Yargıtay'dan kiracıları sevindirecek karar

Yargıtay, belli bir tarihi içermeyen tahliye taahhüdünün geçersiz olduğuna hükmetti.

GİRİŞ 26.04.2023 07:29 GÜNCELLEME 26.04.2023 09:48
Bu Habere 63 Yorum Yapılmış

Yargıtay 12. Hukuk Dairesinin gündemine yansıyan dava konusu olayda, ev sahibi ile kiracı arasında önce 2005 yılında ardından da 2012 yılında iki kez tahliye taahhütlü kira sözleşmesi imzalandı.

Kira sürenin uzatılması, yeni dönemlerin bedellerinin belirlenmesi ve değişen şartlara uyarlanması amacıyla düzenlenen kira sözleşmesinde, kira süresi 3+2 yıl olarak kararlaştırıldı. Sözleşme sonunda kiracı evi boşaltmayınca ev sahibi tahliye taahhüdüne dayalı icra takibi başlattı.

Söz konusu tahliye taahhüdünün uygun olmadığı gerekçesiyle icra takibi durdurulunca ev sahibi icra mahkemesine başvurarak tahliye talebini yineledi. Yerel mahkeme itirazı yerinde görmeyince dosya Bölge Adliye Mahkemesine geldi. Mahkeme, taraflar arasında 2012 başlangıç tarihli 3+2 yıl süreli kira sözleşmesi yapıldığını ve bitiminde kiracının taşınmazı boşaltarak ev sahibine kayıtsız-şartsız teslim edileceğinin kararlaştırıldığını hatırlattı.

Ev sahibini haklı bulan mahkeme, taraflar arasındaki sözleşmenin tahliye taahhütnamesi niteliğinde olduğuna karar verdi. Kiracı karara itiraz edince dosyanın temyiz incelemesini Yargıtay 12. Hukuk Dairesi yaptı. Bölge adliye mahkemesinin kararını bozan Daire, tahliye taahhüdünde, tahliye tarihinin açık bir şekilde yazılmasının zorunlu olduğunu belirterek, belli bir tarihi içermeyen tahliye taahhütlerinin geçersiz olduğuna hükmetti. 

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 63
  • Madur ev sahibi 11 ay önce Şikayet Et
    Borclar kanunu okuyup ezberledim kiracilar sayesinde bir avukatlik belgem yok . Kirada evin mi var derdin var .ne yapacagiz simdi bilen varmi ..
    Cevapla
  • Metin 11 ay önce Şikayet Et
    Burdan elden kira veren arkadaşlar vermeyin artk kira sözlesmeleri edevletten olucak bu dünyada ne yaparsan yasamadan ölmessin mülk yanlızca allahındr
    Cevapla
  • Emre baba 11 ay önce Şikayet Et
    Ev sahibi dingiller o zaman evinizi kiraya vermeyin boş dursun babunlar
    Cevapla
  • Xnnkmhgml 11 ay önce Şikayet Et
    Kendine ev al kira verme o zaman niye kiraya boşa para veriyorsun
    Cevapla
  • Madur ev sahibi 11 ay önce Şikayet Et
    Ankara da Keçiören de sehir hastanesine cok yakin evim var 1700 kirada otuyor yuzde yirmes kira zammi ile 1700 oldu .oradaki evler 5000 ile7000 en kötüsü biz zam yapalim deyince biz suclu oluyor 1700 kira mi kaldi Ankara da ne yapmalıyım bilmiyorum bir market parası bile degil kira parasi ..kira vergiside ödüyorum.emlak vergisini ödüyorum ikisi 2500 tl .adam bana 1700 tl verircok pahali
    Cevapla
  • Ali osman 11 ay önce Şikayet Et
    Adam sana okar veriyor diye bisey yok konun neyse o ozamn sende evi aldığın paranın üstüme 100/ 25 zam koy sat bakalim satarmisn adam sana niye belirlenmiş yuzdenin ustunde para versin şu aç gözlüğü bırakın olup gidecegiz Bi gun
    Cevapla
  • Doğan ünal 11 ay önce Şikayet Et
    Evin tpusunuda kiracıya verip bu ıstırptan kurtulalım. Bugünkü kira rayiç bedeli 13000 TL olan daireden hala 3800 TL kira alıyorum. 6 yıllık kiracı kira tesbit davası açdım. 8 ay sonraya gün veriliyor. Kafayı yiyeceğim. Ev sahibi bu durumda ne yapsın. Bir bilen bana yol göstersin.
    Cevapla
  • Sevket 11 ay önce Şikayet Et
    Çatır çatır parayi alırken sikinti yoktu şimdi az bisey kipirdamada ciyak ciyak bağırmayın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mahalle kafeleri Çırağan'la yarışıyor - 27 Nisan günün gazete manşetleri
Lokanta ve kafelerde yeni dönem! KDV oranları yükseltildi