Kocaeli'den Hatay'a: '1000 kilometrelik gönül köprüsü' depremin ilk gününde nasıl kuruldu?

Kahramanmaraş'ın Elbistan ve Pazarcık ilçelerinde meydana gelen iki büyük deprem ülkemizin 11 şehrini Anadolu'nun son yüz yılında görülmemiş bir tahribata sürükledi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de ilk günden bu yana ekipleriyle sahadaydı.

GİRİŞ 02.03.2023 14:10 GÜNCELLEME 02.03.2023 14:28
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Türkiye, 6 Şubat sabahına Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde meydana gelen 'asrın felaketi' ile uyandı. Saatler 04.17'yi gösterdiğinde 11 şehrimizde siren sesleri çalıyor, on binler enkaz altında yaşam mücadelesi veriyordu.

Hükümet kanadı, Elbistan depreminin ilk dakikalarında teyakkuza geçip kriz masasını kurarken, Malatya 2. Ordu Komutanlığı'ndaki Mehmetçik de kışlasından ayrılmıştı.

Tüm planlamalar bölgede acil yardım ihtiyacı bulunan vatandaşlarımıza 'yardım' elini uzatabilmek ve 'kardeş' sıcaklığını ulaştırabilmek üzerineydi. Depremin ilk dakikalarında bu bilinci misyon edinmiş Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ekipler de harekete geçmişti.

KARA HABER

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doçent Doktor Tahir Büyükakın, AK Parti Kocaeli milletvekilleri İlyas Şeker ve Emine Zeybek'in eşliğinde bir basın açıklaması düzenleyerek elim hadiseden ötürü "Türkiye'nin başı sağ olsun" diyerek sözlerine başlamıştı.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükak

Büyükakın, ilk etapta 85 araç ve 372 personelin görevlendirildiğini belirtirken, depremzedelerin gıda ihtiyaçlarını karşılayabilmek için mobil aşevlerinin kurulduğunu ve 15 ambulansın yola koyulduğunu aktarmıştı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin deprem bölgesine gönderdiği ambulanslar

Bölgeye gönderilen araçlar arasında ekskavatör, kamyon, kanal kazıcı yükleyici lastikli kepçe, tır çekici, akaryakıt tankeri, vinç ve su tankeri gibi hayati vasıtalar vardı.

DAYANIŞMA

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, İçişleri Bakanlığı tarafınca deprem bölgesinde görevlendirilince Kocaeli'deki koordinasyon Büyükakın'a kalmıştı.

Başkan Büyükakın ise, ayni yardımların İzmit merkezdeki eski Carrefour binasında toplanacağını vatandaşa duyurdu. İlk günde Kocaelilerin ilgisi büyüktü. Binlerce vatandaş ellerinde yardım malzemeleriyle binaya gelmiş, hem paketlemede hem de istiflemede gönüllülük usulüyle çalışmış, "Hepsi kardeşlerimiz için" demişlerdi. 

Bir diğer önemli nokta da bireysel araçlarıyla bölgeye giden insanların oluşturabileceği trafikti. Bu trafik; ambulansların, yardım tırlarının ve iş makinelerinin bölgeye ulaşmasını geciktirebilirdi.

Yardım toplama merkezinden son derece kritik açıklamada bulunan Başkan Büyükakın, "Battaniye, ısıtıcı, hijyen gibi yardım malzemeler öncelikler arasında. Su ihtiyacı söz konusu. Vatandaşlarımız lütfen kendi imkânları ile yola çıkıp, ilave sorun yaşamasınlar. Sadece AFAD ile koordinasyon sağlansın" diye konuşmuştu.

UZUN GECE

Başkan Tahir Büyükakın ve ekibi, İzmit'teki ayni yardım toplama merkezinde yaptıkları ziyaretin akabinde bu kez Kocaeli'ne bağlı ilçe belediye başkanlarıyla bir araya geldi.

