İBB borçsuz metro aracı bile alamayacak hale düştü! 4 yılda rakam rakam hezimet

CHP'li İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, kendisinden önce özkaynaklarıyla kilometrelerce metro ağı ören İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni dış kredilerle metro aracı alır hale getirdi. İmamoğlu’nun “engelleniyoruz” iddiası da bir kez daha çöktü.

GİRİŞ 18.08.2023 15:47 GÜNCELLEME 18.08.2023 16:15
Bu Habere 61 Yorum Yapılmış

4 yıldır İBB Başkanlığı yapan ancak kente gözle görünür bir hizmet sunamayan Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni getirdiği nokta içler acısı hale geldi. İmamoğlu'ndan önce özkaynaklarıyla İstanbul'a kilometrelerce metro ağı kuran İBB, şimdilerde dış borçlarla anca metro aracı alabilecek vaziyete geriledi.

AK PARTİLİ ZAMANINDA İBB KASASINDAN METRO HATTI YAPILABİLİYORDU

CHP'li Ekrem İmamoğlu'ndan önce yaklaşık 20 yıl İBB'yi yöneten AK Parti belediyeciliği, İstanbul'a birçok hizmeti öz sermayesiyle getirmişti. Kadir Topbaş'ın 3 dönem belediye başkanlığı yaptığı kentte İBB birçok hizmetini, hatta devasa yatırımlarla devreye alınan metroları özkaynaklarıyla yapabilecek kadar güçlü bir durumdaydı.



AK Parti’li İBB’nin 15 Şubat 2014’te hayata geçirdiği Şişhane-Haliç Metro Geçiş Köprüsü- Yenikapı Metro Hattı, 1 milyar 143 milyon 816 bin TL maliyetle İstanbulluların hizmetine sunulmuştu. Bu hat, diğerleri gibi baştan sona İBB’nin öz sermayesiyle yapılmıştı. Açılış fotoğraflarında, İBB’nin tek kuruş borç olmadan metro yapabildiğini gözler önüne ibareler dikkat çekiyor.

İMAMOĞLU BORÇSUZ METRO ARACI BİLE ALAMIYOR

Ancak İBB'nin ekonomik olarak güçlü ve aktif hizmet dönemi, CHP'li Ekrem İmamoğlu'nun 2019'da göreve gelmesiyle adeta toz duman oldu. 2019 yerel seçimlerinde birçok vaatle göreve gelen CHP'li Ekrem İmamoğlu, aradan geçen 4 yılda İstanbul'a bir hizmet sunamadı. İstanbul'da bir ilk olarak 'temel atmama' törenlerine imza atan İmamoğlu, AK Parti döneminde özkaynaklarıyla metro yapan İBB'yi dış borçlarla metro ve tramvay aracı alır hale getirdi.

İmamoğlu yine AK Parti projelerini açtı… 3’ü de önceki dönemin eseriİmamoğlu yine AK Parti projelerini açtı… 3’ü de önceki dönemin eseri


Sıfırdan projelendirip başlangıcını yapabildiği bir tane bile metro olmayan İmamoğlu, metro aracı alma işi için bile kredi başvurusunda bulundu.

SEVİNDİĞİ GELİŞME: DIŞ BORCA ONAY

İBB Başkanı İmamoğlu, İstanbul'a metro aracı almak için dış borç onayı aldığını sosyal medya hesabından duyurdu. İmamoğlu, 400 adet metro aracı ve Mahmutbey-Esenyurt Metrosu inşası için talep ettikleri dış borçlanmanın Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından onaylandığını belirtti.

İBB'den reklam var hizmet yok: Vatandaşlar isyan ettiİBB'den reklam var hizmet yok: Vatandaşlar isyan etti

İmamoğlu’nun borçla bitirmeye çalıştığı Mahmutbey-Esenyurt Metrosu’nun yapımına 2017 yılında AK Parti döneminde başlanmıştı.

İmamoğlu’nun paylaşımında şu ifadeler yer aldı:

“İstanbul'un ulaşım yatırımları için ihtiyaç duyduğumuz dış kredilere hazine onayı veren Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek'e teşekkürler. M7 Mahmutbey-Esenyurt Metrosu'nun yapımı. M12 Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metrosu / 300 Metro Aracı. M4 Kadıköy-Sabiha Gökçen Havalimanı Metrosu / 100 Metro Aracı. T4 Topkapı-Mescid-i Selam Tramvayı / 34 Tramvay Aracı”

 


GİDERAYAK BORCA SAPLADI

Görevde olduğu 4 yıl boyunca gözle görünür hizmet sunamayan İmamoğlu, merkezi hükümetin İBB'ye bütçeden verdiği payı 4 yılda 6 kat arttırarak 5 milyar TL'den 30 milyar TL'ye çıkarmasına rağmen belediyeyi ekonomide ise gözle görülür bir batışa sürükledi. İmamoğlu, 2019'da 28,5 milyar TL borcu olan İBB borcunu, milyarlarca lira üzerine çıkardı. İBB'nin 2024 için öngörülen toplam borcunun 169.1 milyar TL olacağı öngörülüyor. 

İBB'nin 2016-2018 AK Parti döneminde borcun bütçeye oranı yüzde 89,2 iken, 2020-2021-2022 CHP döneminde bu oran yüzde 176,8'le rekor kırdı.


'ENGELLENİYORUZ' İDDİASINI KENDİSİ ÇÜRÜTTÜ

İmamoğlu'nun uzun zamandır diline pelesenk ettiği 'Engelleniyoruz' söylemi de bu paylaşımla birlikte bir kez daha çökmüş oldu. İstanbul'a hizmet etmesinin engellendiğini ve hükümetten 'destek' yerine 'köstek' gördüğünü iddia eden bakanlarla görüşemediğini söyleyen İmamoğlu, dün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nu ile görüştü.

İmamoğlu, kendisine hükümet tarafından verilen kredi onayını paylaşarak 'engellenmediğini' bir kez daha ispat etmiş oldu.

Seçildiğinden bu yana şehre hiçbir hizmet sunmamasını “Engelleniyoruz” ifadesiyle örtmeye kalkan İmamoğlu’nun İBB’sine merkezi bütçeden gelen pay 5 yılda 6 kat arttı. 2018’de İBB’ye Cumhurbaşkanı onayıyla 5 milyar TL ödenirken 2023’te 30 milyar TL aktarılmıştı.

KAYNAK: HABER7
Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 61
  • İzmail İzmirli. 8 ay önce Şikayet Et
    Devlet daha bunların dışardan borç almasına göz yumuyor.
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    " Savcılar göreve " demesi lazım vatandaşın değil mi?
    Cevapla
  • Pendikss 8 ay önce Şikayet Et
    Biz istanbullular olarak savcıların kım için harekete gecmesi gerektigini iyi biliyoruz sen kafanı yorma
    Cevapla
  • İslam Sancağı 8 ay önce Şikayet Et
    Yoldaş şarkıcılara/şaklabanlara heykellere paraları var ama !
    Cevapla
  • misafir16 8 ay önce Şikayet Et
    Yuh sana İmamoğli sen adamı yer bitirirsin sana değil İstanbul u koyunum olsa teslim etmem reklamcı seni!!
    Cevapla
  • Keko 8 ay önce Şikayet Et
    Hani Metroyu İBB kendi üretiyordu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
32 milyon çalışanın sorunu masaya geliyor! 5 yıl sonra bir ilk
İsveç'te Jade Sandberg isimli bir kadın polis eşliğinde Kur'an-ı Kerim yaktı