CHP ve türevlerinin kentsel dönüşüm karşıtlığı Türkiye'ye ağır bedel ödetti!

CHP ve CHP’ye yakın oluşumların, depreme dayanıksız yapıların yerine daha dayanıklı binaların yapılması hedeflenen kentsel dönüşüm projelerinin “rantsal dönüşüm” sloganıyla önüne geçtiği belirlendi.

CHP ve türevlerinin kentsel dönüşüm karşıtlığı Türkiye'ye ağır bedel ödetti!
CHP ve türevlerinin kentsel dönüşüm karşıtlığı Türkiye'ye ağır bedel ödetti!
GİRİŞ 21.02.2023 19:28 GÜNCELLEME 05.03.2023 17:51
Bu Habere 79 Yorum Yapılmış

Türkiye, Kahramanmaraş depremleriyle acı bir tabloyla karşılaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Osmaniye'ye ziyaret gerçekleştirdi. Kentsel dönüşümün önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Adana'da bir tanesi çıkmış kentsel dönüşüme biz karşıyız diyor. Kim bu? CHP'den bir belediye başkanı. Ben belediye başkanlığı yaptım İstanbul'da. Kentsel dönüşüm denilen olay olmazsa olmazdır, işte onun bedellerini ödüyoruz. Ben diyorum ki vatandaşlarıma, ne olur bize yeni bedeller ödetmeyin. Bu kentsel dönüşümü muhakkak yapmamız lazım” açıklamasında bulundu.

KENTSEL DÖNÜŞÜME CHP ENGELİ

Depreme karşı yapılması atılması gereken adımlar konuşulurken CHP’nin kaos çıkararak afetlere karşı alınacak önlemlerin önüne geçtiği belirlendi. CHP ve CHP’ye yakın oluşumların, depreme dayanıksız yapıların yerine daha dayanıklı binaların yapılması hedeflenen kentsel dönüşüm projelerinin “rantsal dönüşüm” sloganıyla önüne geçtiği belirlendi.

İşte CHP’nin engellediği kentsel dönüşüm projelerinden bazıları:

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ENGELLENMESİ HATAY’A AĞIR BEDEL ÖDETTİ

CHP Milletvekili Alpay Antmen, Cumhurbaşkanının, “İskendurun’un riskli bölge ilan edilmesine” karşı çıktığını iddiasıyla başlattığı algı operasyonundan AK Parti hükümetinin engellendiği gerçeği çıktı.

Bakanlar Kurulu tarafından alınan 6 mahalleye yönelik kentsel dönüşüm projesinin Meydan Mahallesi muhtarı tarafından 2015 ve 2017 yıllarında iki kez yargıya taşındığı ve kararın iptal edildiği öğrenildi. 11 yılı aşkın bir süre devam eden yargılama süreci sonrası Danıştay son noktayı koyarak AK Parti’nin 'afet riski'ne karşı aldığı önlem engellendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Danıştay’ın kesin kararıyla Bakanlar Kurulu kararını geri çekmek zorunda kaldı.

Önce ölüme sürüklediler, sonra propaganda başlattılar! İşte 'İskenderun' gerçeği!Önce ölüme sürüklediler, sonra propaganda başlattılar! İşte 'İskenderun' gerçeği!

ANTAKYA’DA KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ AKAMETE UĞRATILDI

Haber7’nin ulaştığı bilgilere göre, Hatay’ın merkez Antakya ilçesinin Emek Mahallesi ile Aksaray Mahallesi’ndeki riskli yapılara yönelik hazırlanan Kentsel Dönüşüm projesi, CHP’li Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın düzenlediği mitinglerle akamete uğratıldı.

Antakya ilçesindeki Emek Mahallesi ile Aksaray Mahallesi’nin son hali

Mahalledeki eski yapıların önünde toplanan kalabalığa 2019 seçimleri sürecinde hitap eden CHP’li Savaş, “Emek Mahallemize dayatılan kentsel dönüşüm projesindeki haksızlıkları ortadan kaldıracağız. Dönüşümde rantın değil halkın yanında olacağız.” dedi.

CHP KIŞKIRTTI, TMMOB MAHKEMEYE KOŞTU

Büyük karalama kampanyası yürütülen kentsel dönüşüm projesiyle ilgili Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) yargı süreci başlattı.

2016 yılında açılan ve 3 yıl süren TMMOB’un iptal davasında Emek ve Aksaray mahallelerindeki eski ve çürük yapıların yenilenmesine “mimari miras” ifadesi ile itiraz edildi.

