2100 yıllık yazıtta şaşırtan mesaj

Adıyaman'ın Gerger ilçesinde bulunan ve askeri helikopterle sarp kayalıklardan alınarak Perre Antik Kenti'ne taşınan 2100 yıllık yazıtta çeviri çalışmaları yapılıyor.

2100 yıllık yazıtta şaşırtan mesaj
2100 yıllık yazıtta şaşırtan mesaj
GİRİŞ 15.03.2024 19:10 GÜNCELLEME 15.03.2024 20:03
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Pisa Üniversitesi'nden Prof.Dr. Margherita Facella ve Oxford Üniversitesi'nden Dr. Charles Crowther, kente gelerek eserde incelemelerde bulundu.

Prof. Dr. Margherita Facella, gazetecilere, yaklaşık bir haftalık süren çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Yazıtın önemli olduğunu dile getiren Facella, "İnsanlık ve Kommagene tarihine ışık tutacak bir yazıt, bunun incelemelerini yapıyoruz. Bu konuda destek ve katkı sunmak istiyoruz. Burada olmaktan çok memnunuz. Yazıtlarda Kommagene Kralı l. Antiochos'un özellikle halka verdiği demeçler var. Burada özellikle diyor ki 'Kanunlara son derece itaat edin ve saygılı olun'. Zaten yazıtların arkasında da l. Antiochos ile I. Mithridates rölyefi var. Çalışmalarımız sürüyor, ileride çok daha detaylı bilgiler vereceğiz" dedi.

KÖYLÜLER BULMUŞTU

Gerger ilçesine bağlı Onevler köyü Kımıldağı yakınlarında 26 Eylül 2023'te kabartma heykel gören köylüler, Adıyaman Müze Müdürlüğüne bildirmiş, inceleme yapan ekipler, bölgenin kült (kutsal alan) alan olduğunu belirlemişti. Ekipler, alanda tokalaşma sahnesinin olduğu kabartma ile yazıtların yer aldığı steller bulmuştu. Bölgenin sarp kayalık olması nedeniyle eserler askeri helikopterle halatlar yardımıyla Perre Antik Kenti'ne taşınmıştı.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 16
  • Caglar 1 ay önce Şikayet Et
    Bu hanedan 900/1100 arasında Roma ya 4/5 imparatorda çıkarır. Part hanedaninda kullanilan bu isim, part prenslik ve krallıklarinda görülür. Onlarca part hanedanindan farklı devletlere hükmeden kralın adı buradan türer.
    Cevapla
  • Erol Akgül 1 ay önce Şikayet Et
    Helâl olsun o köylülere .
    Cevapla
  • İsimsiz 1 ay önce Şikayet Et
    Kral Mitridat Adıyaman 'ds mı yaşamış. Oysa ben onu Deli bal verip Bizans güçlerini etkisiz bıraltığı Trabzon:un Sümenesinde yaşadığını okumuştum.
    Cevapla
  • Tebrizli 1 ay önce Şikayet Et
    Öyle kendi kafamızdan tarihçi kesilip Batı'nın bir kültür merkezi olan İran'ı İranilik iddialariyla aryan medeniyet havzasına teslimiyetine bırakmayalım.İranda bir çok eski medeniyetin şimdi bildiğimiz İranlılıkla yada şimdiki Farslıkla ya da Aryanlıkla ilgisi yok.Grek medeniyetinin etkisiyle bir sentezlenme doğru fakat buradan İrani demek etnik ve de dil kök birliği değildir.
    Cevapla
  • Çağlar 1 ay önce Şikayet Et
    :) isim benzerliği. Pontus, komegana, Ermeni ve gürcü kralları part hanedanindan gelir. Bu hanedan Helenistik dönem Kürt hanedanidir. Yunan ve Kürt İran kültürünün sentezlendigi bu dönem tanrı mitra nin isminden türetilen bir İrani isimdir mitridat. Sonra pontus, komegana, mamekyan, Ermeni ve gürcü krallıklarında krallar ortak atalarının ismini sürdürür. Sebebi bu. İsim benzerliğidir
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Aradan 2100 yıl geçmesine rağmen hala kanunlara uymayan odun kabilinde adamlar var.
    Cevapla
  • Osmanlı Başkenti 1 ay önce Şikayet Et
    Ve aleyküm selam
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Şike iddialarına tepki! Beşiktaş suç duyurusunda bulunacak
Fatih Terim'e ağır darbe! Şampiyonluk şansı mucizelere kaldı