Köpek ısırmasıyla kuduz olan çocuk hayatını kaybetti

Son dakika haberi: Hacettepe Hastanesi'nde kuduz tanısıyla tedavi gören 10 yaşındaki Mustafa Erçetin hayatını kaybetti. Mustafa'nın ölümü tüm Türkiye'yi yasa boğdu. Vatandaş, tehlikeli köpeklerin toplatılmasını istiyor.

Köpek ısırmasıyla kuduz olan çocuk hayatını kaybetti
Köpek ısırmasıyla kuduz olan çocuk hayatını kaybetti
GİRİŞ 09.11.2022 13:50 GÜNCELLEME 09.11.2022 14:48
Bu Habere 279 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: Bitlis'te köpek ısırması sonucu kuduz olan Mustafa Erçetin hayatını kaybetti.

Adilcevaz ilçesinde 9 yaşındaki Polat Ergün ile 10 yaşındaki Mustafa Erçetin köpek tarafından ısırılmıştı.

İki çocuk kuduz şüphesiyle ilçedeki tedavilerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edilmişti.

Yapılan testlerde Erçetin'de kuduz virüsüne rastlanmıştı. Hırçın davranışlar sergileyen ve tükürük salgısı artan çocuk, 21 Ekim'de yoğun bakıma alınmıştı.

Ağırları nedeniyle uyutulan çocuğun tedavisi solunum cihazına bağlı olarak devam ediyordu.

Polat Ergün ise tedavisinin ardından taburcu edilmişti.

"GEÇ KALINMASA AŞIYLA ÖNLENEBİLİRDİ"

H.Ü İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Ali Bülent Cengiz, çocukların sağlık durumuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Geç kalınmasa aşıyla önleyebilirdik" demişti. 

Cengiz, ailenin durumu geç fark ettiğini ve çocuk hastaneye geldiğinde hastalığın ilerlediğini gördüklerini ifade etmişti.

Hayvan ısırıklarında yaranın temizlenmesinin ve hastaneye başvurulmasının önemine dikkat çeken Cengiz, "Kuduz belli bir süreden sonra durdurulamıyor ama erken tanı ölümleri önlüyor. Önce yaranın temizliğinin iyi yapılması önemli. Daha sonra sağlık kuruluşuna başvurulmalı. Yapılacak en önemli şey virüsün sinir dokusuna girmesini engellemek. 10 yaşındaki çocukta bu durum maalesef geç fark edilmiş, yoksa aşıyla hastalığı başarılı bir şekilde önleyebilirdik" demişti.

"FARKINDALIK ÇOK ÖNEMLİ"

Ailelerin bu konuda bilinçli olması gerektiğine dikkat çeken Cengiz, "Bazen çocuklar iğneden korktuğu için köpek ısırdığını anlatmıyorlar. Ailelerin, çocuğuna banyo yaptırırken iz gördüğünde üzerine gitmesi lazım. Bunun basit düşme, sıyırılma olmadığı fark edilmeli. Kuduz aşısına başladıktan sonra da aile, aşının devamını getirmekle yükümlü. Mutlaka hassasiyetle bu durumun üstünde durulması gerekiyor." diye konuşmuştu.

HER YIL 60 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYOR

Sağlık sistemine ulaşamamış kuduz vakalarında istenmeyen sonuçların doğabileceğini aktaran Cengiz, her yıl dünyada 60 bin kişinin Türkiye'de ise 2 kişinin kuduz vakasından hayatını kaybettiğini belirtmişti.

Kuduz vakaları artmıştı: Köpeklere karşı alınan önlemi hayvanseverler iptal ettirdiKuduz vakaları artmıştı: Köpeklere karşı alınan önlemi hayvanseverler iptal ettirdi

SOSYAL MEDYADA GÜNDEM OLDU

Acı haber, tüm Türkiye'de infiale neden oldu. Sosyal medyada, sokak köpeklerine karşı önlem alınması için çağrı yapıldı. 

ERDOĞAN TALİMAT VERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz yılın Aralık ayında sokakta tehlike oluşturabilecek köpeklerin toplatılması yönünde belediyelere talimat vermişti.

KAYNAK: HABER7, AJANSLAR
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 279
  • Emekli________ 1 yıl önce Şikayet Et
    Hayvan severler biraz da çocukları sevse diyorum bu Çocuğun KATİLİ KİM ???
    Cevapla
  • besici 1 yıl önce Şikayet Et
    kardeşim hercanlı sevilir ama insandan üstün tutulmaz ki
    Cevapla
  • ErenDerdiçok 1 yıl önce Şikayet Et
    Köpek sahipleri hayvancılıkla meşgul olup köpek besleyenler olmak üzere şu günlerde yörede köpeklerinizi serbest bırakmayınız ciddi kuduz vakası olabilir gezen hayvan türü ölüm üzüntü verici Allah rahmet eylesin ailesine yakınlarına sabır başsağlığı yaralı yeğenlerim şifalar bulsun .Çok seneler geçti Bingölde ciddi kuduz vakası görülmüştü yavru köpekler hariç malesef erişkinleri bireysel tüfekle silahla vurdular günlerce etkisinde kaldım enufak detay gözden kaçmamalı yöredeki vatandaşlarda dikkatli olmalılar çoban köpeği yavrusunu dudaktan öptüm kerata sevimli idi oderece köpekseverim insan sağlığıda önemli çok sıkı kontrol gerekli.
    Cevapla
  • Bahadır 1 yıl önce Şikayet Et
    ey hayvan sevenler hayvanları sevin daima ama; insanı da sevin ve düşünün biraz yaşanan olayları tarafsız bir şekilde değerlendirin
    Cevapla
  • EREN BAYHAN 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok yazık daha ne kadar bu gibi olaylara şahit olacağız ne zaman buna bir önlem alıp dur diyeceğiz! Bir insanın canı bu kadar mı basit! Hani sözde o HAYVAN SEVERLER neden sesiniz çıkmıyor! Siz hayvan sever değilsiniz! Sizin için bir insanın canı, bir hayvandan daha kıymetli, eğer çocuk yerine köpek ölmüş olsaydı siz şimdi eylem yürüyüşü yapmış olacaktınız SAHTEKARLAR YALANCILAR
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Şampiyonlar Ligi'ni kazanmıştı! Hasan Arat dünyaca ünlü teknik adamla görüşecek
CHP'li Üsküdar Belediyesi'nin ilk icraatı şaşırtmadı: Emekçileri işten çıkardılar!