Uydu vericili kara akbaba, Çatalca'da silahla öldürüldü

Bulgaristan'da bilim insanlarının, koruma programı kapsamında geçen ay uydu verici takılıp izleme altına aldığı 14 kara akbabadan biri, İstanbul Çatalca’da silahla vurularak öldürüldü.

Uydu vericili kara akbaba, Çatalca'da silahla öldürüldü
Uydu vericili kara akbaba, Çatalca'da silahla öldürüldü
GİRİŞ 30.12.2022 12:38 GÜNCELLEME 30.12.2022 12:38
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Bulgaristan'da kara akbabayı tekrar üreyen bir tür haline getirmek için başlatılan koruma programında 14 kara akbaba geçen aylarda verici takılıp doğaya salındı.

Uydu verici sinyallerinde 'Arda' adı verilen kara akbabada olumsuzluk gören Bulgaristan'daki ekip, Türkiye'deki ekiplerle iletişime geçip yardım istedi. Araştırmada, kara akbaba, İstanbul Çatalca’da silahla vurulmuş halde ölü bulundu.

BİN KİLOMETRE UÇUP GELMİŞTİ

Türkiye'de bu alanda yaptığı çalışmalarla tanınan uzman biyolog Cansu Özcan, "Arda, İstanbul'a gelmeden bin kilometre uçuş gerçekleştirdi. Bulgaristan Kuşları Koruma Derneği, 25 Aralık Pazar günü kara akbabanın vericisinden gelen sinyallerde bir olumsuzluk görünce kontrol edilmesini istedi. Çatalca yakınlarında olan Türkiye Falconry Akademi Club ekibi Abdurrahman Sönmez, Barış Kuru ve Bayram Coşkun, verici sinyalleri sayesinde hızlı bir şekilde akbabaya ulaştı ve Arda'nın vurularak öldüğünü tespit etti. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne haber verildi, vuran kişilerin yakalanması için harekete geçildi" dedi.



TÜRKİYE'DEKİ EN BÜYÜK YIRTICI KUŞ

Küresel ölçekte tehlike altındaki kara akbabaların, Avrupa'daki çoğu ülkede tükenmiş durumda olduğunu belirten Cansu Özcan, "Bulgaristan'ın da içinde olduğu birçok Avrupa ülkesi kara akbabayı ülkelerinde tekrar üreyen bir tür haline getirmek için koruma çalışmaları yapıyor. Türkiye'de ise 4 tür akbaba yaşıyor. Kara akbaba, 3 metre kanat açıklığıyla ülkemizde görülen en büyük yırtıcı kuş. Türkiye'de 150- 200 çift kara akbabanın ürediği düşünülüyor" diye konuştu.



DOĞANIN ÇÖPÇÜLERİ

Leşle beslenen akbabaların, ekosistemde çok önemli bir göreve sahip olduklarını vurgulayan Özcan, şu uyarı ve çağrıda bulundu:

"Doğanın çöpçüleri olarak da bilinen akbabalar, leşleri hızlı bir şekilde doğadan temizler, leşten kaynaklanacak hastalıkların yayılmasını engeller. Dünya üzerinde sayısı giderek azalan kara akbabaları tehdit eden birçok faktör var. Bunların başında zehirlenme ve yasadışı avcılık geliyor. Yasa dışı avcılık, Türkiye'de tahmin edilenden çok daha fazla. Avlanması yasak olan türler her gün cahilce katlediliyor. Bu duruma acil bir şekilde önlem alınmalı. Halka ve avcılara yönelik bilinçlendirme ve eğitim çalışmaları yapılmalı, denetimler artmalı ve cezalar caydırıcı olmalıdır."

KAYNAK: DHA
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 4
  • aksaray 1 yıl önce Şikayet Et
    yahu nasıl yaparsınız bu vijdansızlığı nasıl o cana kurşun sıkarsınız. o cana nasıl kıydınız be o mahlukatın rızkını sizmi veriyordunuz. yapanları allaha haval ediyorum
    Cevapla
  • Hasan dr. 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu hayvanlara kıyanlar elinize ne geçti. O hayvanın rızkını siz mi veriyordunuz, ne zararı vardı size. Bu tip "etiketli" hayvanları usulüne uygun yakalayıp, üzerlerinde istihbarat için kameralar özel çipler varsa o zaman bile öldürülmeden hangi ülkeden gelmiş ise bizim yetkililerimizde aynı hayvanları kamera ve çiplerle donatıp karşı istihbarat toplamada kullanılır. Bu hayvanların sayıları çok ama çok azaldı. Bu hayvanlar hangi amaçla ve hangi ülkede hangi maksatla kullanılırsa kullanılsın öldürülmemelidir, çünkü bunların yerini dolduracak başka hayvanlar yok.
    Cevapla
  • abdulbaki 1 yıl önce Şikayet Et
    bu elleri kırılasıcayı bulduğunuzda en az beş yıl hapis ve tamamını yatmak şartı ve beşyüzbinlira para cezası verin bakalım bütün Türkiye duyuyormu duymuyormu.
    Cevapla
  • Serdar 1 yıl önce Şikayet Et
    Elleriniz kırılsın inşallah.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bahçesini çapaladı, altın fışkırdı
205 milyon liralık vurgun! Banka denetiminde ortaya çıktı!