Asrın felaketi sonrası yeni adım: Dünya çapında uzman ekip Türkiye için bir araya gelecek!

Türkiye’de şehirlerin deprem, sel, kuraklık gibi doğal afetlere daha hazırlıklı hale getirilmesi için oluşturulması planlanan Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli’nin ayrıntılarına Haber7 ulaştı.

Asrın felaketi sonrası yeni adım: Dünya çapında uzman ekip Türkiye için bir araya gelecek!
Asrın felaketi sonrası yeni adım: Dünya çapında uzman ekip Türkiye için bir araya gelecek!
GİRİŞ 02.03.2023 20:29 GÜNCELLEME 02.03.2023 21:55
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Her türlü afete dirençli şehirler oluşturmak için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla hazırlanan Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli’nde yer alacak birimler, çalışılacak konular, katkı verecek uzmanlar merak konusu oldu. İlk toplantısının 3 Mart’ta İstanbul’daki Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde gerçekleştirileceği Ulusal Risk Kalkanı Modeli’nin hayata geçirilme sürecinin kritik isimlerinden AK Parti Ankara Milletvekili Prof. Dr. Ertan Aydın, Haber7’ye özel açıklamalarda bulundu.

Deprem başta olmak üzere afetlere bakış açısından Türkiye’de paradigma değişikliği yaşanacağını vurgulayan Prof. Aydın, Ulusal Risk Kalkanı Modeli kapsamında Uluslararası Danışma Heyeti kurulacağını ve dünya çapında ün yapmış uzmanların projede rol üstleneceğini söyledi.

“Hem devletin hem vatandaşın bekasının” gözetileceği Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli’nde jeologlar, sosyologlar, tarihçiler, hukukçular, psikologlar, psikiyatristler, afet ekonomistleri gibi geniş çapta onlarca uzman ekibin yer alacağı belirtildi.

Ertan Aydın

‘AKIL ORTAKLIĞI’ İHTİYACININ SİSTEMİ

Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli’nin kapsamını Haber7 okurları için anlatan Prof. Dr. Ertan Aydın, projenin temel dinamikleriyle ilgili şunları söyledi:

“Bütün risklere gebe bir coğrafyada yaşıyoruz. Dünyanın en güzel coğrafyasındayız ama orman yangınından sel, heyelan, deprem, kuraklık gibi çeşitli kuraklıklarla mücadele vermek zorundayız. Bundan sonraki oluşacak risklerle mücadelede ‘kalkan’ vazifesi görecek bir akıl ortaklığına ihtiyaç var. Tek başına hükümetin her şeyin üstesinden gelmesi çok zor. Çünkü bunların çoğu yeni küresel risklerdir. Bunlara karşı akıl ortaklığı zemini oluşturup, farklı alanlarda kendini geliştirmiş, bu tür risk unsurlarına yönelik özel çalışmalar yapmış isimleri bir araya getirmek gibi bir fikir vardı. Şimdi bu anlamda ciddi adım atılmasının zamanı geldi.”

Ulusal Risk Kalkanı Modeli’nin ileriye dönük kalıcı mekanizmaya dönüşmesinin arzu edildiğini kaydeden Prof. Aydın, ana gayenin dirençli fertler, dirençli toplum ve dirençli şehirler ortaya çıkarmak olduğunu belirtti.

GENİŞ YELPAZEDE UZMAN KADROSU

Afet öncesi ve sonrası süreçlerin her teferruatının çalışılacağı Ulusal Risk Kalkanı Modeli ile kurulacak akıl ortaklığının çerçevesini paylaşan Ertan Aydın, şu uzmanların sistem kapsamında bir araya geleceğini söylüyor:

  • Deprem uzmanları,

  • Lojistikçiler,

  • Kuraklık uzmanları,

  • Bitki çeşitliğinin artırılması veya afet sonrası tarımsal gelişimle ilgilenen uzmanlar,

  • Afet sonrası etkilenen hayvanların yaşatılması ve sürdürülebilir kılınmasına ilişkin çalışmalar yapmış uzmanlar,

  • Afet ekonomistleri,

  • Sosyologlar,

  • Tarihçiler,

  • Jeologlar,

  • Psikologlar,

  • Psikiyatristler,

  • Postravmatistler,

  • Hukukçular,

  • Tedarik zinciri üzerine özel modellemeler yapmış iş insanları,

  • Mobilizasyon durumlarındaki afet sosyolojisi üzerine çalışmış uzmanlar,

  • Afet sonrası göçlerle ilgili çalışma yapan uzmanlar…

KUMANDA ÇEVRE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞINDA OLACAK

Ertan Aydın, vatandaşların bekasının önceleneceği sistemin ilk etapta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından koordine edileceğini açıkladı. Ulusal Risk Kalkanı Modeli’nin kapsamının oldukça geniş olacağını ifade eden Aydın, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un bu koordinasyonu yapabilecek yetkinlikte olduğunu kaydetti.

DÜNYA ÇAPINCA UZMAN EKİP GELECEK

Risk Kalkanı Modeli’nin Türkiye Yüzyılı vizyonu olduğunu söyleyen Ertan Aydın, proje kapsamında dünya çapında tanınmış uzmanların da bir araya geleceğini duyurdu.

Yoshinori Moriwaki

Prof. Aydın, şunları söyledi:

“Risk Kalkanı Modeli ile ilgili Uluslararası Danışma Heyeti kurulacak. Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki de dahil olmak üzere, dünya çapında uzman, risklerle ilgili çalışmalar yapmış; Japonya, Kore, Almanya, Fransa, Amerika, İngiltere gibi farklı ülkelerden dünya çapında ün yapmış farklı isimleri bir araya getirip 10-12 kişilik bilim heyeti kurmak gibi bir planlama var. Yani bütün yönleriyle riskleri 360 derece düşünerek bir heyet oluşturulmaya çalışılıyor.”

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 31
  • hıdır 1 yıl önce Şikayet Et
    dış ülkelerin karışmamalı ben şahsen güvenmiyorum yardımlarıda olmasın bunlar bir verirler on alırlar
    Cevapla
  • Erhan 1 yıl önce Şikayet Et
    1. madde Deprem ve doğal afetler ülkesiyiz. buna göre paradigma değişimi şart.
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    En büyük problem...üretim ve marka çıkartmak...onuda halletsinler gıda ilaç yazılım elktrik elktronik ürünler motor lojistik vb gibi dünya devi olacka 5 mikyar dolar büyüklükte kurulan fabrikalar lazım en az 10 tane bunuda bir yapsanız her sene...
    Cevapla
  • Trakyali 1 yıl önce Şikayet Et
    Problem ne yazik ki 20 yıl öncesine kadar bilim adamlarımızın olmaması zira bilimle uğraşmayıp milletin müslümanlığıyla ve nasıl köstek olurumla uğraşmışlardır. Türk le başlayan bütün odalar hâlâ bu fazifelerini ifa etmektedirler. Hayretimiz şu ki devletimizin hâlâ bunlari kapatmıyor oluşudur.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Şehir plancıları zikredilmemiş.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fed, piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı
Türkiye'den 36 milyar TL'lik görüşme! ABD'den açıklama geldi