PKK propagandası yapan Abdullah Zeydan’ın belediye başkanlığı düştü!

Yerel seçimlerde Van Büyükşehir Belediyesi’ni kazanan DEM Parti adayı Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının seçimden önce geri alındığı ve seçilme yeterliliğinin olmadığına karar verildi.

GİRİŞ 02.04.2024 14:33 GÜNCELLEME 02.04.2024 16:55
Bu Habere 354 Yorum Yapılmış

31 Mart yerel seçimlerinde Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının geri alındığı açıklandı.

Van'da 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde kesin olmayan sonuçlara göre Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı Abdullah Zeydan kazandı. Ancak 2022'de serbest bırakılan Zeydan'ın memnu haklarını alarak seçilme yeterliliği sağlayabilmesi için geçmesi gereken süre 3 yıl.

TERÖR ÖRGÜTÜ PKK PROPAGANDASI YAPMAKTAN TUTUKLANMIŞTI

2015 yılında PKK'nın hendek olaylarının düzenlediği zamanlarda Türk savaş uçakları PKK'nın Kuzey Irak'taki kamplarını nokta atışıyla vurmuştu. Bu operasyon ise PKK'nın siyasi kanadı olan HDP'yi rahatsız etti.

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde düzenlenen yürüyüşte konuşan dönemin HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan skandal ifadeler kullandı.

Zeydan açıklamasında "PKK'nın öyle bir gücü var ki, sizi tükürüğüyle boğar." söyleminde bulundu.

Zeydan operasyonlar hakkında "PKK'nın öyle bir gücü var ki, sizi tükürüğüyle boğar." açıklamasından sonra "Terör örgütü propagandası yapmak" ve "Terör örgütünü övmek" suçlarından yargılanarak tutuklanmıştı. Zeydan, 6 Ocak 2022’de serbest bırakışmıştı.

MEMNU HAKLAR İÇİN 3 YIL SÜRE GEÇMESİ GEREKİR

İlgili kanun maddesine göre, memnu hakların geri alınabilmesi için  infazının tamamlandığı tarihten itibaren üç yıllık bir sürenin geçmiş olması gerekiyor.
 

VAN İL SEÇİM KURULU: SEÇİLME YETERLİLİĞİ YOK

Tartışmalar sürerken, Van İl Seçim Kurulu Zeydan hakkındaki kararını verdi. Kurul, Zeydan’ın seçilme yeterliliği olmadığını bildirdi. Karar oy çokluğuyla alındı. Zeydan seçimi kazandığı ve belediye başkanı olduğuna ilişkin mazbatayı alamayacak.

VAN'DA BAŞKANLIK AK PARTİ'YE GEÇTİ

Yasalara göre bu tür durumlarda mazbata ikinci adaya veriliyor. AK Parti adayı seçimlerde ikinci sırada yer aldı. Van İl Seçim Kurulu'nun mazbatayı seçimde ikinci sırada yer alan AK Parti Van adayı Abdulahat Arvas'a verme kararı aldı. 

DEM Parti’nin bu karara 3 gün içinde itiraz etme hakkı bulunuyor.

  • Adli Sicil Kanunu’nun 13/A maddesinde bu kurum;

    “(1) 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu dışındaki kanunların belli bir suçtan dolayı veya belli bir cezaya mahkûmiyete bağladığı hak yoksunluklarının giderilebilmesi için yasaklanmış hakların geri verilmesi yoluna gidilebilir. Bunun için Türk Ceza Kanunu’nun 53’üncü maddesinin 5 inci ve 6’ncı fıkraları saklı kalmak kaydıyla,

    a) Mahkûm olunan cezanın infazının tamamlandığı tarihten itibaren üç yıllık bir sürenin geçmiş olması,

    b) Kişinin bu süre zarfında yeni bir suç işlememiş olması ve hayatını iyi halli olarak sürdürdüğü hususunda mahkemede bir kanaat oluşması, gerekir.

    (2) Mahkûm olunan cezanın infazına genel af veya etkin pişmanlık dışında başka bir hukuki nedenle son verilmiş olması halinde, yasaklanmış hakların geri verilmesi yoluna gidilebilmesi için, hükmün kesinleştiği tarihten itibaren beş yıl geçmesi gerekir. Ancak, bu süre kişinin mahkûm olduğu hapis cezasına üç yıl eklenmek suretiyle bulunacak süreden az olamaz.

    (3) Yasaklanmış hakların geri verilmesi için, hükümlünün veya vekilinin talebi üzerine, hükmü veren mahkemenin veya hükümlünün ikametgâhının bulunduğu yerdeki aynı derecedeki mahkemenin karar vermesi gerekir.

    (4) Mahkeme bu husustaki kararını, dosya üzerinde inceleme yaparak ya da Cumhuriyet Savcısını ve hükümlüyü dinlemek suretiyle verebilir.

    (5) Yasaklanmış hakların geri verilmesi talebi üzerine mahkemenin verdiği karara karşı, hükümle ilgili olarak Ceza Muhakemesi Kanunu’nda öngörülen kanun yoluna başvurulabilir.

    (6) Yasaklanmış hakların geri verilmesine ilişkin karar, kesinleşmesi halinde, adli sicil arşivine kaydedilir.

    (7) Yasaklanmış hakların geri verilmesi yoluna başvurulması nedeniyle oluşan bütün masraflar hükümlü tarafından karşılanır”şeklinde düzenlenmiştir.

 
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 354
  • Ertuğrul 3 hafta önce Şikayet Et
    Seçim kanunu kökten değişmeli adaylık sürecinde adaylığı kabul edilmemeli
    Cevapla
  • erkan 3 hafta önce Şikayet Et
    Bu adamın vatandaşlıktan atılması lazım hemde derhall vatansız kalsın
    Cevapla
  • Ali 3 hafta önce Şikayet Et
    bu adamlar vatandaşlıktan çıkarılıp def edilmeli. Türk Askerine "Pkk sizi tükürüğüyle boğar" sözünü söyledikten sonra vatandaşlıktan çıkarılmalıydı. "Yüksek seçim kurulu adayları incelemiyor mu son 2 güne bu sıkıntılar yaşanıyor. Kaldı ki Dem özellikle bile bile aday olarak koymuş.
    Cevapla
  • Mısafır 3 hafta önce Şikayet Et
    Adaylığının uygun olmadığı baştan belli adayın adaylığını kabul eder ve seçildikten sonra mazbatasını iptal ederseniz. olaylara dolaylı sebep vermiş olursunuz.
    Cevapla
  • şükrü özdemir 3 hafta önce Şikayet Et
    ysk başkanı acilen görevden alınıp hak ettiği cezaya çarptırılmalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
DEM Parti'de kriz! Başkan ve Meclis üyeleri topluca istifa etti! İtiraf gibi açıklama
'Karagül' adıyla TikTok'taki yayında büyük tepki çekmişti. Vicdansız anne için yeni karar