Emek ve Aksaray mahallelerinin son hali

Hatay 1. İdare Mahkemesi, 11 Nisan 2019 tarihli kararında Hatay’daki Kentsel Dönüşüm projesini iptal etti.

CHP, kışkırtılan bölge halkının tepkisi ve Mimarlar Odası’nın girişimleriyle kentsel dönüşüm projelerinin engellenmesinin ardından Antakya 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremlerle büyük bedel ödedi.

Emek ve Aksaray mahallelerinin son hali

"HER ŞEY ÇOK GÜZEL OLACAK" DEDİ VE...

CHP Hatay milletvekili Serkan Topal da 'kentsel dönüşümün durdurulması'nı isteyerek karşı çıktı. CHP'li vekil, paylaşımına "#HerŞeyÇokGüzelOlacak" etiketini yazması dikkat çekti.

PROJEYİ 4 KEZ İPTAL ETTİRDİLER

CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri ve Şehir Plancıları Odası, Bayrampaşa Sağmalcılar’daki kentsel dönüşüm projesini tam 4 kez mahkeme kararı ile iptal ettirdi.

CHP’li yönetimin gelmesinin ardından 2019 yılında İBB Meclisi, Bayrampaşa Sağmalcılar'daki kentsel dönüşüm alanı ile ilgili planı, tekrar görüşülmek üzere İmar ve Bayındırlık Komisyonu'na iade etti.

AYNI PROJEYİ DAİRE BAŞKANI OLUNCA YENİDEN GETİRDİ

İBB Meclisi’nde konuyu ilişkin söz alan AK Parti Grup Başkanvekili M. Tevfik Göksu, Bayrampaşa'daki kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında konutların tamamlanıp satışların yapılmaya başladığını belirtti. Kentsel dönüşüm projelerini iptal ettirmek için davalar açan dönemin Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Tayfun Kahraman’a tepki gösteren Göksu, şu ifadelerde bulundu:

"O dönem ısrarla mahkemeye giden şahıs, İBB'nin yeni Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı. Şimdi mahkemeye taşıdığı planı getiriyor onaylamamızı istiyor. Biz AK Parti Grubu olarak bu hukuki sorunları çözeceğiz, düzelteceğiz. Bayrampaşa halkı çok iyi bilsin ki, bu plan düzenlendikten sonra İBB Başkanı gidecek orada kentsel dönüşüm töreni yapacak. İptal ettirdikleri planın törenini yapacak. Oranın planını AK Parti çözecek ve AK Parti olarak o kentsel dönüşümü yaptırmaya devam edeceğiz."

Kentsel Yenileme Komisyonu Başkanı Oktay Birinci, geçmiş dönemdeki mahkeme süreçlerine atıfta bulunarak, "Mahkemeye giden o dönem ki Şehir Plancıları Odası Başkanı şimdiki Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı bu planın yanlış olduğunu söylüyorsa bize doğru planı göndersin. Dava edip mahkemede iptal ettirdiği planı tekrar bize getirip geçirmeye çalışıyor." diye konuştu.

SORUNLARA ÇÖZÜM OLMAK YERİNE MAHALLELİYİ KIŞKIRTTILAR

Dün CHP İstanbul Milletvekilleri Yüksel Mansur Kılınç, Sezgin Tanrıkulu ve Gökan Zeybek depreme dayanıksız yapıların yıkımı için İstanbul Okmeydanı Fetihtepe Mahallesi’ne gelen Beyoğlu Belediyesi'ne bağlı ekiplere zorluk çıkardı.

CHP Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, “Fetihtepe’de kentsel dönüşüm ve ikna çalışması adı altında insanlar tehdit ediliyor” dedi.

"Buradan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı uyarıyorum" diyen Kılınç, “Kiracılara bir an önce çıkın. Eğer verdiğimiz süre içinde çıkmazsanız size kira yardımı yapmayacağız diyorlar. Henüz bir uzlaşma sağlanmadan ve yasal koşullar yerine getirilmeden yıkıma geliyorlar.  Yasal koşulları yerine getirmedikleri halde bazı daireleri boşaltarak ve oralarla ilgili yıkım uygulamaları yaparak binada oturan komşularımızı resmen tehdit ediyorlar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Fetihtepe’de, içinde tehdit, şantaj olan yanlış uygulamalardan bir an önce vazgeçmeye davet ediyorum” diye konuştu.

