ABD'nin Suriye'deki terör aparatlarına 1 milyar dolarlık darbe! Nokta nokta belirlendi

TSK'nın Suriye'nin kuzeyinde ABD himayesindeki teröristlerin işgal ettiği stratejik tesisleri hedef alan SİHA operasyonunun bilançosu ortaya çıktı. Nokta nokta hangi noktada ne kadar zarar meydana geldiği açıklandı.

GİRİŞ 17.01.2024 12:56 GÜNCELLEME 17.01.2024 13:04
Bu Habere 155 Yorum Yapılmış

Irak’ın kuzeyinde son 3 ayda 11 saldırı düzenleyerek 31 askerimizi şehit eden terör örgütü PKK’nın askeri ve lojistik faaliyet alanları yerle bir ediliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak’ta belirlenen terör hedeflerini titizlikle imha ederken, Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG/SDG işgalindeki stratejik noktaları havaya uçuruyor. PKK’nın terör yapılarını inşa etmesi için terör örgütüne beton desteği veren Fransız Lafarge şirketinin tesisini SİHA’larla vuran TSK, doğrudan örgütün kontrolündeki petrol, elektrik, gaz gibi tesisleri enkaza çevirdi.

Terör elebaşılarının “Suriye’de son 12 yılın en yıkıcı saldırısı” diye nitelendirdiği TSK’nın hava operasyonlarıyla PKK’nın “ABD adına bekçilik” yaptığı tesislerde 1 milyar dolarlık hasar oluşturuldu.

Suriye’nin Rumeylan bölgesinde PKK/SDG’nin sözde Petrol Sahaları Müdürü Ahmed İbrahim, Türkiye’nin son hava saldırılarının bilançosunu açıkladı.

SON YILLARIN EN BÜYÜK HAVA OPERASYONU

Türkiye’nin son saldırıları, Suriye’deki 12 yıllık savaş sırasında meydana gelen üçüncü saldırıydı, ancak en şiddetli ve yıkıcı olanıydı” ifadelerini kullanan Ahmed İbrahim, hava saldırılarıyla hedef alınan saha, tesis, elektrik ve petrol istasyonları sayısının 104’e ulaştığını söyledi. Ahmed İbrahim, vurulan tesislerin bir kısmının hizmet dışı kaldığını, diğer kısmının ise büyük hasar gördüğünü söyledi.

Toplamda 1 milyar dolarlık maddi hasara yol açtığı belirtilen Suriye’nin kuzeyindeki hava operasyonlarında terör unsurlarına ve altyapılarına vurulan darbe, Rumeylan Petrol Sahaları Müdürü Ahmed İbrahim’in açıkladığı rakamlara şöyle yansıdı:

  • 104 nokta vuruldu.

  • SDG kamuflesindeki teröristlerin 44’ü öldü, 55’i yaralandı.

  • Türkiye’nin 9 sahayı hedef alması sonrasında, Kamışlı kırsalındaki Maabada kasabasındaki Odeh petrol sahasında meydana gelen hasar 35 milyon dolara ulaştı.

  • Bölgenin en büyüğü olan “Suveydiye 2” tesisininde ana yağ toplama istasyonları bütün cihaz ve ekipmanlarıyla birlikte tamamen yandı. Suveydiye 2 tesisindeki ekipman, yakıt tankları ve türbinlerin kaybından yaşanan maddi hasar 100 milyon doları buldu.

  • SİHA saldırıları sırasında sızan ve alev alan petrolün değeri yaklaşık 45 milyon dolar.

  • Türkiye’nin Süveydiye sahalarına düzenlediği operasyonlar neticesinde serbest gazı etkileyen toplam mali kayıp 67 milyon ABD doları.

  • Günlük bazda 160 ton olarak tahmin edilen gazın, istasyonun devre dışı kalmasından beri 4 bin 800 tonu kullanılamıyor.

  • Suveydiye tesisindeki hasar, elektrik üretim tesislerinin türbinlerine tesir etti. Elektrik üretimi durduruldu ve buradaki kayıp yaklaşık 27 milyon dolar. Elektrik türbinlerinin yeniden inşası için 23 milyon dolar gerekli.

  • Sahada hasar gören sivil ekipman kayıpları 15 milyon dolar. Sahadaki yangınları söndürmek ve müdahale etmek için kullanılan itfaiye ve diğer güvenlik ekipmanlarının da aralarında bulunduğu ekipmanlarda meydana gelen maddi kayıp 5 milyon dolar.

  • Tam 7 kez bombalanan Suvediye gaz sahası tamamen yanarken terör örgütünün bölgedeki sözde yöneticisi Akid Abdul Mecid, “Elektrik ve gaz üretimi tamamen durdu. İlk aşamada 1 milyar dolarlık kayıp var. Tesisin tekrardan faaliyete geçmesi ayları bulacak.” itirafında bulundu.
     

ABD VE RUSYA’YA AĞLADILAR

Terör örgütü PKK/SDG’den yapılan yazılı açıklamasında, tesislerdeki hasarı onarabilecek yeteneklerinin olmadığı ve uluslararası toplumun harekete geçmesi istendi.  Teröristlerin açıklamasında, Türkiye’nin operasyonları neticesinde tahrip olan altyapıya müdahale edilmesi ve onarılması çağrısında bulunuldu.

SDG teröristleri ayrıca, ABD ve Suriye’de konuşlanan Rus güçlerini, Türkiye’nin operasyonlarına ilişkin net bir duruş sergilemeye çağırdı.

SİHA'lar vurdu! İşte PKK'nın gaz istasyonunun son haliSİHA'lar vurdu! İşte PKK'nın gaz istasyonunun son hali

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 155
  • ziyaretçi 3 ay önce Şikayet Et
    Bir daha saldırı düzenlemezler bayağı ağır olmuş daha fazla tahribat lazım yüz km içeriden sınırımıza kadar akılları başlarına gelsin.
    Cevapla
  • Yavuz Selim 3 ay önce Şikayet Et
    Suriye'de operasyon 60km içeri güvenli alan tesis edilmek ABD ve diğerleri dur deyince de operasyon durmamalı bunun dışındaki tüm faliyet netice sıfırdır.Ülkemiz büyük tehdit altındadır.
    Cevapla
  • fahri 3 ay önce Şikayet Et
    uçak gemilerini batıracak teknoloji üzerinde çalışma yapılmalı
    Cevapla
  • neo 3 ay önce Şikayet Et
    abd rusya iran ingiliz bir yeri vuracağında biz vururuz vuracağiz filan demez .ama biz vurnadan bir ay oncesi haber veririz.oh ne ala sonra niye bitmez bu terör deriz.kardeşim niye uyariyorsunki anlasalar hadi diyeceğim.adamlar resmen sana ďüşman pkk devleti yaratmak istiyor.sana acimayana sende acıma vur gitsin
    Cevapla
  • misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Amerikanın pkk lılara verdiği tırlar dolusu mühimmat ve cephanelerinin bulunduğu depoları yok edelim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İBAN'la vergi kaçıran yandı - Gazete manşetleri
Süper Lig'e yükselen 2. takım belli oldu!