Atatürk'ün hediyesi arazi 67 yıldır davalık!

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, yaveri Abdulkadir Bahçecik'e 1923'te hediye ettiği yüzlerce dönüm arazi, 67 yıldır süren bir davanın konusu oldu.

Atatürk'ün hediyesi arazi 67 yıldır davalık!
Atatürk'ün hediyesi arazi 67 yıldır davalık!
GİRİŞ 04.09.2023 07:48 GÜNCELLEME 04.09.2023 08:00
Bu Habere 87 Yorum Yapılmış

Sivas'ın Hafik ilçesi Bahçecik Köyü'nde yaşayan Bahçeçik ailesi, Atatürk'ün hediye ettiği arazinin mera vasfının değiştirilerek kendilerine iadesi için 67 yıl hukuk mücadelesi veriyor. Davanın hikâyesi bundan 100 yıl öncesine uzanıyor.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yaveri olan ve Trablusgarp ve Çanakkale Savaşı'nda savaşan Abdulkadir Bahçecik'e Atatürk tarafından üstün hizmet madalyası verdi. 15 yıl orduda hizmet veren ve köyüne madalyayla dönen Bahçecik, ekip biçebileceği bir arazisi olmadığı için ailesini geçindirmekte zorlandı.

Eşi defalarca "Neden durumumuzu Paşa'ya söylemedin" dese de içerisinde bulunduğu durumu Atatürk'e anlatmak istemedi. Bunun üzerine eşi Kamer Bahçecik, Atatürk'e bir mektup yazıp durumlarını anlattı.

Bunun üzerine Abdulkadir Bahçecik'i İstanbul'a çağıran Atatürk, Bahçecik ve Koşutdere köylerindeki yüzlerce dönüm araziyi eski yaverine hediye ederek arazilerin tapusunu Abdulkadir Bahçecik'e verdi.

MERA OLARAK KAYDEDİLDİ

Koşutdere ve Bahçecik köylerindeki araziler, 1956'da tapu komisyonu tarafından ekilip biçilmediği için mera olarak kaydedildi. Uzun yıllar önce İstanbul'a taşınan ve köyden uzak yaşam süren Abdulkadir Bahçecik, durumu öğrenince Sivas'a dönerek dava açtı.

1956/168 esas numarasıyla Hafik Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen dava bitmeden Abdulkadir Bahçecik hayatını kaybetti. Davayı devralan oğlu Turan Bahçecik, arazinin bir bölümüne 600 kavak ve söğüt ağacı dikti.

Bir bölümünü de ekip biçmeye başladı. Ancak onun ömrü de davanın sonuçlanmasına yetmedi. Mücadeleyi şimdi onun oğlu Yusuf Bahçecik sürdürüyor.

Yusuf Bahçecik, "Bu arazi savaş meydanlarında çarpışan istiklal gazisi dedeme Atatürk tarafından verildi. Dedemim köyde olmadığı dönemde tapu komisyonu, bu arazileri mera zannederek öyle kayıt etmişler. Dedem elindeki tapuları gösterip araziyi geri almak için dava açmış. Hukuk mücadelemiz 67 yıldır sürüyor. Bu dava artık bizim için bir onur meselesi oldu. 3 kuşaktır süren davayı ben ölürsem kızım Özge yürütecek. Bizim için önemli olan arazilerin Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından verilmesi. Davanın bir an önce karara bağlanmasını istiyoruz" diye konuştu.

Özge Bahçecik ise, Atatürk tarafından hediye edilen arazinin kendileri için maddi değerinden çok manevi değerinin bulunduğunu söyledi.

YEREL MAHKEMENİN ALEYTE KARARINI YARGITAY BOZDU

Hafik 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, ailenin aleyhine karar vermesine rağmen, Yargıtay 16. Hukuk Dairesi Başkanlığı bu kararı Hafik Asliye Hukuk Mahkemesi 1956/168 esas ve 2005/46 esas sayılı dosyalardaki krokilerin uygulanarak, dava konusu edilen taşınmazları kapsayıp kapsamadığının tespit edilmesi talebiyle bozdu.

Sivas 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen 2021/419 dosya numaralı tapu iptal ve tescil davasında 4 kez yerinde keşif yapılarak, bilirkişi raporu da istendi.

Son olarak Ziraat Yüksek Mühendisi Emrullah Kesim ile Jeoloji Mühendisi Semet Özatalay tarafından 21 Temmuz 2023'te hazırlanan bilirkişi raporunda, dosyalardaki krokilerde arazilerin benzerlik gösterdiği yönünde görüş bildirildi.

TÜRKİYE'NİN EN UZUN SÜREN DAVASI

Ailenin avukatı Fehat Çakır, "67 yıldır devam eden bu dava Türkiye'nin en uzun davasıdır. Daha önce rekor 65 yıl ile bir başka davaydı. Kadastro davaları dünyanın her yerinde uzun yıllar, hatta bir ömür boyu sürebiliyor. Mesela o dönemlerde verilen tapularda metrekare yok, ölçü yok. Tapularda ırmağın kenarından dağın yüzüne kadar kısım diye yer belirtiliyor. Günümüz mahkemeleri de bunları çözmekte zorlanıyor" dedi.

Sivas 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen 2021/419 dosya numaralı tapu iptal ve tescil davasında 4 kez yerinde keşif yapılarak, bilirkişi raporu da istendi. Son olarak Ziraat Yüksek Mühendisi Emrullah Kesim ile Jeoloji Mühendisi Semet Özatalay tarafından 21 Temmuz 2023'te hazırlanan bilirkişi raporunda, dosyalardaki krokilerde arazilerin benzerlik gösterdiği yönünde görüş bildirildi.

KAYNAK: SABAH / ALİ ALTUNTAŞ
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 87
  • Ottomans 7 ay önce Şikayet Et
    Hiiiic umutlanma 67 yildir sonuclanmayan dava bi 67 yil daha sonuclanmaaaaaz
    Cevapla
  • Hüseyin 7 ay önce Şikayet Et
    Kim kimin malını kime hediye etmiş? Önce bu sorunun cevabı bulunmalı.
    Cevapla
  • Hazim 7 ay önce Şikayet Et
    Karga kovalayan bi yetimin bu kadar serveti nereden buldu az düşün.özel tren ,yat banka ve diyer garimenküller bi subay maaşi ile
    Cevapla
  • Namuslu kalanlar 7 ay önce Şikayet Et
    Erdoğan böyle bir şey yapsa ne derlerdi aceb
    Cevapla
  • En kısa zaman 7 ay önce Şikayet Et
    Esas halkın malı olan iş Bankası hisseleri bir siyasi parti olan CHP de halen ne diye durur neden hala devlet hazinesine milli savunmaya milli eğitime maliye ve hazine bakanlığına devredilemez halk olarak beklentimiz bir siyasi partide olmaması gereken iş Bankası hisseleri esas halka devletin hazinesine en kısa zamanda devredilmeli
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İBAN'la vergi kaçıran yandı - Gazete manşetleri
Fatih Terim'e ağır darbe! Şampiyonluk şansı mucizelere kaldı