Akşam saatlerinde belediyenin ana hizmet binasında toplanan heyet, pür dikkat Büyükakın'ı dinliyordu.

Başkan Büyükakın, Kocaeli Valisi'nin Kahramanmaraş'taki lojistik ve yardım çalışmalarını organize ettiğini, Körfez, Dilovası ve Darıca belediye başkanlarının Maraş'ta görevlendirildiğini duyurmuştu.

Tüm görev taksimatının ivedilikle yapıldığının altını çizen Belediye Başkanı, kendisinin ve kentteki diğer ilçe belediye başkanlarının Antakya'ya (Hatay) gideceğini açıkladı. Ekip, sabahın ilk ışıklarında harekete geçecekti.

Sahada yapılacak çalışmaları anlatan Büyükakın, "Özellikle Defne ve Samandağı ilçelerine yönlendirileceğiz. Ekiplerimiz ayrıca oraya da bir hazırlık yapıyorlar. Gerek enkaz kaldırma çalışmalarında görev yapacaklar gerekse de belediyecilik hizmetlerini gerçekleştirilecekler. Yardım malzemelerinin alana ulaştırılması ve belediye hizmetlerinin sağlayacaklar. Çöpün alınmasından, enkazın alınmasına kadar birçok farklı hizmeti yapacaklar" diye konuştu.

Son raporlarda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin 85 araç, 372 personelden oluşan ilk heyete ek olarak bu kez 77 araç, 292 kişiyi gönderdiği öğrenilmişti.

UMUTLARI YEŞERTEN HABERLER

Türkiye'nin Doğu'su, Güneydoğu'su ve Akdeniz bölgelerinde eşine az rastlanır bir tahribata yol açan deprem, on binlerce insanımızın yaşamına mal olacaktı. Fakat Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ekipler, ilk saatlerde 32 vatandaşımızı sağ salim enkaz altından kurtarabilmeyi başarmıştı.

Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay'da 24 saat usulüyle çalışmaları sürdüren ekipler, depremin merkez üssü Maraş'ta 16, Adıyaman'da 13 ve Hatay'da 3 mucizeye şahitlik etmişti.

Yaşamla ölüm arasındaki ince çizgiden gelen umut dolu haberler, ekipleri daha da şevklendiriyordu.

80 BİN KİŞİLİK MÜCADELE

Depremin üçüncü gününde, yani 9 Şubat sabahında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ekipler, Kahramanmaraş-Adıyaman ve Hatay üçgeninde 54 kişinin enkaz altından çıkarılmasına vesile olmuştu. 

Gölcük depreminin vurduğu Kocaeliler, bir yandan bölge insanının gıda gibi temel ihtiyaçlarını karşılıyor, diğer yandan Samandağ ve Defne özelinde belediyecilik çalışmaları yapıyordu. 

Başkan Büyükakın'ın '1000 kilometrelik gönül köprüsü' diye yorumladığı bu iyilik şeridi, aynı günler içerisinde tesis edilecekti.

Gölcük'teki hadiseyi net bir şekilde hatırladığını belirten Belediye Başkanı, ’Devletimiz ve milletimiz tüm imkanlarıyla burada ve sizin yanınızda. Herkes özveriyle çalışıyor. Bu zor zamanları hep birlikte atlatacağız’ diye konuşuyordu.

"NEREYE BAKSAK KOCAELİ"

Depremin dördüncü gününde 62 vatandaşımızın enkaz altından çıkarılmasında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ekiplerin payı büyüktü. Defne, Samandağı ve Antakya'da organize olan ekipler, hem arama-kurtarma çalışmalarında hem de sıcak yemek ve belediyecilik çalışmalarında büyük rol üstleniyordu.

Başkan Büyükakın, net bir şekilde "Yaraları birlikte saracağız" mesajının üstüne basarken, depremzedeler ‘’İtfaiyesiyle arama kurtarma ekipleriyle gıda dağıtımlarıyla nereye baksak Kocaeli’yi görüyoruz. Her yerde Kocaeli var, siz varsınız… Allah razı olsun’’ sözleriyle şükranlarını iletiyordu.