'AFET BÖLGESİ' İLAN EDİLEN YERE YAPILACAK KENTSEL DÖNÜŞÜM ENGELLENDİ

İstanbul’da Tozkoparan ve Mehmet Nesih Özmen Mahalleleri; 2006’da kentsel dönüşüm alanı, 2013’te riskli alan ilan edilen ve 2020 yılında da Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle afet bölgesi ilan edildi. CHP’li isimlerin öncülüğünde açılan davalar sonucunda, Temmuz 2021’de ‘afet riskli alan’ ilan edilmesi kararıyla ilgili Danıştay yürütmeyi durdurma kararı aldı.

CHP VE SOL ÖRGÜTLER DEVREYE GİRDİ

CHP’li İBB Meclis üyeleri ile Halkevleri, Çağdaş Hukukçular Derneği ve marjinal sol yapılanmalar, Okmeydanı’nda kentsel dönüşüm projesiyle ilgili hazırlanan imar planına karşı durdu.

Mahallelinin avukatlığını yapan CHP’nin Üsküdar Belediye Başkan aday adayı Onur Cingil, kentsel dönüşüme karşı olan grupların eylemlerinde aktif rol oynadı.

Türkiye’de mülkiyet hakkı olmadığını iddia eden CHP’li Cingil, Dokuz8 Haber’e yaptığı açıklamada, şu ilginç ifadeleri kullandı:

“Zaten bu artık Tozkoparan'ın konusu değil, ellerinizdeki tapuları yırtın, atın. Bugün Türkiye'de hiçbir şekilde mülkiyet hakkı yok, yarın öbür gün bir tebligat gelir ve ve evinizi boşaltmanız istenir, siz de avukat aramaya başlarsınız. Nerede bu Tozkoparan, nerede bu Fetihtepe dersiniz?”

ÇYDD, KENTSEL DÖNÜŞÜM KARŞITI PANEL DÜZENLEDİ

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Kadıköy Şubesi, 11 Aralık’ta “Kentsel Dönüşüm mü? Kentsel Suç mu?” başlıklı bir panel düzenledi. Yaklaşık 3 ay önce düzenlenen ve kentsel dönüşüm aleyhinde yapılan panele CHP’li Onur Cingil ile Gamze Erbil konuşmacı olarak katıldı.

CHP’Lİ GÜRSEL TEKİN: İNSANLARIN YUVALARINI BAŞLARINA YIKMAYIN

29 Ağustos 2022 tarihinde depreme dayanaksız yapıların yıkımının başlatıldığı Tozkoparan’a gelen CHP Milletvekili Gürsel Tekin, "Fikirtepe'de ayrı, Beyoğlu'nda ayrı. Bu kin, bu nefret neden? İnsanların yuvalarını başlarına yıkmayın” sözleriyle kentsel dönüşüme karşı çıktı.

CHP’li Tekin, sosyal medya hesabından da kentsel dönüşüme “rantsal dönüşüm” ifadesini kullandı.

HDP’Lİ ZÜLEYHA GÜLÜM’DEN “DEPREM BAHANESİYLE TALAN” KIŞKIRTMASI

Aynı gün Tozkoparan’a gelen HDP İstanbul Milketvekili Züleyha Gülüm ise, mahallelilerin uzun süredir direndiğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“İnsanları evden atmak için binlerce polisi yığıyorlar. İnsanlara nasıl zulüm ettiklerini görüyoruz. Bir belediye düşünün, binlerce polis ile geliyor. Bir belediye başkanı niye halktan korkar, çünkü rant var. Ama burada 2 yıldır halk direniyor. Burada bir yaşam kültürü var. Buraları yıkarak kimsenin kimseyi tanımadığı bir alana dönüştürmek istiyorlar. Yeni yaşam biçiminde güvensizlik var. Dayatılan bu yaşam biçimine karşı bir direniş var. Yeter artık halka çektirdiğiniz. Biran önce bu yıkımı durdurun, kuşatmayı geri çekin. Deprem bahanesiyle talan ettiğinizi biliyoruz.”

HDP İstanbul Milketvekili Züleyha Gülüm

İZMİR’DE KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN İPTALİ İÇİN İMZA TOPLADILAR

Ağustos 2019’da Karabağlar'da Cennetçeşme, Salih Omurtak, Bahriye Üçok, Limontepe, Ali Fuat Erdem ve Umut Mahallelerini kapsayan 9 bin 785 binanın bulunduğu alanda yapılması planlanan kentsel dönüşüm projesini CHP’li meclis üyeleri engel olduğu belirlendi.

CHP Karabağlar meclis üyeleri, kentsel dönüşüm revizyon planların iptali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhinde matbu dilekçeler dağıtarak imza topladı.

