Erzin'den daha iyi durumdalar! Merkeze çok yakınlar ama burada tek bir yer dahi yıkılmadı

Maraş depremlerinde ağır tahribat yaşanan Hatay’da nüfusu hemen hemen Erzin'le aynı olan Denizciler Mahallesi'nde hiçbir binanın yıkılmadığı belirlendi. Haber7’ye konuşan muhtar Ali Kekeç, Erzin'den daha iyi durumda olduklarını söyledi.

Erzin'den daha iyi durumdalar! Merkeze çok yakınlar ama burada tek bir yer dahi yıkılmadı
Erzin'den daha iyi durumdalar! Merkeze çok yakınlar ama burada tek bir yer dahi yıkılmadı
GİRİŞ 27.02.2023 18:55 GÜNCELLEME 27.02.2023 18:55
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ve 7,6'lık iki büyük deprem, Hatay'da eşine az rastlanır bir tahribata yol açmıştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı ekiplerin sahada yaptığı çalışmalar sonucunda sadece Hatay özelinde 5 bin 696 binanın ve 23 bin 90 bağımsız birimin yıkıldığı tespit edilmişti.

İskenderun'da deprem nedeniyle tahrip olmuş bir yapı

Kentin lokomotif ilçelerinden İskenderun'da da Antakya'ya benzer bir yıkım söz konusuydu. Fakat ilçe merkezinden sadece 10 kilometre uzaklıktaki Denizciler Mahallesi'nde deprem kaynaklı tek bir yıkım dahi meydana gelmedi.

Haber 7'ye açıklamalarda bulunan Denizciler Mahallesi Muhtarı Ali Rıza Kekeç, 30 bin nüfuslu yerleşkede son durumun Erzin ilçesinden daha iyi olduğunu savundu.

Bölgenin son halini Haber 7'yle paylaşan Kekeç, AK Parti Hatay Milletvekili Abdülkadir Özel'e, İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek'e ve İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Fatih Tosyalı'ya Denizciler özelindeki çalışmalarından ötürü teşekkürlerini sundu. İşte, Muhtar Ali Rıza Kekeç'in açıklamaları...

"SU GETİRMEK İÇİN GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYORLAR"

Denizciler Mahallesi Muhtarı Ali Rıza Kekeç, asrın felaketinde ve Hatay merkezli 6,4'lük depremde herhangi bir can kaybı yaşamadıklarını belirtip bölgenin suyunu geri getirmek için gecelerini gündüzlerine katarak çalışan siyasilere teşekkürlerini sundu:

“Can kaybımız veya yaralımız yok. Yıkılan binamız da yok. Ağır hasarlı binalarımız var sadece. Allah’a şükür su dışında başka bir sıkıntımız yok. Ancak AK Parti Hatay Milletvekili Abdülkadir Özel’e, Kaymakamımız Murat Sefa Demiryürek’e ve İskenderun Belediye Başkanımız Mehmet Fatih Tosyalı’ya teşekkür ediyorum. Gece gündüz çalışıyorlar. Su getirmek için gecelerini gündüzlerine katıyorlar… Can güvenliği açısından çadır kent kurduk buraya… Şu anda o tarafla ilgileniyoruz…”

NÜFUSU ERZİN KADAR

Depremde hiçbir yıkım olmamasından ötürü gündeme gelen Erzin ilçesi kadar nüfuslarının olduğunu belirten Kekeç, Denizciler'in İskenderun'un en büyük mahallesi olduğunu aktardı:

"Sadece Denizciler Mahallesi’nin nüfusu 30 bin… Burası İskenderun’un ikinci bölgesi olarak geçiyor. Hatay, Büyükşehir olmadan evvel buralar beldeydi. Tüzel kişiliğimiz alındı ve mahalleye dönüştük. Benim şu anki mahallem dört mahalleden oluşuyordu. Büyükşehir olununca belde vasfı gitmiş oldu. 2014 yılında yaşandı bu olay. Biz hâlihazırda İskenderun’un en büyük mahallesiyiz. Merkezle aramızda 10 kilometre var."