KARDEŞLİK KÖPRÜSÜ KURULDU

Maraş'ta art arda yaşanan iki bağımsız deprem, Hatay'da binlerce binayı, on binlerce bağımsız birimi tuzla buz etmişti. İlk günden beri sahada çalışan ekipler, 6'ncı günde 66 vatandaşımıza sağ salim ulaşmıştı.

Başkan Büyükakın, "Kocaeli ile gurur duyuyorum" derken, Defne ve Kocaeli arasındaki kardeşlik köprüsü aynı dönemde kurulmuş oldu. Bölgeye umut ve moral olan ekipleri depremzedeler büyük bir hoşgörü ile karşılıyor, adeta bağırlarına basıyordu.

Kocaeli ise, 200 bin nüfuslu Defne'nin su ihtiyacı başta olmak üzere, barınma; gıda ve hijyen malzemelerinin teminini sağlıyordu. Ekipler, bazen bir canı hayata döndürebilmek için 8-10 saat boyunca aynı enkaz başında çalışıyordu.

DEFNE'DE ÇADIR KENT

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ekipler, Hatay'a varır varmaz bir okulun bahçesinde kurdukları çadırlarla bölge insanına güvenilir bir barınma alanını temin etmişti. Ancak bölge insanına daha büyük bir alanı tesis etme arzusunda olan Başkan Tahir Büyükakın, Defne'deki 30 dönümlük arazi üzerine 1000 çadır kurulacağı vaadinde bulundu. 7'inci güne gelindiğinde Kocaeli'ne bağlı iş makineleri bölgenin altyapısını kentleşmeye uygun hale getirebilmek için çalışıyordu.

Konya Büyükşehir Belediyesi, Hatay için seferber oldu!Konya Büyükşehir Belediyesi, Hatay için seferber oldu!

Dev projede AFAD ile koordine olduklarını belirten Belediye Başkanı: ‘’Burada yapılacak en önemli şeylerden biri de kalıcı alanlar oluşturmak. Burada bir çadır kent oluşturacağız. Yaklaşık 30 dönümlük alana bin adet afet çadırı kurulacak. Altyapı için çalışıyoruz. Burada çadırlar kurulacak, yemekhaneler yapılacak, çocuklar için oyun alanı ve kreş olacak. Bunlar tamamlandığında tuvalet ve hijyen ihtiyaçların karşılayacakları, yemek yiyebilecekleri toplu bir yaşam alanı oluşacak. Bir süre sonra şehrin içinde enkaz kaldırma çalışmaları başlayacak. Büyükşehir ve Başiskele Belediyesi ekiplerimiz şu anda alanda çalışıyor’’ diye konuşmuştu.

BAKAN KOCA'DAN DEFNE'YE ZİYARET

Aynı günün akşamında Defne'yi ziyaret edip bölge hakkında son bilgilendirmeleri alan bürokratlardan biri de Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'ydı.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın'dan son gelişmeleri alan Koca, 54 yataklı sahra hastanesi projesinin ilk detaylarını burada, bizzat yerinde görmüştü. Hastanenin inşasında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, AFAD, MÜSİAD ve Sağlık Bakanlığı yüklenici rolünde olacaktı.

Başkan Büyükakın, bölge insanına merhem olacak sahra hastanesi projesini şu şekilde açıklamıştı: 

‘’Sahra hastanesinin ön kısmında konteyner kent oluşturulacak. Toplam 45 dönümlük bir alan. Sahra hastanesinde ameliyathaneler ve tıbbi branşlar olacak. 40 konteynerlik bölümde doktorlar hizmet verecek diğer 40 konteynerde hastanenin diğer bölümleri olacak. Diğer 35 dönümlük alanın içine 350 konteynerlik kent inşa edilecek. Konteynerlerin siparişi verildi. Sara hastanesinin konteynerlerinin sevkiyatı da başladı’’

KOCAELİ, DEPREMZEDELERE KUCAK AÇTI

9'uncu güne gelindiğinde Kocaeli Valiliği ile birlikte Kahramanmaraş'ta çalışan Darıca Belediyesi, bölgeden sevk edilen depremzedelere kucak açmıştı.

