Yasaklı ırk besleyen iki kişiye 66 bin 798 TL ceza

Konya'da yasaklı ırk besleyen ve maskesiz gezdiren iki kişiye toplamda 66 bin 798 TL para cezası uygulandı.

GİRİŞ 09.03.2023 19:25 GÜNCELLEME 09.03.2023 19:26
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Konya’da polis ekipleri, tehlikeli köpek ırklarını kayıt altına aldırmayan, çocukların oyun alanlarında ve vatandaşların olduğu halka açık yerlerde ağızlıksız, maskesiz gezdiren şahısların denetimlerini aralıksız sürdürüyor. Yasaklı ırk besleyen ve maskesiz gezdirerek insanların hayatını tehlikeye atan 2 kişiyi tespit eden polisler, şahıslara toplanda 66 bin 798 lira para cezası uyguladı.

Polis ekipleri, Meram Yeniyol Caddesi üzerinde devriye görevi yürüttüğü esnada bir şahsın elinde ağızlıksız olarak yasaklı ırk olduğu düşünülen bir köpek gezdirdiğini fark ederek şahsı durdurdu. Polislerin Tarım ve Orman Müdürlüğü Denetim Görevlilerine durumu bildirmeleri üzerine köpeğin yasaklı ırklardan olan Dogo Argentino cinsi olduğu, köpeğin kayıtlı ancak ağızlıksız gezdirilmesinin çevre güvenliği için tehlikeli ve yasak olduğu anlaşıldı. 

Köpeğin sahibi olan şahsa 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanununa istinaden Ağızlıksız Yasaklı Irk Gezdirme suçundan 33.399 TL idari para cezası uygulandı.

ÇATIDA PİTBULL BESLEYEN ŞAHIS POLİSTEN KAÇAMADI

Bir vatandaş tarafından 112 Acil Çağrı Merkezine gelen ihbar üzerine Çevre Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliği ekipleri, Karatay İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü görevlileri ile birlikte Fevziçakmak Mahallesindeki adrese gitti.

Adreste yapılan aramada ikametin çatısında bağlı vaziyette bulunan ve kaydı olmadan beslenmesi yasak olan Pitbull cinsi köpek olduğu ve kaydının bulunmadığı tespit edildi. Yetkililerce el konulan köpek Karatay Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ekiplerine teslim edilirken yasaklı ırkı kayıt ettirmeden besleyen şahsa 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununu gereğince 33.399 TL idari para cezası uygulandı.

KAYITSIZ VE MASKESİZ YASAKLI IRK KÖPEK GEZDİRENLER “HAYDİ” UYGULAMASI VE 112’DEN İHBAR EDİLEBİLİYOR

İçişleri Bakanlığınca 2020'de çevre, doğa ve hayvanlara yönelik işlenen suçların engellenmesi, bu suçları işleyenlerin yakalanması amacıyla Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma bünyesinde kurulan Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma birimlerinin çevre ve hayvanlara yönelik işlenen suçlarla daha etkin mücadele edebilmesi amacıyla, Hayvan Durum İzleme (HAYDİ) mobil uygulaması hayata geçirilmişti.

HAYDİ mobil uygulamasıyla hayvanların korunmasına yönelik bildirimlerin yanı sıra tehlike arz eden hayvan türlerine yönelik ihbarlar da gerçekleştirilebiliyor. 

Türk Ceza Kanunu’nun 'Gözetimi altında bulunan hayvanı başkalarının hayatı veya sağlığı bakımından tehlikeli olabilecek şekilde serbest bırakan veya bunların kontrol altına alınmasında ihmal gösteren kişiler, 6 aya kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.' hükmü gereğince, adli işlem, tehlikeli köpek ırklarını çocukların oyun alanlarında ve vatandaşların olduğu yerlerde ağızlıksız ve maskesiz gezdiren kişilere de idari para cezası uygulanıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığınca tehlike arz eden köpek türleri, Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Bransilerio, American Staffordshire Terrier ve American Bully olarak belirlenmişti. Bu köpek türlerine sahip kişilerin hayvanlarını kayıt altına aldırmadığı ve maskesiz gezdirdiği takdirde vatandaşlar HAYDİ uygulaması ve 112 acil çağrı merkezi ürerinden ihbarda bulunabiliyor.

KAYNAK: ZEKİ DURSUN - KONYA
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 13
  • Vatandaş________ 2 yıl önce Şikayet Et
    Köpeğin duruşu bakışı bile insanı ÜRKÜTÜYOR...
    Cevapla
  • Emekli mühendis 2 yıl önce Şikayet Et
    Neden ruhsatsız silah bulundurmaktan yargılanmıyorlar? sonuçta silah olarak kullanılıyor.
    Cevapla
  • murtaza 2 yıl önce Şikayet Et
    bu cezalar yaygınlaştırılmalı, ağızlıksız çok gezdiren var,özellikle düşmanı olan korkak tipler
    Cevapla
  • Abdullah 2 yıl önce Şikayet Et
    Elinize sağlık.
    Cevapla
  • Teşekkürler Konya 2 yıl önce Şikayet Et
    Darısı tüm Türkiyenin başına. Birçok ilde alenen bu köpekler gezdiriliyor ve devriye gezen polisler hiç ilgilenmiyor.Şikayet edilmesini bekliyor.Böyle bir şey olabilir mi? Görevini layıkıyla yapan başta Konya Valisi,Konya Emniyet Müdürü ve polis ekiplerine teşekkür ediyorum.
    Cevapla
  • Bekir 2 yıl önce Şikayet Et
    Konya Valisi, Konya Emniyet Müdürü ve polis ekiplerinden Allah razı olsun. İnşallah bu uygulama diğer illerde de uygulanır.
    Cevapla
  • TAHA 2 yıl önce Şikayet Et
    O hayvanlar ALLAH ın bir mahluku değil mi.Onlar zincire bağlı havlayı havlayı ölsün mü?v Merhamet etmeyene ALLAH da merhamet etmez.Biraz merhamet ...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Borsa haftaya 11 bin puanın üzerinde başladı
Trump, bu kez onlara savaş açtı: Hazırlıklı olun, her şey çok hızlı olacak