Hatay'ın yıkılmayan tek ilçesinde dikkat çeken ayrıntı! CHP geldi, kural delindi!Hatay'ın yıkılmayan tek ilçesinde dikkat çeken ayrıntı! CHP geldi, kural delindi!

"DAHA İYİ DURUMDAYIZ"

Mahalle genelinde sadece 10 apartmanın ağır hasarlı durumda olduğunu kaydeden Denizciler Muhtarı, Erzin'deki mevcut tablodan daha iyi bir halde olduklarını söyleyerek bölgedeki evlerin ve zeminin yapısını anlattıktan sonra Haber 7'ye yaptığı özel açıklamaları noktaladı:

"Zemin kaynaklı yıkım olmadığını düşünüyoruz. Bölgemizin zemini çok sağlam… Bir toplantıda Erzin’den bahsedilmişti, ‘Orada hiç yıkım yok’ diye… Fakat Erzin Belediye Başkanı, kendi bölgelerinde çok fazla ağır hasarlı bina olduğundan söz etmişti. Biz onlardan daha iyiyiz demek ki. Biz de ağır hasarlı bina sayısı 10’u geçmez. O da bunların içerisinde eski olanlar var… 20 yılı geçkin binalarda hasarlar var o kadar… Buradaki binalar ortalama 5 kattan oluşuyor. Yani 12 katlı bir sitemiz var. Bundan daha yüksek yapı da yok. Müstakil evlerimizin sayısı da çok fazla… Mesela benim evim 3 katlı… Allah’a şükür bir şey olmadı."

Önce ölüme sürüklediler, sonra propaganda başlattılar! İşte 'İskenderun' gerçeği!Önce ölüme sürüklediler, sonra propaganda başlattılar! İşte 'İskenderun' gerçeği!

216 binanın ve binlerce bağımsız yerleşkenin yıkıldığı İskenderun, CHP'nin yıllar önceki 'kentsel dönüşümü engelleme' çabalarıyla gündeme gelmişti. Muhalif basın yayın organları ve tüzel kişilikler, merkezdeki Modernevler, Numune, Pınarbaşı, Esentepe, Meydan ve Cumhuriyet mahallelerindeki dönüşüm hamlesini akamete uğratmıştı.

Denizciler Mahallesi'ndeki Şirinyurt İlkokulu ve diğer kamu kurumlarının hiçbir hasar almadan ayakta olduğu saptandı

Tamamı merkezde bulunan bu yerlerde büyük yıkım yaşandı. Onlarca insan enkaz altında kalarak hayatını kaybetti. Fakat İskenderun ilçe merkezinden sadece 10 kilometre uzaklıktaki Denizciler'de tek bir yer dahi yıkılmadı. 

Denizciler ile İskenderun merkezi arasındaki mesafe

 

KAYNAK: HABER7
Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR 16
  • Acı gercekler 1 yıl önce Şikayet Et
    Ya muhtar deprem boyunca arazi olup milletin telefonlarına bakmayıp. Bir kez olsun geçmiş olsun diye gezmediginiz denizciler mahallesi hakkında röportaj yapmış. İşin gücün reklam muhtar sende oynuyorsun
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bingöl Karlıova Kuzey Anadolu ve Doğu anadolunun kesişme noktası. 2016 yılında deprem fırtınası yıllarına 5-7 içinde gireceğimizi ve sürecin 10-15 yıl süreceğini tahmin etmiştim.
    Cevapla
  • Hüseyin 1 yıl önce Şikayet Et
    Erzinden gecen hafta bahsetmistim.Belediye baskani dürüst bir insan oldugundan binalar yikilmamis olabilirmi ?okuduguma göre yasa disi yapilara müsade vermemis.Korruption rüsvet icinde Devlet boguluyor kimseden ses cikmiyor,garip ve korkunc bir sahne.
    Cevapla
  • Güçlü Türkiye 1 yıl önce Şikayet Et
    Bundan sonra beklenen büyük depremler Erzincan ve Bolu da olacak. peki bu iki şehir ne kadar hazır depreme?
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Reyhanlıda çok şükür hasar olmadı ilçe çok büyük olmasına rağmen
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bayiler aracı aldıktan sonra zam yapamayacak
ABD'li restoran zincirleri KFC ve Pizza Hut'ın satışları düştü