CHP’li meclis üyelerine tepki gösteren AK Parti Karabağlar Grup Başkan vekili Fikret Mısırlı "CHP'li meclis üyeleri, Bakanlığımızla iş birliği yapmak yerine, 285 kişiyi kışkırtarak imza toplamıştı. Bu bölgedeki 100 bine yakın vatandaşımızı mağdur ediyorlar. Bu insanlarımızın kaderine terk edilmesi, dönüşümle yeni bir imardan yoksun bırakılmaya çalışılması vicdanlarımızı yaralıyor. Karabağlar'ın gelişmesinin önünü tıkamak kimsenin yararına olamaz" ifadesinde bulundu.

AK Parti Karabağlar Grup Başkan vekili Fikret Mısırlı

İzmir’in Karabağlar ilçesinde kentsel dönüşüm tartışmaları açılan davalarla halen sürüyor.

CHP’Lİ BELEDİYE, KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN EVİNİ YIKTIRAN VATANDAŞLARI RUHSAT VERMEDİ

Bakırköy’de Zeytinlik, Sakızağacı, Cevizlik, Zuhuratbaba, Kartaltepe, Yenimahalle, Osmaniye gibi mahallelerde binası riskli olan vatandaşlar kentsel dönüşüm projesi kapsamında evlerini yıktırdı ancak belediyenin ruhsat engeliyle karşılaştı. Vatandaşlar, belediyeye harç bedellerini de yatırdı.

Daha sonra evlerini yıktırıp kiraya çıkan Bakırköylüler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan kentsel dönüşüm projesi için kira yardımı almaya başladı.

Aradan aylar geçti, müteahhitler evi yapmak için ruhsat izni almaya gitti fakat Bakırköy Belediyesi, ruhsat vermeyip imarı durduklarını söyledi.

Haklarını arayan vatandaşlara belediye tarafından “Yapı ruhsatı verilmesi başkanlık makamınca durdurulmuştur” cevabı verildi.

CHP’Lİ VEKİLDEN KENTSEL DÖNÜŞÜM İPTAL EDİLMESİ İÇİN ÇAĞRI

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal'ın, TBMM’de yaptığı konuşmada kendi seçim bölgesindeki Kentsel Dönüşüm projesinin iptal edilmesi gerektiğini savunduğu ortaya çıktı. CHP’li Köksal’ın 23 Haziran 2021’de Meclis’te yaptığı konuşmada, “Çevre ve Şehircilik Bakanı ile Belediye Başkanından verdiği sözü tutmasını ve Mısri Mahallesi’ndeki Kentsel Dönüşüm projesini iptal edilmesini bekliyoruz” dediği kayıtlara yansıdı.

CHP’Lİ ÖZER: KENTSEL DÖNÜŞÜM BENİ İRİTE EDİYOR

CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Hatice Ülkü Özer, 10 Ocak 2023’te İBB Meclisi’nde yaptığı açıklamada, “Ben az önce konuşulan tüm konuşmalarda ‘Kentsel Dönüşüm’ ifadesini duyuyorum ve bu beni çok irite ediyor.” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: HABER7
Nurullah Alpay Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7 Özel Haber Biriminde editör olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR 79
  • Ramazan 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben bundan şunu anlıyorum. Biz bos yere cumhurbaşkanlığı seçimi yapıyoruz. Danıstay seçmemiz lazımmış.
    Cevapla
  • İki kelam 1 yıl önce Şikayet Et
    Kemalsizler,anarşistler...
    Cevapla
  • Karami 1 yıl önce Şikayet Et
    Mahkemeler bu kentsel dönüşüm proğramlarını iptal ederken nasıl bir düşünce içindeler acaba. Ellerinde türkiye,nin deprem risk haritaları, ılım adamlarının raporları yokmu acaba.
    Cevapla
  • enver 1 yıl önce Şikayet Et
    bu haberlerde öğrendiğimiz kadarıyla, gidenler geri gelmeyecek ama ilahi adalet illaki yerini bulacak. herkes ettiğini yaşamadan görmeden bu dünyadan gidemeyecek. Allah insanımızın milletimizin devletimizin dostlarımızın yar ve yardımcısı olsun. bu yaralar da elbet sarılacak.
    Cevapla
  • reşat sev 1 yıl önce Şikayet Et
    tam anlamıyla kentsel dönüşüm olmalıdır 10 m2 küçük yada büyük olmuş önemli değil önemli olan insan canı ve sağlam yapılar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul Valiliği duyurdu! Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 96 vatandaş tahliye edildi
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki