Rektör İnci ‘BÜMED’ işgalini anlattı: 10 yılda bitecekti, 33 yıl sürdü!

Haber 7'nin gündeme getirdiği Boğaziçi Üniversitesi’ndeki 2 futbol sahası büyüklüğündeki alanda BÜMED işgalinin son bulmasının ardından Rektör Naci İnci konuyla ilgili ilk kez konuştu.

GİRİŞ 19.01.2023 13:23 GÜNCELLEME 19.01.2023 14:02
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

Boğaziçi Mezunlar Derneğinin (BÜMED) Boğaziçi Üniversitesi’ndeki 8 bin 80 metrekarelik alanda 1990 yılından bu yana sürdürdüğü hükümranlık, Haber7’nin haberleriyle gündeme oturdu. Boğaza nasır havuzlu tesisleri gece kulübü gibi işlettiği tespit edilen BÜMED’in, 33 yıl önce 10 yıllığına imzalanan sözleşmeye rağmen senelerdir tesislerde ticari faaliyet yürüttüğü gün yüzüne çıktı. Ladin AŞ. isimli paravan şirket üzerinden tesisi işleten BÜMED’in, mevcut Boğaziçi Üniversitesi yönetimine karşı eylemlerde rol alarak, eylemcilere lojistik destek sağladığı ifade edilmişti.

BÜMED'in Boğaziçi Üniversitesi'ndeki korkunç rantı deşifre olduBÜMED'in Boğaziçi Üniversitesi'ndeki korkunç rantı deşifre oldu

Ladin AŞ’nin sözleşmesinin 7 Ocak 2023 tarihi itibariyle sona ermesinin ardından Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğünün “tesisleri boşaltın” ihtarı ile 33 yıllık rant düzeni sona erdi.

Üniversite hocaları ve öğrencilerinin hizmetine sunulması beklenen tartışmalı mekanla ilgili Rektör Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, ilk kez değerlendirmede bulundu. Anadolu Ajansı’na konuşan Rektör İnci, hem “işgal” sürecini anlattı hem de tesislerin bundan sonraki durumunun ne olacağının işaretlerini verdi.

REKTÖR İNCİ: 10 YILDA BİTECEKTİ 33 YIL SÜRDÜ

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci İnci, Boğaziçi Mezunlar Derneğinin (BÜMED) Güney Kampüsü’nün 8 bin metrekarelik kısmında 1990’da bir bina yaptırdığını, bunu Milli Emlak’a bildirerek, 10 yıllığına mahsuplaştırdıklarını ifade ederek, imzalanan kontratın 2000 senesinde bittiğini hatırlattı.

Boğaziçi Üniversitesi'nin büyük kazanımı! Peşkeş çekilen arazideki BÜMED işgali bittiBoğaziçi Üniversitesi'nin büyük kazanımı! Peşkeş çekilen arazideki BÜMED işgali bitti

Şu an 2023 yılında olduklarına vurgu yapan İnci, şunları kaydetti:

"Yani 10 yılda bitecek olan şey 33 yıl sürmüş. Üniversitenin 8 dönümlük bir alanı -ki 3 bin metrekaresi kapalı alan- sosyal tesis işletmesi olarak kullanılıyor. Sayıştay raporlarında da bunun amacına uygun kullanılmadığı hakkında rapor var. Devlet diyor ki 'siz eğitim, öğretim, araştırma için kullanacaksınız' ama siz tutuyorsunuz, bir derneğe veriyorsunuz. Aslında dernek ve vakıflar 5072 Sayılı Kanun'a göre kamu arazilerinde, binalarında, müştemilatlarında bulunamaz. Bulunamadıkları için BÜMED'in kendisi burada değil. Onun adresine baktığı zaman Üsküdar'da bir yerde. Kendisi iştiraki LADİN ismindeki bir şirketi vasıtasıyla kiralama usulüne gitmiştir. Biz zorla çıkarmadık."

ÖĞRENCİLERİN HABERİ BİLE YOK

Bu mekana ihtiyaçlarının olduğunu ve 8 dönümün iki futbol sahası büyüklüğünde bir alana karşılık geldiğine dikkati çeken İnci, şöyle devam etti:

"Burası dünya cenneti olan bir yer, Güney Kampüs ve onun da dünya cenneti olan kısmı belki de orasıdır. Öğrencilerimizin oradan haberi bile yok. Yeni fakültelerimiz, enstitülerimiz var. Mekan sıkıntımız var. Ama bizim mekanımız, bir şirket tarafından sosyal tesis olarak kullanılıyor ve üçüncü kişilere, şirketlere etkinliklerini yapması, bazı sosyal faaliyetlerde kullanılması için sunuluyor. Bunların illegal olduğunu söylemiyorum ama asıl amaç o değil. Öğrencilerin ders çalışacakları, yemek yiyecekleri, etkinlik yapacakları yerler kısıtlı. Şu anda konferanslara ve etkinliklere yer bulamıyoruz. O tesise sembolik bir rakam ödeniyor. Orayı öğrenciye açtığımız zaman akademisyenlerimize de açık olacak.”