39 aileden 175 kişiyi misafir eden Darıca, Diriliş 3 Hüma Hatun Gençlik Kampı’nda çeşitli faaliyetlerde bulunuyordu. Burada çocuklara ve yetişkinlere yönelik psikososyal destek çalışmaları yürütülürken depremin neden olduğu manevi yaralar sarılıyordu.

Aynı saatlerde Defne'deki çalışmalar hız kesmeden devam etmekteydi. Tüm personeliyle bölgede organize olan Kocaeli, bir yandan bin çadır kurulumunda, diğer yandan 54 yataklı sahra hastanesinin inşasında çalışıyordu.

DUYGU DOLU AKŞAM

9'uncu günün akşamında bir yandan arama-kurtarma çalışmalarını sürdüren Kocaeli ekipleri, 82 vatandaşımızı hayata döndürmüş, ölümün çizgisinden nice insanlara sağ salim ulaşmayı başarmıştı. Bunlar arasında yabancı uyruklu bir çift de vardı. Hatay'daki çalışmaların 9'uncu gününde yabancı uyruklu Faez Ghanam ve eşi Fatma, enkaz altından çıkarılmıştı.

Başkan Tahir Büyükakın ise, 'yüzleri gözleri toz içinde' olmalarına karşın 'hayat' için çalışan ekip arkadaşlarını şu sözlerle selamlıyordu:

‘’Arkadaşlarımız çok fedakarca çalıştılar. Onlar gerçek bir kahraman. Bu enkazın altına girmek ayrı bir cesaret, ayrı bir fedakarlık gerektiriyor. Günlerdir çok az uyuyup çok çalışıyorlar. Yüzleri gözleri toz içinde. Buradaki tüm ekip birbirine kenetlenmiş canla başla çalışıyorlar. Ekip arkadaşlarımın alnından öpüyorum. Allah razı olsun. Bu zor günlerde bize bu sevinçleri yaşatıyorlar. İyi ki varlar...’’

10'uncu günün ilk ışıklarında Defne'deki çadır kentin altyapısı büyük oranda tamamlanmış, AFAD ve Kızılay menşeili çadırların kurulumunda sona yaklaşılmıştı.

Kocaeli, Hatay'daki kardeşlerine Miraç Gecesi öncesinde başlarını sokabilecekleri bir yer temin etmişti. Bölgede tam 1000 çadır kurulmuştu.

"ALLAH SENDEN RAZI OLSUN EVLADIM"

Depremin en duygu dolu anlarından biri, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin kurduğu Defne'deki çadır kentte yaşandı. Misafirlik için geldiği kızının evinde kalan Raziye Teyze, korku dolu anlardan sonra ailesiyle beraber Defne'deki çadır kente gitmiş, burada Belediye'nin tahsis ettiği çadırda yaşama tutunuyordu.

Fakat tekerlekli sandalyeye ihtiyacı vardı. Bu haberi alan Başkan Tahir Büyükakın, onca hengamenin arasında Raziye Teyze'ye verilmek üzere tekerlekli sandalyeyi bulup, elleriyle teslim etti. Sonrasında duygu dolu anlara şahit olundu.

Raziye Teyze, onca hengamenin arasında kendisinin tekerlekli sandalye ihtiyacını karşılayan Büyükakın'ı bağrına basmış, ‘’Allah senden razı olsun evladım’’ demişti.

