da korur" ifadelerine de yer verildi.

Yasakçılara karşı düzenleme şart! Seyahatlarde 'namaz molası' için yönetmelik talebiYasakçılara karşı düzenleme şart! Seyahatlarde 'namaz molası' için yönetmelik talebi

3 DAKİKAYI ÇOK GÖRDÜLER

Abdullah Gündüz isimli bir kişi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, seyahat ettiği otobüs firması Öz Erciş'in kendisine namaz molası için izin vermediğini iddia etti. Gündüz "65 DH 854 plakalı 'Öz Erciş Seyahat' isimli seyahat firması öğle ve akşam namazları için 3 dk mola talep etmeme rağmen inatla mola veremeyeceğini, namazı sonra kılabileceğimi ve bu ricamı tüm yolcuların hakkına girmek olduğunu iddia ederek talebimi reddetmiştir" ifadelerini kullandı.

Firmanın açıklaması olduğu öne sürülen metinde anayasa ve laiklik vurgusu yapılarak şu ifadeler yer aldı:

"Otobüs gibi toplu taşıma araçlarının önceden belirlenen güzergahlar ve bu güzergahlar üzerinde bulunan mola yerleri dışında, hayati tehlike arz edecek durumlar hariç olmak üzere durması, bizzat toplu taşıma sisteminin bu niteliğinden dolayı amaca uygun değildir. Anayasanın 2.maddesinde Türkiye Cumhuriyet, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak tanımlanmıştır. Anayasanın 14.maddesine göre, anayasada tanımlı hakların hiçbiri, özellikle demokratik ve laik anlayışı ortadan kaldırma amacıyla kullanılamaz. Anayasanın 23.maddesi 'yerleşme ve seyahat hürriyeti'ni ve 24.maddesi 'din ve vicdan hürriyeti'ni güvence altına almıştır.

Buradan hareketle müvekkil şirketin, sadece bir veya bir kaç yolcu ibadet edecek diye, ibadet etmeyen ve öngörülen zamanda varmak istediği notkaya ulaşmak isteyen diğer yolcuların, bahsi geçen anayasal haklarını görmezden gelmesi şirket politikamız nedeniyle mümkün değildir. Tüm yolcuların bu prensiplere saygı duymasını beklediğimizi kamuoyuna saygı ile duyururuz."

Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 162
  • Ne demiş 1 yıl önce Şikayet Et
    Kimse bu otobüs firmasından bilet almasın yazıklar olsun size
    Cevapla
  • Demirezen 1 yıl önce Şikayet Et
    Boykota maruz kalırsa eminim putunu helva niyetine yer. Hiç bir trafik kuralı takmayan bu tipler nede sağlam laikçiymiş.
    Cevapla
  • Çobanoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Müslümanım diyen her kişi zorunlu olmadıkça bu firmayla yolculuk yaparsa imanını kontrol etsin.
    Cevapla
  • Peyami 1 yıl önce Şikayet Et
    Kaza namazı kılarsın ortalığı karıştırmaktan başka birşey değil sırf senmisin müslüman
    Cevapla
  • Cemil 1 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşım namaz sadece elde olmayan zaruri hallerde kazaya bırakabilir, yolculuk esnasında araç hareket halindeyken oturarakta kılabilirsin fakat burada otobüs firması namaz saatlerini dikkate alarak molalar verebilir zaten uzun yolculukta seferi kılıyorsun namaz uzun sürmüyor, önemli olan firmanın niyeti.
    Cevapla
  • Caner 1 yıl önce Şikayet Et
    Aman şoför bey çişim geldi dese şoför onun istediğini anında yapıyor ama!
    Cevapla
  • Türkiyeli 1 yıl önce Şikayet Et
    Binmeyin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Filistin bayrağı açan Türk sporcuya madalya tehdidi
Kurbanlık pazarlığı başladı! İşte büyükbaş küçükbaş hisse fiyatları...