BAŞKA DERNEĞE VERİLMEYECEK, OKULA HİZMET EDECEK

İnci, “Mezunlar nasıl ki bu kampüse geliyorlar, orası da onlara açık olacak ve herhangi bir üyeliğe de gerek kalmayacak, kullanabilirler. Bunun başka bir tarafa çekilmesi doğru değil. Orası buraya ait. Eğitim öğretim için tahsis edilen bir yeri siz nasıl olur da başka bir amaç için bir şeye verirsiniz? Baştan verilmemesi gereken bir şeydi zaten. Tamamen öğrenciye, akademik faaliyetlere açılacak, idari kesim de hizmet verecek. Kesinlikle şöyle bir şey kimsenin aklına gelemez; 'Burası buradan alındı, bir sosyal tesis olarak, bir derneğin iştirakine verildi. Oradan alın da başka birisine verin.' Böyle bir şey söz konusu olamaz.” ifadelerini kullandı.

‘İLKEL EYLEM’CİLER 10-15 KİŞİ, YARISI DA EMEKLİ

Üniversitede bazı akademisyenlerin sürdürdüğü eylemle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Rektör Naci İnci, “Bizim 500 doktor, öğretim üyesi, doçent, profesörümüz var. Öğretim görevlilerimiz var. Sayıya baktığınız zaman 1000 civarında bu. Her gün gelen, oraya sırtını dönen, bu ilkel hareketi yapan, komik davranışta bulunan 10-15 kişi. Bunların yarısına yakını da emekli. 1000 kişide 10-15 kişi yani bence önemsenecek bir şey değildir. Bir öğretim üyesinden beklenen şudur; üniversitesine sırt dönmek değildir, üniversitesine sahip olmaktır, üniversitesi için bir şey yapmaktır." sözlerini sarf etti.

ABD'deki profesör Boğaziçilileri rezil etti! Belgeleri paylaştıABD'deki profesör Boğaziçilileri rezil etti! Belgeleri paylaştı

DÜNYANIN EN İYİLERİ BOĞAZİÇİ’NE KATILDI

Rektör İnci, dünyanın en iyi üniversitelerinde yetişmiş 60'a yakın yeni akademisyenin üniversiteye katıldığını duyurduğu konuşmasında, bunun kendilerine yeni güç katacağını ve üniversiteyi akademik olarak daha ileriye taşıyacağını söyledi.

Üniversite bünyesinde Hukuk Fakültesi kurulduğunu hatırlatan İnci, burada da dünyanın en iyi üniversitelerinden doktorasını alan öğretim üyelerinin ders verdiğini anlattı.

İnci, fakültenin ilk öğrencilerini eylül itibarıyla almalarına rağmen devlet üniversiteleri arasında ikinci sıraya yerleştiklerini dile getirdi.

 

Mesele “rektör” değil “rant”mış!Mesele “rektör” değil “rant”mış!

EN BAŞARILILARIN TERCİHİ ‘BOĞAZİÇİ’ OLDU

Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, üniversitenin başarı durumu hakkında yaptığı değerlendirmede, yurt içine dönük başarıdaki ölçütün, alınan öğrenci profili ve üniversitenin ne kadar tercih edildiği ile alakalı olduğunu söyledi.

Üniversite sınavına yaklaşık 3 milyon başvuru olduğunu anımsatan İnci, geçen sene ilk 100'deki 68 kişi üniversitelerini tercih ettiğini vurguladı. ondan önceki sene bu sayının 62 olduğunu aktaran inci, "Her yıl aşağı yukarı 2 bin 200 civarında öğrenci alıyoruz. İlk bine baktığınız zaman 773, daha önceki sene 700'dü. Öğrenci anlamında bize olan teveccüh çok sevindirici." dedi.

Boğaziçi Üniversitesinde rezalet bitti: Kampüsü gece kulübüne çevirmişler!Boğaziçi Üniversitesinde rezalet bitti: Kampüsü gece kulübüne çevirmişler!

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 45
  • T d 1 yıl önce Şikayet Et
    Hırsızlığa son verilmiş. Teşekkürler Rektör bey
    Cevapla
  • KASIM HOCA 1 yıl önce Şikayet Et
    Peki sayin rektör bu meymenetsizler yani devlete ve millete bilime ilmr sırtıni dönenler,operasyonel kişiler olabilir mi hani söyleniyor ya o vakıf bu vakıf vs. diye Ya da MİT bunları takip ediyor mu ajan olabilirler derslere giriyorlar mi hâlâ.Ülkemizin birlik ve dirliginine kast edenlerle organik ve inorganik bağları var mı ?Araştırdınız değil mi?
    Cevapla
  • Ali İhsan 1 yıl önce Şikayet Et
    10 yıldan sonraki dönem ayrıca faturalanmalı
    Cevapla
  • mahmut 1 yıl önce Şikayet Et
    bilmediğin konuda sallama.
    Cevapla
  • meraci83 1 yıl önce Şikayet Et
    Beleşçi, ölücü rantçılar sizi. Boyunuz bosunuz devrilsin emi!.. Görende bu rantiyerleri bir şey sanır.Anlaşılan o ki öğretim görevlisi (sözde) hayatını nasıl rantiyeci olabiliriz üzerine yapmışlar. Yazıklar olsun haybeciler sizi!..
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Derse girmeyen hocaya niçin maaş ödeniyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
44 ile sarı kodlu uyarı: Göz gözü görmeyecek
Türkiye'nin kanser haritasını TÜİK açıkladı