Başkan Büyükakın ise bu dua karşısında, ‘’Teyzeciğim senin bir duan bize de bu millete de yeter. Allah seni başımızdan eksik etmesin. Neye ihtiyacın varsa biz buradayız. Artık Hatay da, Defne de bizim memleketimiz. Burayı Kocaeli’den ayrı görmüyoruz. Senin de, bu büyük afette evleri yıkılan ya da hasarlı olduğu için giremeyen tüm kardeşlerimizin de yanındayız, hizmetindeyiz’’ cevabını vermişti.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükakın, aynı günün akşamında Miraç Kandili olması hasebiyle, "Bu gece Miraç Kandili aydınlığını fırsat bilerek, depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet, yaralılara şifa, ailelerimize sabır dualarını eksik etmeyelim. Dualarımızda dökülen yaşlar, sel olup depremle alev alan gönüllerin tekrardan yeşermesi için söndürmeye vesile olsun" mesajını paylaşmıştı.

AK Partili belediyeden alkışlanacak hareket! Yüzde 6 oy alınan ilçe ayağa kaldırılıyorAK Partili belediyeden alkışlanacak hareket! Yüzde 6 oy alınan ilçe ayağa kaldırılıyor

İSU'DAN YÜREKLERE DOKUNAN HAMLE

Depremin ilk gününden bu yana birden fazla şehirde altyapı çalışmalarını sürdüren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin iştirak firması İSU, geçici süreliğine açılacak aboneliklerin 'sosyal tarife' kapsamında değerlendirilmesine kanaat getirmişti.

İlk günden bu yana bölgenin en temel ihtiyaçları arasında yer alan su, yeni yerleşim yerleri olan Kocaeli'de de giderilecekti. İSU, Kocaeli'ne gelecek depremzedelerin bu tarifeden faydalanabileceklerini duyurmuştu.

YÜZ BİNLERCE KİŞİLİK SOFRA

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekipleri, bölgede arama-kurtarma çalışmalarının yanı sıra depremzedelerin temel gıda gereksinimlerini karşılayabilmek için de aktif rol üstleniyordu.

Öyle ki, 16 Şubat'a gelindiğinde Maraş ve Hatay’da 700 bin kişilik çorba, 382 bin adet hazır gıda, 200 bin adet ekmek, 200 bin adet tortilla, 72 bin kase sıcak yemek ve 30 bin adet içme suyu dağıtımı yapılmıştı. Diğer bir deyişle yüz binlerce insanımıza sofra kurulmuştu.

Aynı günün akşamında ÜLKE TV'ye bağlanan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, ‘’Türkiye burada tek yürek oldu, birlikte atıyor. Ülkemiz deprem kuşağında, fay hatları üzerinde ama bu milletin kalbinde yüreğinde fay hattı yok’’ şeklinde mana dolu bir açıklamada bulunmuştu.

Gelinen noktada Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Hatay'da hem bin kişilik çadır kurulumunu gerçekleştirmiş hem de sahra hastanesinde önemli bir eşikten atlamıştı.

Başkan Büyükakın ise, Antakya'daki görevinin 20'nci gününde lojistik merkezini koordine ediyor, 200'e yakın mahallenin gereksinimlerini karşılayabilmek adına canla başla çalışıyordu.

KAYNAK: HABER7
Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR 10
  • muhammet beyazal 1 yıl önce Şikayet Et
    maşallah. Allah iki dünyada da hayrını bol bol versin.
    Cevapla
  • merve 1 yıl önce Şikayet Et
    Tahir bey inanılmaz başarılı bir belediye başkanı. Sözünün eridir. Allah böyle yöneticilerin sayısını arttırsın.
    Cevapla
  • Bandırmalı 1 yıl önce Şikayet Et
    Kimi çalışır, kimi konuşur. Bu millet kimin çalıştığını, kimin konuştuğunu çok iyi biliyor....
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Gönüllerin başkanı. Yolunuz açık olsun inşallah.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah Razi olsun. Adam calisiyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Kacır müjdeyi verdi! Türkiye'nin 'ilk ilaç adayı geliştirildi'
Arabalarda dijital devrim! Tek tuşla motor gücü değişecek