'Takoz odası' yine devrede: Deprem bölgesinde binalar hemen yapılmasın!

İktidarın deprem bölgesinde süratle başlattığı ihya ve imar faaliyetlerine TMMOB’dan “acele etmeyin” itirazı geldi. Aynı TMMOB, şehirleri eski binalardan arındıracak kentsel dönüşüm projelerini durdurmak için dava üstüne dava açmıştı.

GİRİŞ 26.02.2023 13:58 GÜNCELLEME 26.02.2023 14:08
Bu Habere 520 Yorum Yapılmış

Depremin ardından “devlet nerede” argümanıyla halkı galeyana getirmeye çalışan çevreler, devletin enkaz kaldırma çalışmalarıyla birlikte süratle başlattığı imar ve ihya faaliyetlerine ise “niye acele ediliyor” mantığıyla itiraza başladı.

BİNALARI YENİLETMEDİLER, YENİ BİNALARI DA İSTEMİYORLAR

Kentsel dönüşüm projelerine CHP’li belediyelerle birlikte Türkiye genelinde 768 durdurma davası açtığı ortaya çıkan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), deprem bölgesinde süratle gerçekleştirilen imar faaliyetlerine de takoz oldu. Riskli yapıların yenilenmesine engel olan TMMOB, 11 şehirde Çevre Şehircilik Bakanlığınca başlatılan yeni konut seferberliğinin durdurulmasını istedi.

Binlerce Hataylı’nın hayatı kurtulabilirdi... ‘Tabut evlerin’ yenilenmesi böyle frenlenmişBinlerce Hataylı’nın hayatı kurtulabilirdi... ‘Tabut evlerin’ yenilenmesi böyle frenlenmiş

Evsiz kalan depremzedelere sıcak yuva inşa edebilmek için seferber olan bakanlığı eleştiren TMMOB, “kendilerine danışılmaması” dolayısıyla yanlış yapıldığını savundu. TMMOB’un ihya ve inşa çalışmasına karşı çıktığı açıklamasında, “Şehir Planlama mesleğini dışlayarak kent inşa etmeye çalışma düşüncesi başarısız olmaya mahkumdur” denildi.

HER ŞEYE İTİRAZ

TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından 24 Şubat 2023’te yapılan “Geleceğimizin de yıkıma uğramaması için bu akıl dışılığı hep birlikte durduralım!” başlıklı açıklamada özetle şu ifadeler kullanıldı:

“Yalnızca konut alanlarının bir an önce inşa edilmesi konusuna odaklanmış; en temel bilimsel ve teknik gereklilikleri bile dışlayan bu yöntemle kadim bir geçmişe sahip kentlerimizin yeniden inşa edilemeyeceği açıktır. Şehir Planlama mesleğini dışlayarak kent inşa etmeye çalışma düşüncesi başarısız olmaya mahkumdur. İlgili makamların planlama meslek alanının tüm gerekliliklerini reddeden, planlamayı sadece süre kaybı olarak gören, yaşanan kayıplardan, felaketten ders çıkarmayan bu anlayışı karşısında tüm halkımıza sesleniyoruz: Geleceğimizin de enkaza dönüşmemesi için bu akıl dışılığı birlikte durdurmaya; yaşam hakkımıza, bilime, tekniğe, geleceğimize sahip çıkmaya çağırıyoruz.”

MEDYADA DA AYNI ZİHNİYET

TMMOB'un deprem bölgesinde binaların hızlı şekilde yapılmasına itirazı, muhalefet medyasında da yankı buldu. Karar gazetesi bugünkü manşetinde hızlı imar girişiminin "sandık için yapıldığı" gibi akıl dışı hezeyanları manşet yaptı.

1 YILDA 270 BİN KONUT

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 23 Şubat 2023 tarihinde yapılan açıklamaya göre; depremden etkilenen şehirlerde 1 milyon 250 bin binada hasar tespit çalışmaları yapıldığı 164 bin 321 binanın yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğu belirlenmişti.

Ayrıca bölgede kalıcı konutların 1 yıl içinde tamamlanacağı; TOKİ eliyle 200 bin konutun kentlerde 70 bin konutun ise kırsal alanlarda inşa edileceği Cumhurbaşkanı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut yapım seferberliği” olarak paylaşılmıştı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 24 Şubat't yaptığı açıklamada, TOKİ eliyle Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde ilk etapta yapılacak 855 konut için ilk kazmanın vurulduğunu bildirmişti.

Bakan Kurum: TOKİ 855 konut için ilk kazmayı vurduBakan Kurum: TOKİ 855 konut için ilk kazmayı vurdu

 

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 520
  • Kartal 1 yıl önce Şikayet Et
    Hükümet bunlara haddini bildirsin o zaman.
    Cevapla
  • 14 Mayıs 2023 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar içimize yerleştirilen İngiliz misyonerlerinin torunları.
    Cevapla
  • Bulut 1 yıl önce Şikayet Et
    Kapatın derhal
    Cevapla
  • İklimDeğişikliği 1 yıl önce Şikayet Et
    Toki evlerine sürekli eleştiriliyordu lakin yine rezil oldular en sağlam toki evleri çıktı.
    Cevapla
  • mesut 1 yıl önce Şikayet Et
    tüm odaları kapatılmalı. aslında tüm belediyelerde kapatılmalı. demokrasicilik oynayacağız diye gereksiz bir siyaset gerginliği oluşuyor. doğuda kayyumlar seçilmiş siyasilerden dahamı kötü yönetiyorlar belediyeleri. sadece başkanlık seçimi olması lazım, gelen başkan genel/yerel tüm ülkeye hükmetmesi lazım, belediyeler kapatılmalı, onların işleri vali/kaymakamlık veya bakanlık birimlerine aktarılmalı. hüküme bir partiden, büyükşehir başka partiden, ilçe daha başka partiden olunca olan o şehre oluyor malesef. yönetim ve sorumluluk tek yerde toplanmalı, kimse kimseye suç atamamalı, engel olmamalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum: İstanbul artık yeni dönem için gün saymaktadır
Konser saldırısının arka planı! Rusya ile Türk Dünyası'nı savaştırmak istiyorlar